URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 August 2024, 14:35

În această lună începe amplasarea eco-insulelor în Oradea. Lista completă a locurilor unde vor fi montate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În luna august, în Oradea va începe amplasarea a 275 de insule ecologice digitalizate care vor înlocui o parte dintre incintele metalice în care se colectează deșeurile de la blocuri.

În acest context, la Primăria Oradea s-a organizat zilele trecute o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari din cartierul Rogerius, care au fost instruiți cum vor trebui să le folosească.

Detaliile tehnice referitoare la aceste incinte digitalizate au fost oferite de reprezentanții Direcției Tehnice și ai firmei care livrează aceste insule în Oradea, Europlast România SRL.

„Directorul adjunct Adina Popa a explicat celor prezenți importanța și principalele avantaje ale insulelor ecologice, unul dintre ele fiind pregătirea implementării instrumentului „plătești pentru cât arunci” pentru zona de blocuri, precum și faptul că aceste insule vor contribui în mare măsură la conștientizarea populației asupra importanței colectării selective”, se arată într-o informare trimisă ulterior de reprezentanții Primăriei Oradea. 

Reprezentanților asociației li s-a prezentat un sistem cu eco-insule, amplasat ca model în curtea Primăriei. „Aceste eco-insule sunt compuse din 5 module închise, pentru fracțiile: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodegradabil și rezidual. Aceste module vor putea fi deschise cu cardul sau/și cu telefonul mobil de către cetățenii arondați din zona de proximitate”, se mai arată în comunicat. 

Municipalitatea arată că insulele ecologice vor reprezentanta o îmbunătățire față de vechile țarcuri, vor reduce mirosul, vor constrânge accesul altor persoane de locuitorii zonei și, totodată, vor contribui la reducerea contaminării fracțiilor de deșeuri reciclabile.

De asemenea, modulele sunt dotate cu senzori de umplere, care vor fi monitorizați de operatorul de salubritate.

Achiziția insulelor este finanțată prin PNRR. 

„Primele platforme destinate primelor locații au fost montate deja în luna iulie, în cartierul Rogerius. Locațiile insulelor ecologice digitalizate care vor deservi asociațiile de proprietari se găsesc cu preponderență pe actualele amplasamente cu incinte metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere. Lucrările de amenajare prevăd operațiuni precum extinderea sau nivelarea platformelor existente unde este cazul, crearea rampelor pentru golirea containerelor de deșeuri”, mai arată reprezentanții Primăăriei. 

Un sistem cu 5 eco-insule va deservi circa 200 de utilizatori. 

Municipalitatea a făcut publică lista cu locurile în care vor fi amplasate cele 275 de eco-insule, în zone ca Nufărul, Cantemir, Velența, Dacia-Decebal, Rogerius, Ioșia și centru. 

În perioada următoare vor fi distribuite și cardurile de acces pentru eco-insule,  câte unul pentru fiecare apartament arondat. „Distribuția acestor carduri, pe care asociațiile de proprietari le vor primi împreună cu broșura conținând instrucțiuni de folosire, se va face prin intermediul Compartimentului de Monitorizare Servicii de Salubritate din cadrul Primăriei Oradea”, se menționează în comunicat.

Montarea noilor insule va fi gata până la finalul anului, estimează reprezentanții municipalității.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Completare pentru birtinezi.
Dacă tot vă lăudați cu un sistem de care v-ați bătut joc din 2008 încoace, ar fi momentul ca SMID să reflecte realitatea. Iar un dintre realități este că sacii (galbeni, albaștri și negri) trebuie să îmbrace complet marginea pubelelor standar de 60 sau 120 litri. Or, sacii de la RER și AVE sunt niște mizerii, pentru că au deschiderea la doar jumătate cât ar trebui. Cu alte cuvinte, birtinezilor de la Ecolect, ar fi timpul să impuneți prin regulamentul existent, ca sacii de colectare să fie mai largi, cu circumferința mai mare în partea superioară, ca să petreacă capacul pubelelor peste marginea acestora. Un lucru simplu nu sunteți în stare să gândiți cap-coadă, dar voi sunteți deja cu mintea în metaversul insular al digitalizării ecologiei locale.
Postat 04 August 2024, 10:50 de KP
Director adjunct Adina Popa ...
... o altă habarnistă cu școala generală făcută la fără frecvență sau seral. Sintagma "plătești cât arunci" este o abureală. "Cât" înseamnă "cantitate" ... iar aceasta se măsoară la cântar, în nu la numărul de pungi, saci și săculeți, unul mai mic și altul mai mare. O cântărire corectă, pentru a respecta principiul enunțat, înseamnă volum/greutate (mc/kg), care se poate face doar la nivelul capacității volumetrice a containerului sau pubelei golite, raportate la tonă sau chiar kilogram când este vorba de colectarea de tip individual, la case. Așadar, sintagma "plătești cât arunci" este o vorbă goală, rostită de habarniști.
Postat 04 August 2024, 10:39 de KP
Bani aruncati
Poate sa puna orice pubele containere ca mentalitatea nu se schimba la noi !! Pana nu se arunca selectiv (ca la noi nu se poate) nici nu vorbesc ca se arunca langa tomberon Da ce conteaza ca mai scumpeste transportul gunoiului !
Postat 03 August 2024, 15:50 de Otello
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5871 RON
  • 1 EUR = 4.9768 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON