URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2019, 17:20

O dată într-un secol: Defilare aeriană cu elicoptere Puma şi avioane MIG Lancer la 100 de ani de la eliberarea Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La împlinirea a 100 de ani de la eliberarea Oradiei de sub stăpânirea maghiară, autorităţile locale pregătesc manifestări fără precedent, care vor include o defilare militară amplă, cu tancuri, tunuri şi survolarea Oradiei cu elicoptere Puma şi avioane MIG Lancer.

Orădenii vor avea parte şi de o reconstituire a momentului 20 aprilie 1919, de un concert Andra şi focuri de artificii.

Înapoi în timp

Evenimentele dedicate Centenarul eliberării Oradiei vor fi ample, ele fiind organizate de Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, şi de Consiliul Judeţean Bihor, alături de Instituţia Prefectului, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Universitatea din Oradea, Fundaţia pentru protejarea monumentelor Bihor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Garnizoana Oradea, Jandarmeria Oradea, Inspectoratul de Poliţie Județean Bihor, Poliția Municipiului, Poliției Locală, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana Bihor, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” și Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria - Filiala Bihor.

În preambulul zilei aniversarei, în Oradea, Borod, Aleşd şi Tileagd vor avea loc mai multe manifestări dedicate eroilor care au eliberat această parte a ţării de sub regimul maghiar bolşevic.

Cele mai importante evenimente vor avea loc, însă, pe 20 aprilie, în centrul Oradiei. După o slujbă de pomenire pentru "înaintaşii ţării" la Biserica cu Lună, la ora 11.30 un detaşament de reconstituire istorică va parcurge traseul Strada Independenţei - Piaţa Unirii, până în faţa Bisericii cu Lună, aşa cum s-a întâmplat cu secol în urmă când trupele româneşti au intrat în Oradea.

Personajele principale ale scenei, cum ar fi generalul Traian Moşoiu şi primarul Rimler Károly, vor fi interpretate de actori, care vor prezenta momentul întocmai cum l-au văzut înaintaşii. Imediat după ora 12, clopotele mai multor biserici din municipiu şi din judeţ vor fi trase ca de sărbătoare.

Defilare nemaivăzută în Oradea

Manifestarea va continua de la ora 12.10 la statuia generalului Traian Moşoiu, de lângă Parcul Bălcescu, unde se va intona Imnul Naţional al României, se va rosti o rugăciune şi se va rosti o alocuţiune despre însemnătatea evenimentului, urmată de depuneri de flori şi coroane. Momentul se va încheia cu defilarea detaşamentului de onoare.

Înapoi în Piaţa Unirii plină cu tricoloruri, de la 13.15, vor fi dezvelite şi sfinţite statuile episcopilor unionişti Roman Ciorogariu (ortodox) şi Demetriu Radu (greco-catolic), de actualii episcopi ai Oradiei, Sofronie Drincec şi Virgil Bercea. După noi discursuri, inclusiv unul susţinut de primarul Ilie Bolojan, se vor depune coroane pe soclurile acestor statui.

Probabil cel mai atractiv moment al zilei va avea loc la ora 15. Este vorba despre defilarea militară, pe traseul Independenţei - Unirii - Avram Iancu, cu personalul şi tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea, dar şi invitate din alte zone ale ţării.

Aceasta se anunţă a fi spectaculoasă, căci Ministerul Apărării Naţionale a aprobat ca la Oradea să defileze trei transportoare amfibii blindate (TAB-uri), două instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, două tunuri obuziere, două autostaţii Panther, trei autospeciale de comunicaţii, iar deasupra oraşului să zboare - dacă vremea o va permite - patru avioane MIG 21 Lancer şi patru elicoptere IAR 330 Puma Socat. De la ora 16, maşinile şi tehnica militară vor fi expuse timp de două ore în Piaţa Unirii.

Andra în concert

Pe tot parcursul zilei, Piaţa Unirii va fi decorată festiv, iar fiecare participant va primi câte un steag tricolor. Tot în piaţa centrală vor fi amenajată o zonă cu mâncare şi răcoritoare.

Toate manifestările vor fi transmise live pe mai multe ecrane gigant amplasate amplasate în diferite zone ale pieţei. De la ora 18, pe scenă va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, care va pune în valoare tradiţiile locale.

De la ora 19.30 este programată retragerea cu torţe pe traseul Parcul Traian - Podul Dacia - Turbogiraţie - strada Independenţei - Piaţa Unirii - Avram Iancu.

De la ora 20, pe scenă va urca Andra (foto) care a pregătit un concert cu cântece tradiţionale româneşti şi mulţi invitaţi surpriză. Pentru a marca momentul, Andra a inclus în show-ul ei şi un moment dedcat tradiţiilor şi obiceiurilor din Bihor. Seara se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.

Vezi mai jos programul detaliat, dedicat centenarului eliberării Oradiei!

Ora

Locaţia

Evenimente speciale în 16 aprilie 2019

12

Piața Unirii

Statuia lui Mihai Viteazul

Deschiderea oficială a expoziției stradale ”100 de ani de la eliberarea Oradiei. Traian Moșoiu în arhivele familiei. ” (deschisă publicului până în data de 26 mai 2019)

Ora

Locaţia

Evenimente speciale în 17 aprilie 2019

12

Muzeul Țării Crișurilor

Deschiderea oficială a expoziției ”Arta tranșeelor în România” – Colecționar inginer Dumitru Cristian (deschisă publicului până în data de 30 iunie 2019)

Ora

Locaţia

Evenimente speciale în 18 aprilie 2019

12

Biserica Sfântul Nicolae

Strada Iuliu Maniu

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului în dispozitiv

Intonarea Imnului Naţional al României

Dezvelirea Statuii lui Iuliu Maniu, de către Episcopul Virgil Bercea

Sfințirea Statuii lui Iuliu Maniu, de către Episcopul Virgil Bercea

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

- Ilie Bolojan - primarul municipiului Oradea

- persoană oficială

- istoric militar

Depunere de coroane, jerbe și buchete de flori

Realizarea dispozitivului de defilare

Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului

14

Muzeul Țării Crișurilor

Deschiderea oficială a expoziției ”Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare în două provincii de la granița României Mari”

16

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural

(Cetatea Oradea)

Inaugurarea expoziției permanente dedicate Generalului Traian Moșoiu și Primului război mondial

Lansarea revistei ”Identitatea națională”, Gl. bg. (rz) Grigore Bartoș

 

Ora

Locaţia

Programul zilei de 19 aprilie 2019

11.30

Platou Piatra Craiului

Întâmpinarea oficialităților și organizarea detașamentelor militare

Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităților spre localitatea Borod

12

Localitatea Borod

Troița Erorilor

(curtea Școlii din Borod)

Întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

Intonarea Imnului Naţional al României

TE DEUM oficiat de un sobor de preoți

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

- primarul localității Borod

- persoană oficială

- istoric militar

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)

Scurt program artistic

Realizarea dispozitivului de defilare

Defilarea detașamentului de onoare şi prezentarea onorului

Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităților spre localitatea Aleșd

14

Localitatea Aleșd

(monumentul din centrul orașului Aleșd)

Întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

Intonarea Imnului Naţional al României

TE DEUM oficiat de un sobor de preoți

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

- primarul localității Aleșd

- persoană oficială

- istoric militar

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)

Scurt program artistic

Realizarea dispozitivului de defilare

Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului

Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităţilor spre localitatea Tileagd

17

Localitatea Tileagd

Monumentul Eroilor

(lângă clădirea Primăriei)

Întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

Intonarea Imnului Naţional al României

TE DEUM oficiat de un sobor de preoți

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

- primarul localității Tileagd

- persoană oficială

- istoric militar

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)

Realizarea dispozitivului de defilare

Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului

Încheierea activităților dedicate zilei de 19 aprilie 2019 - 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea - deplasarea detașamentelor militare și a oficialităților spre localitatea Oradea

 

Ora

Locaţia

Programul zilei 20 aprilie 2019

11

Strada Independenței

Organizarea și constituirea detașamentului pentru reconstituire istorică

11.15 – 11.45

Biserica cu Lună

Slujbă de pomenire pentru toți înaintașii acestei țări și o rugăciune pentru întreg neamul românesc

Biserica Sfântul Nicolae

11.30 –11.45

Piața Unirii

Platoul din fața Bisericii cu Lună

Deplasarea detașamentului și a muzicii militare pe traseul strada Independenței – Piața Unirii

11.45 – 12.00

Moment alegoric, reconstituire istorică, întâmpinarea Generalului Traian Moșoiu de către primarul Rimler Károly

12.00 12.03

Tragerea clopotelor la toate bisericile din Oradea și Bihor

12.03 12.10

Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităților spre Statuia Generalului Traian Moșoiu

12.10 12.15

Statuia Generalului Traian Moșoiu

Întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

12.15 –12.18

Intonarea Imnului Naţional al României

12.18 –12.25

Scurtă rugăciune rostită de preotul militar al Garnizoanei Oradea

12.25 –12.35

Scurtă alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de către un invitat oficial.

12.35 – 12.45

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)

12.45 – 12.50

Realizarea dispozitivului de defilare

12.50 – 13.00

Defilarea detașamentului de onoare şi prezentarea onorului

13.00 – 13.10

Deplasarea detașamentelor militare și a oficialităților spre Piața Unirii

13.10 – 13.15

Piața Unirii

Întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi ocuparea locului stabilit în dispozitiv

13.15 – 13.18

Intonarea Imnului Naţional al României

13.18 – 13.30

Dezvelirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Preasfințitul Sofronie Drincec Episcop Ortodox de Oradea respectiv de către Preasfințitul Virgil Bercea Episcop Greco-Catolic de Oradea.

13.30 – 13.40

Sfințirea Statuii Episcopului Ortodox Roman Ciorogariu și a Statuii Episcopului Greco Catolic Demetriu Radu, de către Preasfințitul Sofronie Drincec Episcop Ortodox de Oradea respectiv de către Preasfințitul Virgil Bercea Episcop Greco-Catolic de Oradea.

13.40 – 14.10

Alocuţiune privind însemnătatea evenimentului, rostită de:

- Ilie Bolojan – primarul municipiului Oradea

- persoană oficială

- istoric militar

14.10 – 14.20

Depunere de coroane de flori din partea următoarelor entități: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corp diplomatic, entitatea organizatoare (conform Legii nr. 215 din 11 noiembrie 2016 privind ceremoniile oficiale)

14.20 – 14.25

Realizarea dispozitivului de defilare

14.25 – 14.30

Defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului

14.30 – 15.00

Organizarea și constituirea detașamentelor și tehnicii militare pentru defilarea militară

15.00 – 16.30

Strada Independenței - Piața Unirii – Strada Avram Iancu

Defilarea militară realizată cu personalul și tehnica din dotarea structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naționale

16.30 – 18.30

Piața Unirii

Expoziție de tehnică militară din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională și demonstrații de reconstituire istorico-militară

16.30-

18.30

Concert de muzică folclorică susținut de către Ansamblul Artistic Profesionist Crișana

19.30 – 20.00

Retragerea cu torțe

Traseul Parcul Traian (Prefectură) – Podul Dacia – Turbogirație – strada Independenței – Piața Unirii (statuie Mihai Viteazul, unde se va intona Imnul de Stat al României) – strada Avram Iancu

20.00 – 21.30

Piața Unirii

Concert Andra - tradițional

21.30

Focuri de artificii

Încheierea activităților dedicate zilei de 20 aprilie 2019 - 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și în Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Sandu1206
Vazand documentarul "Transilvania istorie furata", ai sa intelegi cine, ce si cum.
Postat 30 Martie 2019, 05:45 de ZIP
ZIP
Vaticanul a furat istoria. Ungaria a dictat ce.
Postat 30 Martie 2019, 00:52 de Sandu1206
TRANSILVANIA ISTORIE FURATA
Youtube - Documentarul stiintific - "Transilvania istorie furata". Istoria asa cum a fost, inclusiv din surse maghiare ale vremii.
Postat 30 Martie 2019, 00:32 de ZIP
Felicitari !
Se implinesc o suta de ani de la eliberarea orasului de sub ocupatia maghiara de trista aamintire. Glorie eterna eroilor eliberatori !
Postat 30 Martie 2019, 00:10 de ZIP
E o manifestare "mincinoasă" ...
... pentru că Oradea a fost reocupată încă de la începutul anului 1990, când a apărut UDMR cu Tokes Laszlo, apoi Kiss Sany, Biro Rozi și mai nou Pasztor, Odon, Cseke, Delorean, etc !?!
Postat 29 Martie 2019, 23:13 de CrisDumi
Fier vechi...
Sa speram ca nu o sa ne cadă în cap ceva fier vechi de prin nori...nu de alta dar la fiecare miting a căzut un Mig...:)
Postat 29 Martie 2019, 21:39 de Adrian_Preda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON