URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
20 August 2017, 17:10

Muşcătura de căpuşă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Căpuşele sunt vectorii unor boli grave, dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene.

Îndepărtarea incompletă a căpuşei poate duce la formarea locală a unui nodul care este, de asemenea, însoţit de prurit. Paralizia produsă după muşcătura de căpuşă apare în majoritatea cazurilor la copii şi în general la fetiţe.

Cel mai des sunt în cauză căpuşa de pădure şi căpuşa câinelui, manifestările fiind determinate de către o neurotoxină secretată în saliva căpuşelor şi care ajunsă în organism acţionează asupra centrilor nervoşi spinali şi bulbari.

Pacientul prezintă de obicei o stare de iritabilitate şi nelinişte urmată, la circa 24 de ore, de o slăbiciune musculară a gleznelor ce progresează în sus şi, după 24-48 de ore, se ajunge la o paralizie flască a trunchiului, braţelor, gâtului, limbii şi faringelui.

Nu există febră şi tulburări ale organelor de simţ, iar testele de laborator uzuale nu prezintă modificări. În condiţiile neîndepărtării la timp a căpuşei, se poate ajunge la paralizie respiratorie şi deces (rata mortalităţii este de circa 10%, majoritatea deceselor producându-se la copii). Despre muşcăturile de şarpe şi de "văduva neagră", în numerele viitoare.

Atenţie! Căpuşa se fixează de obicei la nivelul pielii capului, fiind mascată de păr, dar se poate găsi în orice parte a corpului, inclusiv sub braţe, în urechi sau la nivelul organelor genitale externe. Tratamentul constă în îndepărtarea căpuşei/căpuşelor, inclusiv a fragmentelor reţinute în piele, după care se produce o ameliorare spectaculoasă a simptomelor, în decurs de câteva ore, iar după 48 de ore recuperarea este completă. Pacientul va fi monitorizat  până la stabilizare în spital, deoarece au existat cazuri de evoluţie progresivă a paraliziei determinate de o altă căpuşă neobservată şi neîndepărtată.

Reţineţi! Este obligatorie extracţia căpuşelor de la locul muşcăturii prin tracţiune lentă şi continuă, folosindu-se de preferinţă pense fine fără dinţi, sau degetele ce vor fi spălate abundent ulterior. Este utilă aplicarea locală a unei picături de ulei, petrol, lac de unghii sau alţi solvenţi organici, pentru uşurarea extragerii. În cazul extracţiei incomplete, pacientul va fi dus la spital pentru îndepărtarea chirurgicală a resturilor şi monitorizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON