URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2018, 15:27

Muşcătura de căpuşă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene.

Îndepărtarea incompletă a căpuşei poate duce la formarea locală a unui nodul care este, de asemenea, însoţit de prurit. Paralizia produsă după muşcătura de căpuşă apare în majoritatea cazurilor la copii şi în general la fetiţe.

Cel mai des sunt în cauză căpuşa de pădure şi căpuşa câinelui, manifestările fiind determinate de către o neurotoxină secretată în saliva căpuşelor şi care ajunsă în organism acţionează asupra centrilor nervoşi spinali şi bulbari.

Pacientul prezintă de obicei o stare de iritabilitate şi nelinişte urmată, la circa 24 de ore, de o slăbiciune musculară a gleznelor ce progresează în sus şi, după 24-48 de ore, se ajunge la o paralizie flască a trunchiului, braţelor, gâtului, limbii şi faringelui.

Nu există febră şi tulburări ale organelor de simţ, iar testele de laborator uzuale nu prezintă modificări. În condiţiile neîndepărtării la timp a căpuşei, se poate ajunge la paralizie respiratorie şi deces (rata mortalităţii este de circa 10%, majoritatea deceselor producându-se la copii).

ATENŢIE!

Căpuşa se fixează de obicei la nivelul pielii capului, fiind mascată de păr, dar se poate găsi în orice parte a corpului, inclusiv sub braţe, în urechi sau la nivelul organelor genitale externe. Tratamentul constă în îndepărtarea căpuşei/căpuşelor, inclusiv a fragmentelor reţinute în piele, după care se produce o ameliorare spectaculoasă a simptomelor, în decurs de câteva ore, iar după 48 de ore recuperarea este completă. Pacientul va fi monitorizat  până la stabilizare în spital, deoarece au existat cazuri de evoluţie progresivă a paraliziei determinate de o altă căpuşă neobservată şi neîndepărtată.

REŢINEŢI!

Este obligatorie extracţia căpuşelor de la locul muşcăturii prin tracţiune lentă şi continuă, folosindu-se de preferinţă pense fine fără dinţi, sau degetele ce vor fi spălate abundent ulterior. În cazul extracţiei incomplete, pacientul va fi dus la spital pentru îndepărtarea chirurgicală a resturilor şi monitorizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON