URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2022, 16:11

„Nu sunt niciodată vesel”: Recviem de Brahms, la Bazilica Romano-Catolică din Oradea

„Nu sunt niciodată vesel”: Recviem de Brahms, la Bazilica Romano-Catolică din Oradea (sursa foto: www.elements.envato.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca în fiecare an în preajma Zilei Morților, Filarmonica de Stat Oradea propune un concert sobru, în ton cu sărbătoarea, și anume Ein deutsches Requiem (A German Requiem), semnat de compozitorul Johannes Brahms. Concertul vocal-simfonic, condus de dirijorii Alexey Mikhaylenko și Kocsis Holper Zoltán, este susținut de orchestra orădeană, de soprana Ana Stănescu și de tenorul Florin Estefan.

Evenimentul va avea loc joi, 3 noiembrie, la Bazilica Romano - Catolică, începând cu ora 19.

Recviemul german a fost creat sub puternica influenţă a două pierderi importante în viaţa lui Brahms: moartea mamei sale şi a prietenului său, compozitorul Robert Schumann. De altfel, el însuşi declara: „Nu este nevoie să mărturisesc că, în eul meu interior, nu sunt niciodată vesel…”.

Requiemul german op. 45, cu finalitate religioasă, este una dintre lucrările reprezentative pentru gândirea etică și estetică a sa, fiind inspirată în totalitate de texte biblice. Brahms aduce modelul mamei iubitoare și al plugarului harnic ca simbol al vieții și acțiunii. Cele 7 părți redau, în cadrul tabloului funebru, o atmosferă stinsă, întunecată, ce subliniază suferințele vieții, durerea profundă, o lume a nefericirii, trecătoare și plină de nesiguranță.

Alexey Mikhaylenko, dirijor de origine ucraineană, a studiat la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, a absolvit cursuri de măiestrie cu dirijori internaționali renumiți, este cofondator al „Messiaen Quartet” și al „Vienna Ensemble”. De asemenea, activează în grupul de artiști al agenției de teatru „Art Partner XXI”, al teatrului „Hochschule für Schauspielkunst” și al „Theater der Nations”, în calitate de clarinetist și dirijor, și este membru al „Trio Variabile”.  

Soprana Ana Diana Stănescu studiază arta cântului la Universitatea Națională de Muzică din București, este laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale și a susținut concerte pe scenele unora dintre cele mai prestigioase scene din țară, dar și din China.

Baritonul Florin Estefan a început studiul cântului vocal la Facultatea de Muzică din Oradea. S-a perfecționat ulterior la Cardiff și Florența, lucrând cu nume mari ale artei scenice, precum Dennis O’Neill, Mariana Nicolesco, Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez. Începând cu perioada studenției, Estefan a fost distins cu numeroase premii la concursuri de profil.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare la agenția Filarmonicii din strada Moscovei nr. 5 și online, pe platforma bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON