URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Războiul care macină Ucraina își arată primele consecințe dramatice și în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 7 martie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive și variat. Iată ce puteți citi în noul număr:

Victime colaterale

Războiul din Ucraina vecină a lovit deja firmele din Bihor, care își văd periclitată relansarea post-pandemie.

Dincolo de deprecierea leului și scumpirea combustibililor, economia locală se confruntă cu o restrângere a comenzilor și întârzieri în aprovizionare, în condițiile în care scumpirea grâului cu peste 30% va arunca în aer prețul pâinii. BIHOREANUL trece în revistă efectele conflictului din vecini.

Salvatorii de copii

În Bihor au ajuns primii orfani din Ucraina, unde vor rămâne până la sfârșitul războiului.

73 de copii au fost scoși din regiunea Kiev de o rețea care îi salvează pe cei din orfelinate, din ea făcând parte și un român din Cernăuți, fost student la Oradea, care i-a încredințat în grija unui vechi prieten de aici. BIHOREANUL le-a făcut o vizită...

Departe de casă

Șase mame din Ucraina - Iulia, Victoria, Vira, Mariana, Oxana şi Tania - locuiesc de mai bine de o săptămână, împreună cu cei 9 copii, într-o casă pusă la dispoziţie de o familie de orădeni. Au fugit, cu disperare, din calea războiului...

BIHOREANUL a reuşit să vorbească cu ele și vă relatează povestea lor dramatică.

Victoraş în patrulare

Încă un episod din interminabila serie „Poveștile lui Victoraș”. Procurorii au trimis în judecată încă un polițist orădean pentru favoruri ilegale făcute lui Victor Micula.

Agentul şef adjunct Adrian Hărăguş este inculpat pentru delapidare, fiindcă i-a dat tânărului milionar o uniformă şi maşina de Poliţie, la volanul căreia Micula junior s-a filmat gonind prin oraş, în toiul nopţii, cu sirena şi girofarurile pornite.

Digitalizare cu forța

Primăriile și școlile din Bihor au câștigat finanțări europene de 70 milioane lei pentru achiziția unor echipamente IT, dar multe proiecte sunt sortite eșecului.

În timp ce unele primării riscă să piardă banii nerambursabili pentru că nu au finalizat la timp licitațiile, alte zeci de școli s-au digitalizat doar pe hârtie: elevii și profesorii au primit tablete și laptopuri, dar nu le folosesc pentru că pandemia s-a atenuat.

Rege de legendă

BIHOREANUL vă invită să faceţi o incursiune în trecut, în urmă cu nouă secole, pentru a descoperi povestea primei „vedete” a Bihorului, un rege maghiar care a contribuit la înființarea și dezvoltarea oraşului de pe Crişul Repede.

Orădenii trebuie să știe cine a fost Regele Ladislau I, sanctificat după moartea sa, şi de ce este considerat întemeietorul Oradiei.

OPINII:

Mircea Chirilă: Cum fac liberalii parcuri în Basarabia

N-am prea înțeles de ce acum Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor se ocupă de amenajarea unui parc într-o comună din preajma Chișinăului. Când în zonă limba română e oropsită rău, când nu există practic decât posturi de televiziune rusești (vă dați seama ce  părere își pot face basarabenii despre războiul de la granițele lor cu o asemenea propagandă), tu te apuci să le faci băștinașilor leagăne și alei, în loc să-i împrietenești cu limba română? E ca și cum ai trimite în aceste zile cumplite, drept ajutor în Ucraina, bigudiuri și truse de unghii.

Adrian Criș: În război, fără „stegari”

Cine crede că e neutru sau speră că poate fi pe cont propriu în războiul lui Putin asupra lumii civilizate se minte amarnic. Nu doar Ucraina e ținta, ci însăși civilizația. Și nu-i vorba că Imperiul Răului ocupă doar teritorii - azi Ucraina, mâine Republica Moldova, țările baltice -, ci că terorizează Europa ca să paralizeze voințe, să spulbere solidarități și așa incomplete și greu închegate, să prevină reacții.

 PREMIILE LUI BIHOREL

Un nou transfer dubios la Colegiul Gojdu, în cazul fiului șefei de la Casa Corpului Didactic Bihor; Primăria Oradea vânează case pe... OLX; Rateu de zile mari la reabilitarea Casei de Cultură din Valea lui Mihai; Fosta șefă a APM Bihor „bagă dume” într-un raport al Primăriei Sânmartin; Directorul comercial al Companiei de Apă Oradea, găsit restanțier la... plata apei; Dosarul clubului de fotbal din Beiuș a fost preluat de procurorii Curții de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Cum fac liberalii parcuri în Basarabia.
Că-i ilegal ca o administrație publică locală din România să finanțeze o alta, și cu atât mai mult în altă țară, e clar stabilit în legislația curentă. Dar să bagi banii orădenilor într-un parc rural din Basarabia, ca să se bucure aviația rusească de ce culori apar la sol ... este dovada certă a faptului că PNL-iștii din România sunt cei mai proști liberali de pe planetă. Fix acum e momentul prielnic de făcut donații inutile, nu după ce vor putea ieși la aer ucrainenii ca să se bucure de terminarea conflictului.
Postat 07 Martie 2022, 12:15 de KP
Victoraș în patrulare.
De parcă agentul nu ar fi avut "liber" de la Haniș, vreme de ani și ani? Cad capetele prostalăilor care își imaginează că șefii îi vor acoperi și atunci când se află ce li s-a dat voie să facă.
Postat 07 Martie 2022, 12:06 de KP
Digitalizare cu forța.
Așa ați aflat la Bihoreanul despre ce e cu digitalizarea asta? Că-i în legătură cu tabletele de la școli. Poate îl mai întrebați odată pe ministrul responsabil, că o fi aflat și el scopul și durata "României Digitale", care nu are ca rol învățământul la distanță, ci ... "debirocratizarea instituțională". Că așa scrie în preambulul motivațional al programului.
Postat 07 Martie 2022, 12:01 de KP
Victime coaterale?
Propaganda provacvinare are din nou de lucru. Totuși, de când România are relații comerciale cu o țară non-UE care să facă victime de natură economică. România este o colonie UE în care nu intră direct niciun produs care nu are acordul și nu poartă marca CE. Chiar atât nu știați, proagandiștilor? Iar cum Rusia nu a crescut prețul gazelor și energiei livrate Europei, nu vă dați seama că scenariul cu creșterea tarifelor din România este rodul "imaginației" de pe bursele euro-atlantice?
Postat 07 Martie 2022, 11:48 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON