URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2021, 15:10

Noutate importantă pentru prevenirea cancerului de col uterin: Vaccinarea gratuită anti HPV, extinsă la fetele până la 18 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noutate importantă în ceea ce privește prevenirea cancerului de col uterin, anunțată de ministrul orădean al Sănătății, Ioana Mihăilă: Vaccinarea gratuită anti-HPV, virusul care poate provoca această boală, a fost extinsă la fetele cu vârsta până la 18 ani.

„Am extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 - 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani”, a anunțat Ioana Mihăilă pe Facebook.

HotNews.ro anunță că, până în luna februarie, 28.169 de tinere din România au fost vaccinate împotriva virusului HPV în primul an în care campania de vaccinare s-a reluat după mai bine de un deceniu de pauză.

Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008. Asta, în condițiile în care în jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.

Practic, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV, mai scrie sursa citată.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocată în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a mai scris Ioana Mihăilă.

Aceasta a mai arătat că vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare, a conchis ministrul Sănătății.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@spaima_inteligentei
ti s-au injumatatit si cei doi neuroni?
Postat 06 Septembrie 2021, 21:44 de sasi
Doar cei Vacinati Covid trebuie sa faca acest vacin
Doar cei Vacinati Covid trebuie sa faca acest vacin ,si trebuie sa-si SALVEZE viata.
Postat 06 Septembrie 2021, 16:18 de spaima_trepadusilor
@ Roger
@@@@ Roger, pe ce lume traiesti? Cum ai curajul sa spui ca un vaccin salveaza vieti????
Postat 04 Septembrie 2021, 21:12 de sasi
si tinerilor
Prevenirae este mai sigura daca tinerii sunt vaccinati. Sexul masculin este vectorul virusului HPV.
Postat 04 Septembrie 2021, 21:12 de sasi
vaccinul anti-HPV poate fi facut si tinerelor de 20 de ani - le salveaza viata!
stimati parinti - tati si mame - mergeti cu fiicele voastre la vaccinat anti-HPV, este cea mai inteligenta masura de precautie pe care o puteti face pentru ele. Vaccinul acesta poate fi facut si tinerelor care au implinit deja 20 ani. Anuntati dr de familie si programati-va! In tarile scandinave si Europa de vest, acest vaccin este obligatoriu. Salveaza vieti. Trebuie sa ne protejam copiii si sa ne deschidem ochii mintii.
Postat 04 Septembrie 2021, 16:48 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON