URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2013, 10:45

Mica Atenă: Biserica greco-catolică din Velenţa este o replică fidelă a catedralei Sfânta Treime din Atena (FOTO)

Mica Atenă: Biserica greco-catolică din Velenţa este o replică fidelă a catedralei Sfânta Treime din Atena (FOTO) ÎN OGLINDĂ. Puţini orădeni ştiu că biserica Schimbarea la faţă din Velenţa (stânga) este ridicată după modelul singurei catedrale greco-catolice din Atena (dreapta), care a fost construită respectând stilul oriental
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva luni, între blocurile şterse din cartierul Velenţa, o construcţie deosebită, înconjurată de verdeaţă şi flori, atrage atenţia trecătorilor printr-o frumuseţe aparte. Biserica greco-catolică Schimbarea la faţă are o arhitectură fără egal în această zonă a ţării, fiind o replică aproape exactă a singurei catedrale greco-catolice din Atena.

Parohul bisericii, protopopul Gavril Buboi, spune că aceasta a fost ridicată păstrând caracteristicile ritului bizantin tocmai pentru a sublina că greco-catolicii sunt acei continuatori ai ortodocşilor care au înţeles nevoia de unire a tuturor creştinilor.

Simbolul renaşterii

Până de curând, credincioşii greco-catolici din Velenţa n-au avut un loc de rugăciune în cartierul lor. Părintele Gavril Buboi, protopop de Oradea, povesteşte că în 1948, când comuniştii au decretat-o antinaţională şi au scos în afara legii Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma, lăcaşul de cult greco-catolic de pe Calea Clujului, cunoscut sub denumirea Biserica de la Barieră, le-a fost luat credincioşilor care o ridicaseră şi dată ortodocşilor, care o folosesc şi acum.

02 Gavril Buboi.jpgDupă Revoluţie, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei a decis să nu o revendice. "E un proces de lungă durată şi, în plus, în 1948, foarte multe dintre documentele noastre au fost arse. Fiind protopop, am văzut situaţii în care nu prea dăm dovadă că suntem creştini, nici unii, nici alţii. Am vrut să le evit", spune preotul (foto), vorbind cu multă delicateţe despre neînţelegerile dintre fraţii ortodocşi şi greco-catolici.

Aşa a apărut ideea unei noi construcţii. "Am dorit să fie un simbol al renaşterii noastre de după 1989", explică parohul, care a găsit un spaţiu gol la intersecţia străzilor Seleuşului şi Alexandru Andriţoiu, care aparţine Statului Român, şi l-a cerut de la Primărie. "În 2006 am primit în concesiune fără plată 774 metri pătraţi, iar apoi, treptat, am mai cumpărat parcele în jur de la cetăţenii cărora le aparţineau", povesteşte părintele Gavril.

Atena în Velenţa

Impresionat de catedrala greco-catolică Sfânta Treime din Atena, o construcţie impunătoare cu o arhitectură deosebită, preotul orădean s-a gândit să-i adopte proiectul. "Într-o vizită făcută în Grecia am văzut catedrala şi am fost încântaţi de frumuseţea ei. Am vorbit cu cei de acolo, le-am spus planurile noastre şi au fost de acord să ne dea şi nouă proiectul", spune parohul.

Argumentele nu au fost doar de ordin estetic, ci şi teologic. "Biserica Greco-Catolică nu este altceva decât acea Biserică Ortodoxă din Transilvania care în 1700 a înţeles nevoia de unire cu Roma. Înţelegerea de atunci a fost că vom păstra în întregime patrimoniul şi ritul oriental, originar din Grecia. De aceea şi slujbele noastre sunt aproape aceleaşi cu cele ortodoxe", explică preotul. Mesajul căutat a fost, aşadar, unul de unitate în credinţa creştină, pentru care se şi roagă de altfel credincioşii greco-catolici la fiecare liturghie. "Biserica Greco-Catolică arată că poţi să fii de rit oriental şi să fii unit cu catolicii. Dar noi nu facem altceva decât să reprezentăm unitatea în diversitate", subliniază parohul.

Biserica bizantină

Catedrala din Atena a fost ridicată în 1965 în stil bizantin, caracteristic bisericilor ortodoxe, şi are formă de cruce greacească, cu braţele egale. Acoperişul îi este în formă de boltă arcuită, coloanele sunt ionice, specifice templelor din Grecia Antică, iar clopotniţa e adăpostită într-un turn ridicat separat de corpul lăcaşului.

Rugat să adapteze planurile pentru biserica din Velenţa, arhitectul orădean Octavian Muth a respectat întocmai dorinţa preoţilor. În privinţa arcelor exterioare, însă, acestea diferă pe una dintre faţade, biserica din Oradea având trei în loc de cinci, câte are edificiul din Atena. "Biserica noastră nu e o copie fidelă a celei din capitala Greciei din motive de spaţiu, din cauza diferenţelor climatice, dar şi din raţiuni financiare. De exemplu, exteriorul catedralei din Atena e din piatră şi marmură. Noi nu ne-am permis să investim aşa mult în asemenea materiale, mai ales că există riscul ca ploile şi gerul să le pună în pericol. Am folosit alt finisaj, numit marmo-antico", explică părintele Gavril.

02 interior_2.jpgSerafimi în loc de prapori...

Şi pe dinăuntru biserica păstrează în mare măsură picturile din catedrala ateniană. "Oricum, există un registru iconografic, care trebuie respectat în orice biserică. De exemplu, în boltă nu veţi găsi niciodată altceva decât Pantocratorul (reprezentarea Mântuitorului în iconografia bizantină - n.r.)", spune părintele paroh, care a decis că este mai bine ca picturile bisericii din Velenţa să fie realizate pe pânză, pentru ca pereţii să poată respira, şi aceasta să fie aplicată pe zid.

În altar, în loc de prapori, potrivit cutumei bizantine, sunt folosiţi Serafimi din metal cu aspect aurit, iar stativul pentru Evanghelie este decorat cu un vultur, simbol al libertăţii. Scaunele, în schimb, au fost alese pe principiul comodităţii, fiind dotate cu o treaptă cu pernă pentru ca îngenuncherea să fie mai uşor de suportat, mai ales de către bătrâni.

Ajutor din străinătate

Lăcaşul din Velenţa a fost ridicat începând din 2007, cu fonduri primite de la parohiile de pe cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar mai ales cu ajutor din străinătate. "Am prezentat proiectul nostru mai multor biserici din Italia şi din Germania, unde credincioşii au strâns bani pentru noi".

Biserica a fost sfinţită în luna noiembrie a anului trecut cu hramul Schimbarea la faţă, dar părintele Gavril a început slujirea încă din 2010, la demisolul construcţiei, unde a fost amenajată o capelă. Chiar şi iarna trecută, pentru a face economii la facturi, în timpul săptămânii parohul a slujit în capelă, şi doar duminica în biserică.
Imaginea deosebitei ctitorii e completată de o grădină care o înconjoară cu iarbă şi flori din belşug. "Aş vrea ca oamenii să nu vadă doar o clădire frumoasă, ci să-l vadă pe Dumnezeu sub această formă a frumuseţii", spune preotul. Şi, cu puţină credinţă, îl şi văd...


02 demisol.jpgBISERICA, LOCUL TINERILOR
Creştini pentru comunitate

Părintele Gavril Buboi îşi doreşte ca biserica sa să fie un loc de adunare pentru cele 100 de familii înscrise până acum în "lista" de enoriaşi şi pentru cele care vor mai veni. Pe perioada verii, la demisol, preotul plănuieşte ca, alături de mai mulţi voluntari, să organizeze activităţi şi jocuri educative pentru copii, dar şi întâlniri ale persoanelor cu dizabilităţi. "Am făcut o rampă specială pentru aceştia. Ideea este să-i mai scoatem din casă şi să facă şi altceva", zice preotul, convins că menirea unei biserici nu este doar să fie un lăcaş de rugăciune, ci şi un adăpost şi un loc de întâlnire al comunităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@Greco-catolicii si Romania
Stimate domnule Oradean! Te contrazici singur in prima fraza !Deci daca nu erau greco catolicii , inca mai scriam cu litere slave......asa cum a fost in Muntenia si Moldova......pana in....Deci, acolo nu au fost greco catolici...si stupoare! Nu mai scriu cu litere slave. Pai cum? Asa, fara a infiinta aceasta noua religie? Apoi, spune-ti ca a fost o decizie politica a romanilor ardeleni. Da ! Au fost mai multe categorii de oameni si atunci! Cei siliti sa isi lase religia si cei oportunisti , care au mirosit imediat avantajele....Si spuneti-mi va rog logica la aceasta ultima afirmatie! Adica, rupti de tara, de biserica mama, romanii din Ardeal, de buna voie si nesiliti de nimeni doresc sa adanceasca ruptura dintre ei si ceilalti frati romani? Deci, dumneata, sub ocupatie austro ungara, te-ai fi dus sa spui, eu vreau sa fiu cu voi? Va rog, vreau religia voastra? Nu cred !!!!!!!!!!!!!!!!!!Apoi, despre ce sfera de influenta a occidentului vorbiti? Cand unde si cum ati simtit aceasta sfera de influenta? Vorbiti cumva de iluminism si scoala ardeleana??? Iar cu datul in cap si ura de care pomeniti......e alta poveste! Dar ma rog, hotul striga intotdeauna primul "Hotii !!!"
Postat 03 Iunie 2013, 19:39 de Petru
Greco-catolicii si Romania
Dacă nu erau greco-catolicii, încă mai scriam cu litere slave și vorbeam în biserică limba slavonă, cum era în Transilvania înainte de unirea cu Roma și cum a fost în Muntenia și Moldova pînă la mijlocul secolului al XIX-lea! Unirea cu Roma a fost o decizie politică a românilor ardeleni, care au dobîndit drepturi și recunoaștere și care a readus românitatea în sfera de influență a occidentului. Ar trebui să recunoaștem acest lucru și să nu ne mai dăm în cap și să uităm ura împotriva oricărei confesiuni, pentru că nu ne stă bine, dacă ne considerăm creștini.
Postat 03 Iunie 2013, 13:09 de Oradean
Ce e aia greco-catolic?
"Biserica Greco-Catolică nu este altceva decât acea Biserică Ortodoxă din Transilvania care în 1700 a înţeles nevoia de unire cu Roma. Înţelegerea de atunci a fost că vom păstra în întregime patrimoniul şi ritul oriental, originar din Grecia. De aceea şi slujbele noastre sunt aproape aceleaşi cu cele ortodoxe", explică preotul. ----------Sa aducem o mica precizare! Biserica Greco-Catolica, nu este decat acea Biserica, impusa cu forta si santaj stramosilor nostri, pentru un mai bun control si stapanire, de catre Imperiul Austro Ungar, respectiv Regina Maria Tereza. Nu exista nici o logica a credintei si a bunului simt, sa spun ca Greco Catolicii reprezinta unitatea in diversitate sau nu stiu ce alte aiureli. Spune-ti la slujbe, celor care sustin ca sunt greco catolici, cum au ajuns sa fie asa. Cati dintre stramosii lor au acceptat de buna voie aceasta noua religie infiintata de catre Austro Ungari. Adica sacrificiul strabunilor nostri, pentru unii nu inseamna nimic! Sa mergem sa ne inchinam mai departe occidentului, ca Doamne mult bine ne-a facut!
Postat 03 Iunie 2013, 10:58 de Petru
mda, velenta
cine locuia in velenta pe vremuri, nu era oricine in oradea... \"noroc\" cu revolutia din \'89, ca au navalit acolo toti rromii spalati si exagerat de civilizati, sa-si scrijeleasca adanc amprenta culturala in zona
Postat 03 Iunie 2013, 08:19 de ion
la popi adunarea
asta mai lipsea din peisaj.
Postat 02 Iunie 2013, 22:01 de tzincopana
o realizare frumoasa
E bine ca gr.catolicii au construit in sfarsit o biserica in stil bizantin ,tocmai pentru asi arata radacinile.E o biserica frumoasa dar pana la ..."fidela" ar mai trebui placarea cu piatra nu vopsea ce imita piatra,acoperisul cu olane nu cu tabla,capiteluri sculptate etc.Felicitari pentru realizare,poate fi o biserica de referinta pentru greco-catolici!
Postat 02 Iunie 2013, 14:27 de calin pavel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON