URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2014, 17:08

Noutăţi în legislaţia rutieră. Impactul noilor coduri penale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concomitent cu intrarea în vigoare a noilor coduri penale, a fost adaptată şi legislaţia rutieră, pentru a fi compatibilizată cu noutăţile în materie penală. Astfel, de la 1 februarie 2014, avem câteva noutăţi majore în materie rutieră, pe care le voi expune punctual.

În primul rând, toate accidentele de circulaţie ale căror victime au nevoie de mai puţin de 90 de zile de îngrijiri medicale nu mai sunt considerate infracţiuni, ci doar contravenţii. Consecinţele acestui fapt sunt următoarele:

1) În cazul accidentelor de acest fel ce se vor produce după 1 februarie 2014, poliţistul rutier va întocmi doar proces-verbal de contravenţie prin care va dispune suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de până la 90 de zile, în funcţie de norma rutieră încălcată.

2) În cazul dosarelor în curs de cercetare la 1 februarie, acestea vor fi clasate, şoferul nu va mai răspunde penal, ci doar îi va fi suspendat permisul prin proces-verbal de contravenţie pentru o perioadă de maxim 90 de zile, dacă nu a trecut mai mult de un an şi 6 luni de la accident.

3) Victimele accidentelor, indiferent de data producerii lor, nu îşi vor mai putea expune pretenţiile în procesul penal, pentru simplul fapt că nu va mai exista proces penal, ci vor trebui să se adreseze instanţei civile pentru a-şi recupera prejudiciul produs în urma accidentului suferit. În cazul dosarelor penale existente pentru accidente anterioare datei de 1 februarie 2014, victima nu va trebui să aştepte soluţia procurorului, putându-se adresa de îndată instanţei civile pentru soluţionarea cât mai rapidă a pretenţiilor sale.

În al doilea rând, de la 1 februarie toate infracţiunile rutiere se regăsesc în noul cod penal şi nu în codul rutier (OUG 195/2002). În cazul unor infracţiuni mai uşoare, prin aplicarea unor instituţii noi din codul penal, există posibilitatea ca permisul de conducere să nu mai fie anulat la sfârşitul procesului, ci doar suspendat pentru o perioadă de 90 de zile, fapt care poate avantaja şoferii profesionişti care au săvârşit o infracţiune minoră.

În fine, e de remarcat şi o chestiune controversată. În cazul infracţiunii conducerii sub influenţa alcolului, momentul determinat este cel al recoltării probelor şi nu cel al opririi în trafic, fapt ce ar putea provoca mari probleme în practică, având în vedere întârzierile cu care se recoltează probele în cazul acestor fapte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
plr lsj
interesant si rca ce face pana la 1000000 euro , pagube sau 5000000euro ,alte prejudicii persoanelor , de asta nu se spune , hop hai imediat la avocat sa dai banul ca te plimba el 1-2 ani prin instante !!!!!!!!!!
Postat 16 Februarie 2014, 17:32 de plrljs
Asta-i tot !?!
Dacă un avocat chitit să facă analize pe text, comparativ, ajunge la concluzia că si'unt trei diferenţe majore, notabile în materie, vă daţi seama forumişti cum se vor desfăşura procesele de acest gen !?! Fiecare judecător, procuror sau miliţian după caz, cu propria filosofie de interpretare a noilor coduri, iar contravenienţii cu a lor apărători, contractaţi pe bani de interpretat !?! Iar Bihoreanul să aibă grijă, că este deja interzisă publicitatea de acest fel, bazată pe presupuneri doar, chiar de la 1 februarie !?!
Postat 15 Februarie 2014, 20:31 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON