URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2019, 14:55

Microelementele din apă şi importanţa lor pentru sănătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.

În compoziţia surselor de apă se pun în evidenţă substanţe care se găsesc în concentraţii relativ mari în organism şi care se numesc macroelemente (sărurile de calciu, magneziu şi potasiu, clorurile), precum şi substanţe în concentraţii foarte mici, denumite microelemente (iod, fluor, cobalt, zinc, seleniu, vanadiu etc), care sunt vitale pentru numeroase funcţii.

Există microelemente neutre (fără o acţiune biologică cunoscută asupra organismului) şi altele toxice, constatându-se că unele microelemente necesare organismului devin toxice în doze mai mari.

Se cunosc 14 microelemente necesare organismului uman şi animal: fierul, iodul, cuprul, zincul, manganul, cobaltul, molibdenul, seleniul, cromul, nichelul, staniul, siliciul, fluorul şi vanadiul (acestea se mai numesc şi microelemente esenţiale), numărul lor putând creşte, în funcţie de posibilităţile tehnologice de investigaţie.

În apă, sărurile microelementelor se găsesc sub formă dizolvată (cu excepţia siliciului şi fierului), pe când în alimente ele sunt sub formă nedizolvată.

Atenţie!

Microelementele iau parte directă la metabolism în calitate de catalizatori biologici, alături de vitamine, enzime şi hormoni. S-a constatat că în infecţii cuprul din sânge creşte, la copiii bolnavi de rahitism scade conţinutul de fier şi creşte cel de cupru, în anemii scade fierul, cuprul şi cobaltul, în diabet scade concentraţia de mangan şi siliciu de 2,5 ori şi a cuprului, titaniului şi aluminiului de 3 ori, iar în hepatite este caracteristică modificarea conţinutului de cupru şi cobalt în funcţie de gravitatea bolii.

Reţineţi!

Relaţia dintre microelemente şi sănătate nu este una strict biologică, contextul social având o mare importanţă. Astfel, intensificarea proceselor tehnologice industriale, urbanizarea şi creşterea aaccelerată a numărului de autovehicule au determinat creşterea microelementelor toxice din aer, sol şi apă. Carenţa de iod poate determina guşa endemică (distrofia endemică tireopată) şi cea de fluor caria dentară, excesul de fluor poate determina fluoroza dentară, iar excesul de minerale din apă poate duce la litiază renală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON