URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2021, 20:32

Muzică cultă românească la Filarmonica de Stat Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi și vineri, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Oradea, vor putea fi audiate lucrări culte de factură religioasă, Liturghia Sfântul Ioan Gură de Aur în Re major pentru Cor și Orchestră de Francisc Hubic, respectiv folclorică, Miorița-Baladă Oratoriu pentru soliști, cor mixt și orchestră, care îmbină legenda plaiurilor mioritice cu muzica de inspirație folclorică, compusă de Sigismund Toduță.

Dirijorul evenimentelor va fi maestrul Romeo Rîmbu, iar Corului și orchestrei orădene li se alătură soprana Daniela Păcurar, alto Iulia Merca și tenorul Cristian Mogoșan.

Francisc Hubic s-a născut în zona Bihorului, într-o familie de rapsozi populari. A fost preot greco-catolic și s-a remarcat printr-o serie de lucrări de factură religioasă, majoritatea pentru cor și orchestră, caracterizate printr-o construcție armonică și melodică originală, o simbioză inedită între muzică și text.

Sigismund Toduță, la rândul său un compozitor transilvănean, extrem de activ în viața muzicală clujeană, este considerat creatorul școlii clujene de compoziție. Dificultatea partiturii este dată de melismele care învăluie pilonii centrali, formând scările modale întâlnite cu precădere în folclorul românesc.

Invitații celor două seri de concert sunt soprana Oana-Maria Trîmbițaș, mezzosoprana Iulia Merca și tenorul Cristian Mogoșan, toți soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, cu o vastă activitate artistică, cu colaborări importante cu instituții de profil din țară și străinătate și cu numeroase premii prestigioase obținute de-a lungul carierelor.

Dirijorul Romeo Rîmbu este profesor universitar la Facultatea de Arte, Departamentul Muzică din cadrul Universității din Oradea și dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea.

Organizatorii precizează că, din cauza restricțiilor din această perioadă și prezența în sală limitată la o capacitate de până la 50%, concertul se reia vineri, când sunt așteptați abonații, deoarece locurile pentru seara de joi sunt deja rezervate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON