URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2023, 09:31

Nepotul Regelui Mihai I a depănat amintiri despre bunicul său, la Oradea: „A fost atât de neînfricat” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Bunicul meu, Regele Mihai I, a fost un om modest, simplu, amuzant, iar cât a fost în exil s-a gândit mereu la poporul său, la România". Aceasta a fost descrierea pe care i-a făcut-o nepotul său, Nicolae al României, marţi seara, la Teatrul Regina Maria din Oradea, unde acesta şi-a lansat volumul care prezintă o incursiune în viaţa familiei fostului monarh al țării noastre.

Pilot neînfricat 

Nepotul regelui a fost invitat la Oradea în cadrul unei serii de evenimente organizate de Clubul Lions. Nicolae al României a vizitat și câteva şcoli din oraş.

"În această seară, Principele Nicolae ne va povesti câteva detalii interesante din copilăria sa alături de bunic, iar apoi vom viziona documentarul Regele Mihai: Drumul către casă, care a fost lansat la împlinirea a 100 de ani de la naşterea monarhului, în anul 2021", a detaliat la început Călin Mocan, gazda evenimentului, care s-a aflat pe scenă alături de Nicolae al României şi de Silvia Colfescu - de la editura Vremea, care a publicat cartea "Bunicul meu, Regele Mihai".

Aşa cum a anticipat şi gazda, Nicolae al României le-a oferit celor circa 400 de participanţi câteva detalii mai puţin ştiute despre suveranul care s-a stins în anul 2017.

"A fost atât de neînfricat şi aventurier în tinereţe. Mi-a povestit de multe ori cum a ajuns să piloteze pentru prima dată. Asta s-a întâmplat în 1942, când a mers cu un avion să inspecteze frontul din Crimeea, împreună cu mareşalul Antonescu. În timp ce călătorea i s-a făcut rău şi s-a gândit să meargă în faţa aeronavei. Când pilotul l-a văzut palid, i-a comunicat copilotului să se ridice şi să-i ofere locul. Bunicul s-a aşezat, iar pilotul Udriski (n.r. Traian Udriski, ce urma să fie pilot al Casei Regale şi instructor de zbor al tânărului rege) i-a spus că poate prelua controlul avionului. Până atunci nu pusese niciodată mâna pe comenzile unui avion. A efectuat câteva manevre şi senzaţia de rău i-a trecut imediat deoarece întreaga sa atenţie a fost concentrată în altă direcţie", a povestit el.

Tânărul rege a luat apoi mai multe lecţii de zbor, iar mai târziu, în exil, a fost pilot al companiei de aviaţie "Lear", pentru care a făcut acrobaţii, zboruri demonstrative, dar şi de încercare, pentru verificarea instrumentelor de pilotaj.

În jeep cu bunicul

Principele a mai spus şi că pe coperta cărţii sale, intitulate "Bunicul meu, Regele Mihai", se află o fotografie realizată în 1992, anul în care monarhul l-a prezentat poporului român pe nepotul său. 

"Mi-au rămas în minte miile de voci care strigau Regele Mihai şi ne aplaudau. După atâţia ani departe de casă, pentru el a însemnat enorm faptul că românii nu l-au uitat. Plecarea în exil a fost dureroasă, a rămas ca o rană deschisă", a mai povestit el.

Invitatul special al serii a mărturisit că cea mai dragă amintire alături de bunicul lui este una din adolescenţă. "Preferata mea este plimbarea cu un Jeep. Venisem pentru câteva zile în România, nici nu mai ştiu exact unde eram, dar ştiu că mi-a zis să merg cu el. Am văzut că ia Jeep-ul şi mi-am zis: yes, în sfârşit! Mi-am dorit mult să fim doar noi doi într-o maşină. În timp ce mergeam cu maşina s-a oprit dintr-o dată şi mi-a zis să trec eu la volan. N-am zis nimic, m-am dus, iar apoi mi-a arătat care e acceleraţia, cum schimb viteza. M-a lăsat doar puţin să conduc, dar nu voi uita niciodată cum mă privea. Mi-a povestit că în copilărie voia să fie mecanic", a mai zis el.  

Spre final, Nicolae al României le-a spus celor prezenţi că povestea prezentată în carte este a unui om care, deşi s-a născut într-o familie aleasă, a fost nevoit să-şi creeze propriul destin. 

Înainte de proiecția documentarului "Regele Mihai: Drumul către casă", Nicolae al României a oferit autografe celor care i-au cumpărat cartea.

Principe... vreme de câțiva ani

Nicolae Medforth-Mills de Roumanie este fiul principesei Elena și primul nepot al Regelui Mihai. În aprilie 2010, când Nicolae a împlinit 25 de ani, Regele Mihai i-a conferit titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală. Ulterior, el s-a mutat din Marea Britanie în România şi a început să ia lecţii de limba română.

Cinci ani mai târziu, în august 2015, monarhul i-a retras nepotului său titlul de "Principe al României", iar acesta a fost exclus din linia de succesiune la Coroana României. Motivul deciziei nu a fost făcut niciodată public, însă presa centrală a scris atunci că acesta ar fi avut legătură cu stilul de viaţă al lui Nicolae.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON