URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2018, 11:42

Noutăţi privind plata amenzilor rutiere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.

Astfel, de la începutul anului viitor se constituie un cont unic la Trezoreria Statului pentru încasarea amenzilor contravenţionale, se reglementează obligaţia utilizării unei serii de evidenţă unice a proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor, se instituie titlul de creanţă electronic cuprinzând datele din procesul-verbal de contravenţie şi, de asemenea, se înfiinţează sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice.

Achitarea în numerar a amenzilor contravenţionale se va putea face la orice unitate a Trezoreriei sau la casieriile primăriilor, indiferent de domiciliul contravenientului, care nu va mai fi obligat să facă dovada plăţii către agentul constatator, aşa cum se întâmplă în prezent.

Documentele de plată prin care se achită amenda contravenţională trebuie să conţină obligatoriu: seria de evidenţă unică a procesului-verbal de contravenţie; CNP-ul contravenientului; contul sau codul IBAN al contului unic; suma plătită şi data plăţii. În acest scop, procesele verbale care nu conţin CNP-ul contravenientului vor fi anulate de către instanţele de judecată, în mod obligatoriu, dacă persoana interesată formulează o plângere în acest sens.

Dacă în termen de 15 zile persoana amendată nu plăteşte, în mod voluntar, jumătate din minimul legal al amenzii contravenţionale sau nu contestă în instanţă procesul-verbal în acelaşi termen, se emite un titlu electronic de creanţă care se pune în executare de către primăria de domiciliu a persoanei amendate.

Procesul-verbal în original se arhivează de către instituţia care a aplicat amenda. Aceste prevederi se aplică, cu caracter pilot, doar amenzilor rutiere, urmând ca în viitor să se extindă cu privire la toate amenzile contravenţionale aplicate în România, iar normele metodologice de aplicare a legii să fie emise până la 31 decembrie 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Tu vorbești MĂ, care ești PSD-ist
Postat 19 Septembrie 2018, 00:51 de Sandu1206
Cont unic în Trezorerie înseamnă că banii nu mai ajung direct la administrațiile publice locale.
Așadar, încă o "șmecherie" marca PSD, ca să adune bani de pensii speciale.
Postat 18 Septembrie 2018, 18:47 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON