URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2018, 11:42

Noutăţi privind plata amenzilor rutiere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.

Astfel, de la începutul anului viitor se constituie un cont unic la Trezoreria Statului pentru încasarea amenzilor contravenţionale, se reglementează obligaţia utilizării unei serii de evidenţă unice a proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor, se instituie titlul de creanţă electronic cuprinzând datele din procesul-verbal de contravenţie şi, de asemenea, se înfiinţează sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice.

Achitarea în numerar a amenzilor contravenţionale se va putea face la orice unitate a Trezoreriei sau la casieriile primăriilor, indiferent de domiciliul contravenientului, care nu va mai fi obligat să facă dovada plăţii către agentul constatator, aşa cum se întâmplă în prezent.

Documentele de plată prin care se achită amenda contravenţională trebuie să conţină obligatoriu: seria de evidenţă unică a procesului-verbal de contravenţie; CNP-ul contravenientului; contul sau codul IBAN al contului unic; suma plătită şi data plăţii. În acest scop, procesele verbale care nu conţin CNP-ul contravenientului vor fi anulate de către instanţele de judecată, în mod obligatoriu, dacă persoana interesată formulează o plângere în acest sens.

Dacă în termen de 15 zile persoana amendată nu plăteşte, în mod voluntar, jumătate din minimul legal al amenzii contravenţionale sau nu contestă în instanţă procesul-verbal în acelaşi termen, se emite un titlu electronic de creanţă care se pune în executare de către primăria de domiciliu a persoanei amendate.

Procesul-verbal în original se arhivează de către instituţia care a aplicat amenda. Aceste prevederi se aplică, cu caracter pilot, doar amenzilor rutiere, urmând ca în viitor să se extindă cu privire la toate amenzile contravenţionale aplicate în România, iar normele metodologice de aplicare a legii să fie emise până la 31 decembrie 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Tu vorbești MĂ, care ești PSD-ist
Postat 19 Septembrie 2018, 00:51 de Sandu1206
Cont unic în Trezorerie înseamnă că banii nu mai ajung direct la administrațiile publice locale.
Așadar, încă o "șmecherie" marca PSD, ca să adune bani de pensii speciale.
Postat 18 Septembrie 2018, 18:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON