URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
31 Martie 2023, 22:35

Minunea de la ATI: Un tânăr din Oradea căruia i-au cedat mai multe organe de la o banală amigdalită a fost salvat de medicii din Cluj, după 22 de operații și 80 de transfuzii! (VIDEO)

Minunea de la ATI: Un tânăr din Oradea căruia i-au cedat mai multe organe de la o banală amigdalită a fost salvat de medicii din Cluj, după 22 de operații și 80 de transfuzii! (VIDEO) captură TVR Cluj
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deznodământ spectaculos pentru Tudor Oravicean, un tânăr de 37 de ani din Bihor care, la începutul acestui an, a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Județean din Cluj, de la o banală amigdalită bacteriană. Din cauza infecției, mai multe organe îi cedaseră pe rând, a stat 8 săptămâni la Terapie Intensivă, a avut nevoie de 22 de operații, de 80 de transfuzii și 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge, dar până la urmă a fost vindecat și externat în cursul zilei de vineri. Medicul său curant este tot orădean.

Tudor a fost vindecat complet

Succesul acestui caz a fost făcut public vineri, de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, chiar în ziua în care orădeanul a fost externat.

„În cazul lui Tudor, un pacient din Oradea în vârstă de 37 de ani, o simplă amigdalită bacteriană a condus la o insuficiență multiorgan (renală, circulatorie și hepatică). Bolnavul a dezvoltat o infecție gravă la un picior, ajungând în șoc hemoragic și septic. În această stare a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, în data de 10 ianuarie, de unde a fost transferat pe Secția de Terapie Intensivă pentru următoarele 8 săptămâni. A fost momentul în care echipele medicale multidisciplinare au intervenit pentru reabilitarea funcțiilor bolnavului și gestionarea în echipă a cazului complex”, se arată într-un comunicat transmis presei de SCJU.

Abordarea multidisciplinară a cazului a adus împreună medici de chirurgie generală și plastică, medici de anestezie și terapie intensivă, de boli infecțioase, nefrologi, cardiologi și kinetoterapeuți.

„În intervalul de timp care a trecut de la internare, Tudor a suferit un număr de 22 intervenții chirurgicale, a trecut prin 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge și au fost folosite 58 de unități de sânge pentru transfuzii, 31 de unități de plasmă și piele artificială”, a mai precizat spitalul.

În total, cheltuielile de spitalizare s-au ridicat la 531.840 lei, deci peste 100.000 de euro.

„Efortul celor implicați în gestionarea cazului a primit cea mai bună răsplată astăzi, 31 martie, odată cu externarea lui Tudor, vindecat complet”, a mai anunțat SCJU.

De la o „simplă” răceală

În fața jurnaliștilor clujeni, orădeanul a povestit prin ce a trecut. „A fost o răceală. Bănuim că prin gât am luat acest streptococ, s-a localizat aici jos la picior, și nu mi-am dat seama. Am dus pe picioare aproximativ o săptămână infecția până când, în seara de 10 ianuarie, mi s-a umflat foarte tare piciorul, s-a înnegrit, am venit la Urgențe și de acolo, pentru aproape 2 luni, nu am mai știut ce s-a întâmplat cu mine”, a povestit bihoreanul, într-un reportaj pentru TVR Cluj.

Tudor a mulțumit lui Dumnezeu, care i-a dat „o echipă de îngeri salvatori, oameni cu adevărat devotați” și a mărturisit că „experiența mea aici se rezumă la ultimele 30 de zile, pentru că din perioada în care am fost în ATI nu țin minte mare lucru”.

„Toate organele acestui pacient au cedat”

„Au fost operații repetate, astfel încât să scoatem ceea ce este mort, în același timp încercând să păstrăm piciorul și funcția acestuia. A fost vorba de o infecție generalizată, în care toate organele acestui pacient au cedat. Este vorba de rinichi, de plămâni, de sistemul imunitar, de ficat, de aceea singura soluție pentru a putea să rezolvăm acest caz a fost o implicare complexă a colegilor din multiple specialități”, a declarat dr. George Dindelegan, șeful clinicii de Chirurgie generală 1.

Două din cele 3 luni de spitalizare, Tudor a fost internat în secția de Anestezie-Terapie Intensivă. Timp de 8 săptămâni a fost inconștient.

Apeluri la donare de sânge

Având în vedere numeroasele operații (uneori chiar și câte două pe zi), respectiv cele 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge și transfuziile sanguine făcute zilnic, prietenii și familia sa au făcut numeroase apeluri de donare de sânge, lansate chiar și prin BIHOREANUL.

Managerul spitalului, dr. Claudia Gherman, a dezvăluit că „de la un moment dat au fost practic în totalitate epuizate rezervele de sânge ale județului Cluj. Și atunci am avut nevoie de colaborarea altor județe”.

Avut în grijă de un medic orădean

Pentru a-l pune pe picioare, au fost cerute opinii și de la alți medici din țară. Cel mai aproape de cazul său a fost, însă, tot un medic din Oradea.

Este vorba despre asistentul universitar dr. David Andraș (foto jos), medicul curant al lui Tudor cât timp a fost internat la Cluj și principalul responsabil de cazul său.

dr. David Andraș

captură TVR Cluj

„Imaginați-vă că acest bolnav a primit în jur de 80 de transfuzii de sânge în această perioadă. Există o piele artificială care este foarte scumpă, nu este disponibilă oriunde, este disponibilă doar în anumite programe, dar a fost nevoie de acele grefe de piele, au contat în special în zona de genunchi și în zona de tibie, unde osul era expus”, a spus medicul.

Empatia a făcut diferența

Vineri, în ziua externării, Tudor a fost așteptat la spital de tatăl și de soția sa. „A fost o perioadă foarte grea. Mulțumesc tuturor celor din spital, sunt ca o familie, o familie unită, care alături de Dumnezeu îl duc pe Tudor acasă”, le-a spus jurnaliștilor de la TVR Cluj Andreea, soția lui.

„Poate diferența asta a făcut-o: profesionalismul de excepție, dar și implicarea și dăruirea lor. Implicarea afectivă, empatia, de a face totul ca să-i salveze viața”, a opinat tatăl pacientului, Nicolae.

Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Un nou început

Pentru Tudor urmează o perioadă de recuperare pentru a-și putea folosi din nou piciorul la capacitate maximă.

După ce a ajuns acasă, la fetița lui de 6 ani, bihoreanul a postat pe Facebook un mesaj în care le-a mulțumit încă o dată tuturor celor care l-au ajutat. „Eu sunt Eroul lor și ei sunt Eroii mei!”, a transmis el cadrelor medicale de la Cluj.

„Le mulțumesc nu în ultimul rând tuturor celor care m-au sprijinit cu acțiuni de donare de sânge, cu susținere, cu rugăciune, cu gândurile lor bune, cu solidaritatea și empatia lor”, a mai scris Tudor.

Vezi mai jos reportajul de la TVR Cluj!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP aka mama Omida
Poate îți cumperi ceva bun https://stirileprotv.ro/stiri/international/cum-vrea-un-miliardar-chinez-sa-profite-de-pe-urma-adeptilor-teoriilor-conspiratiei-licitatii-pentru-sperma-nevaccinata.html
Postat 01 Aprilie 2023, 11:50 de Sandu2100
Banala amigdalită de la care i-au cedat toate organele.
Spune doctore, care ai fost purtător de vorbe în acest caz ... de câte ori a fost vaccinat Tudor cu Pfeizer-BioNTech în perioada 2021-2022? Numai la două ture a fost "voluntar" și doar 4 înțepături ... fără minima recomandare de a trece de la bun început pe anticoagulante? L-au salvat, dar cu ce preț? Cât de reintregat va fi ... în viața socială? Tot timpul la mila "doctorilor" va fi și nicio scuză din partea celor care l-au nenorocit, sub comanda criminalilor care au coordonat vaccinarea anti-Covid.
Postat 01 Aprilie 2023, 07:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON