URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2016, 12:22

Noua legislaţie privind RCA. Modificări importante II, Drepturi şi obligaţii noi

Noua legislaţie privind RCA. Modificări importante II, Drepturi şi obligaţii noi foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam săptămâna trecută, noua legislaţie în materie de RCA, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi tramvaie aduce noutăţi importante.

Astfel, pe lângă faptul că asigurarea RCA se poate face şi pentru perioade mai scurte de 6 luni, respectiv chiar şi pentru o lună, în cazul încheierii contractului pe o durată mai mare se introduce posibilitatea achitării primei de asigurare şi în rate. În ipoteza în care persoana asigurată nu va achita la timp rata, spre deosebire de asigurarea facultativă CASCO, în cazul RCA contractul rămâne în vigoare şi constituie titlu executoriu pentru asigurător în vederea recuperării ratelor de la asigurat. Mai precis în ipoteza în care se produce un accident, iar asiguratul nu este la zi cu plata ratelor, păgubitul va fi despăgubit iar asigurătorul îl va executa silit pe asigurat pentru plata ratelor scadente.

Noua legislaţie nu aduce numai drepturi, ci şi obligaţii suplimentare pentru asiguraţii RCA. Este important de reţinut că, de acum încolo, orice titular de contract RCA are obligaţia să notifice asigurătorul RCA cu privire la aceasta în termen de 5 zile lucrătoare de la producerea accidentului. Potrivit legii, asiguratul furnizează asigurătorului RCA informaţii cu privire la cauzele şi împrejurările producerii accidentului, documentele necesare instrumentării cazului.

De asemenea, tot în 5 zile asiguratul trebuie să înştiinţeze asigurătorul cu privire la următoarele: dacă partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la el; despre procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legătură cu evenimentul produs; partea prejudiciată şi-a exercitat dreptul de a fi despăgubită prin înaintarea unei cereri către o instanţă judecătorească sau către o altă autoritate, în situaţia în care asiguratul ia cunoştinţă despre acest lucru.

Nerespectarea acestei noi obligaţii are o consecinţă foarte importantă. Dacă s-a produs un accident, asigurătorul achită victimei despăgubirile dar le va recupera de la asiguratul RCA în situaţia în care va dovedi că lipsa informării a condus la imposibilitatea de a se apăra în procesul intentat de victima accidentului.

Citiţi şi Noua legislaţie privind RCA. Modificări importante (I)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O mare porcarie birocratica!
O mare porcarie birocratica! Uite asa o sa ne plimbam iar de la tanda la manda, cu documente de caz etc.
Postat 03 Octombrie 2016, 13:34 de Bubu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON