URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2013, 19:01

Muzeul Ţării Crişurilor se consideră ţap ispăşitor în problema rezervaţiei termale din Băile 1 Mai

Pe fondul dezastrului ecologic produs în rezervaţia din Băile 1 Mai în decembrie 2012, când lacul cu nuferi termali a secat, custodele ariei naturale, Muzeul Ţării Crişurilor, a transmis joi o scrisoare deschisă menită să se disculpe în faţa acuzaţiilor ce i se aduc, conform cărora instituţia ar fi responsabilă de periclitarea zonei ocrotite şi a speciilor protejate de aici.

Specificând că instituţia muzeală a oferit soluţii pentru salvarea rezervaţiei de la dispariţie, dar care "să nu transforme aria naturală protejată într-una artificială", custodele trage un serios semnal de alarmă şi vizavi de existenţa, pe viitor, a Băilor. "Dacă se continuă exploatarea apei geotermale în acest ritm, după dispariţia lacului termal următorul afectat va fi zăcământul de mică adâncime din Băile 1 Mai şi Felix, cu consecinţe dezastruoase asupra celor două staţiuni balneoclimaterice", avertizează muzeografii.

Specialiştii Muzeului consideră în continuare că adevăratul motiv al secării izvoarelor termale ce alimentează lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai, unde cresc nuferii, este exploatarea iraţională a zăcământului de apă geo din perimetrul celor două staţiuni, Felix şi 1 Mai.

Afirmaţia se bazează, după cum se arată şi în scrisoarea deschisă dată joi publicităţii, pe opiniile unor specialişti cu vechime în domeniu, "geologi şi hidrologi care au activat decenii în acest sector" şi care au concluzionat la unison că "apa geotermală se exploatează în Oradea şi Sânmartin mult peste puterea de refacere naturală a zăcământului". Aceasta ar fi cauzat oprirea izvoarelor sublacustre care alimentează Ochiul Mare (principalul lac al rezervaţiei şi de altfel singurul în care cresc, în mediul natural, nuferii termali) iar în 7 decembrie 2012 secarea lacului.

După cum se ştie, Muzeul a alertat atunci autorităţile, acuzând şi existenţa a peste 100 de foraje ilegale ce secătuiesc zăcământul din Băi, însă ancheta dispusă de Prefectură a căpătat o turnură nedorită de custode. Au fost identificate foarte puţine puţuri ilegale, în schimb instituţia a fost scoasă ca principal vinovat pentru dezastrul ecologic, pe motiv că nu ar fi monitorizat în permanenţă starea rezervaţiei, respectiv suprafaţa lacului, nivelul şi temperatura apei şi nu ar fi alertat la timp autorităţile despre scăderea drastică a nivelului apei din Ochiul Mare.

Garda Naţională de Mediu a şi amendat Muzeul, în ianuarie, cu 50.000 lei. Asta "ca răsplată pentru sesizările făcute", spun, cu ironie, cei de la Muzeu.

Amenda a venit după ce prefectul de Bihor, Claudiu Pop, i-a sancţionat verbal pe muzeografi la aproape toate şedinţele avute cu specialiştii din domeniu pentru găsirea unor soluţii de salvarea a ceea ce se mai poate din rezervaţie. Motiv pentru care conducerea Muzeului a decis să protesteze public împotriva a ceea ce consideră un soi de alianţă a autorităţilor care, în loc să caute hoţii de apă geotermală din Felix şi 1 Mai, s-au coalizat împotriva custodelui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Pasztor Sandor (Iuda) ne-a vandut (intubarea paraululi Paris) pe trei arginti diavolului,Bolojan
Pasztor ur,intreprindeti ceva,macar de aceasta data sa va dovediti profesionalismul daca legat de Intubarea paraului Paris v-ati cam facut de cacao,sau o sa va faceti cand va trebui sa va justificati solicitarea MINCINOASA ,in fata Curtii de Conturi europene de la Luxembourg si apoi OLAF.Primarul Bolojan,promotorul acestei initiative nu are sa va mai cunoasca.Deci,mergand pe firul gandiri Dvs. ma astept la initiative "destepte" pentru "proiecte destepte" vorba Dvs si a gospodarului nr. 1 al Oradiei,Ilie Bolojan - deci intubarea paraului Peta si platforme de parcare auto,piste de biciclete pe aceste lacuri (balti ) care numai probleme ne aduc,reclamatii si amenzi.De asta avem nevoie?Agentia pentru Protectia Mediului Bihor -Oradea,nici o initiativa?Pasztor ur,va propun sa mergeti in Ungaria (in schimb de experienta) si sa costatati, cum este posibil sa se pastreze ecosistemul geoteremal din Budapetsta si multe alte localitati din tara vecina.Daca nu va descurcati cu limba,va punem la dispozitie un traducator,de-al nostru.Acolo nu veti gasi insa personaje care sa-l interpreteze pe IUDA asa de bine ca Dvs.care sa vanda interesele comunitatii pe trei arginti ,diavolului.Dar ,de asemenea nu veti gasinici Primari pe pozizia de diavol. La treaba,Dle ministru Secretar de Stat.....fiu al Oradiei Mari !
Postat 28 Noiembrie 2014, 23:28 de platona
Fabula
Daca-i tzap,de ce sta capra?
Postat 22 Februarie 2013, 19:31 de gyorgy tozser
politicienilor locali le dorim soarta Lacului cu nuferi
A disparut apa termala din Lac si imediat si din Peta si apoi din Baile Felix dintr-un singur motiv: din "setea" seculara a Neamului Prost care generatie de generatie nu s-a descultat de obiele, dar si-a dorit mult sa scape de duhoarea lor! Si astazi, dupa ce pana in '89 Neamul Prost intra la Felix la International (loc exclusiv pentru turistii straini, Nicusor si Neamul Prost adica Activistii PCR), a aparut Ocazia: sa poti fura destul de la Stat asa incat sa-ti ridici viloiul nord-coreean cu garaj dublu pentru jeep direct pe peluza de langa Rezervatia de nuferi! Ce satisfactie pentru pleiada de secretari de partide, de presedinti de consilii, de vicepresedinti de comitete, de caratori de valize la Guverne, de proxeneti politici care au devenit peste noapte "Personalitatile" vietii politice si economice din Bihor! Ghinionul este ca desi au reusit sa distruga Rezervatia (da' ce mai conteaza o Rezervatie cand astia distrug Oradea, Bihorul, iar impreuna cu complicii lor din Parlament si Guvern distrug Romania!?) nu le-a disparut Duhoarea de obiele pe care o au in gene si pe care o transmit mai departe beizadelelor lor care vor conduce Romania copiilor nostri...
Postat 22 Februarie 2013, 10:29 de nufarul termal
dreptate
de ce POPUS plateste sume derizorii la apa(va rog sa verificati) cand are ditamai casoiul ,sala de nunti si un mare hotel? de unde are apa ,sau nu foloseste? cum poate el sa-i descopere pe cei care fura apa daca el ii bagat pana in gat? d-le prefect d-voastra stiti bine aceste lucruri si continuati prietenia bolnavicioasa cu POPUS.
Postat 22 Februarie 2013, 09:34 de ioana
Gunoaie
Avem de toate in Bihor, dar ne batem joc de toate. Lacul cu nuferi de la Baile 1 Mai, e jalnic, Stana de Vale, e jalnica, pista de la Aeroportul Oradea e vai de ea, drumurile judetene, teroare, sectorul 3C de la autostrada A3 va fi finalizata la Pastele Cailor, caile ferate numai bune pentru locomotivele cu aburi, PN Cefa, comparabil cu Baile 1 Mai, nu vorbesc de drumul de acces. Ma intreb ce dracu\' fac autoritatile din acest judet? Prefectul prin ce se evidentiaza? CJ Bihor nu e in stare sa termine nici macar sediul MTC, ce sa mai ceri altceva... Am vrut USL la putere, ca am sperat ca vom mai multa sustinere de la centru, dar nimic, nu sunt in stare de nimic! INCOMPETENTILOR, vai de capul vostru, dar vin politicieni gen Calin MOCAN (PD-L), si pe tine ca om te priveste ca pe un gunoi, se da la toate fetele, un pervers, si are un copil cu nevastasa, o beizedea de mic, umflatul. Merita votati, dar asa sa le de-a si Dumnezeu cum se lupta si pentru noi, cetatenii de rand. PS: Voiam sa zic Calin MOCAN.
Postat 22 Februarie 2013, 03:21 de giovani
fripturistii
toata lumea fura apa termala in draci din Felix si 1 Mai, insa nimeni nu ia nici o masura, toti sint minjiti, de la prefect in jos pina la \"organele\" de control. Dar nu e nici o problema, in citiva ani o sa va aduceti apa de acasa daca vreti sa faceti baie in statiuni...
Postat 21 Februarie 2013, 19:58 de adio nuferi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON