URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2012, 17:25

Marşul tricolorului cu jeep-uri şi călăreţi, de Ziua Naţională (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 120 de maşini împodobite cu drapelul naţional s-au încolonat, sâmbătă, pe şoseaua Oradea-Sânmartin, în apropierea sensului giratoriu de la intrarea în municipiu. La ora 11, maşinile s-au pus în mişcare pentru a parcurge prima etapă a Marşului Tricolorului, manifestare iniţiată de asociaţia orădeană Decoperă România 4x4 şi dedicată Zilei Naţionale. Prima ediţie a marşului a avut loc anul trecut.

Coloana motorizată a dat un tur al Oradiei în sunet de claxoane şi cu "Treceţi batalioane române Carpaţii!" răsunând din megafoanele montate pe prima maşină.

Maşinile au pornit din sens giratoriu de la Selgros, parcurgând traseul: Nufărul - bulevardul Magheru - Republicii - Gara Centrală - bulevardul Ştefan cel Mare - sens giratoriu Episcopia Bihor - bulevardul Transilvaniei - bulevardul Dacia - sens giratoriu PIC - bulevardul Dacia - bulevardul Decebal - Tudor Vladimirescu - Meşteşugarilor - Calea Aradului - sens giratoriu Real I - Calea Aradului - Iuliu Maniu - Teatrul Regina Maria. Coloana s-a deplasat fără niciun fel de incident pe banda de mică viteză.

Din cauza faptului că organizatorii au optat în acest an să nu apeleze la ajutorul Poliţiei, care ar fi putut pune la dispoziţie o maşină antemergătoare, partea motorizată a "Marşului Tricolorului" a durat ceva mai mult de două ore.

În jurul orei 13, maşinile împodobite cu tricolorul românesc au ajuns în Piaţa Regina Maria. Participanţii au coborât din maşini şi s-au încolonat în spatele unui imens drapel la capătul Corsoului dinspre fosta Agenţie CFR, locul stabilit pentru pornirea celei de a doua etape a traseului, parcurgerea pietonalei pe jos.

Vreme de o jumătate de ceas oamenii au aşteptat zgribuliţi venirea călăreţilor programaţi să meargă în fruntea grupului de patrioţi. Într-un final, coloana a pornit la drum, în frunte cu trei călăreţi, doi bărbaţi îmbrăcaţi în strai popular şi o adolescentă. Cei trei erau călare pe exemplare superbe aduse special de la un manej privat din Betfia. În spatele lor, dar în faţa imensului drapel tricolor, o "ţărăncuţă" de numai patru anişori dădea ritmul paşilor în care s-a deplasat coloana.

Timp de aproape o oră, cât a durat marşul pe jos, până la intersecţia cu strada Dunării şi înapoi, geamurile caselor de pe Corso au vibrat în decibelii răbufniţi din cele peste 150 de piepturi de bărbaţi, femei, copii, care au cântat neosteniţi imnul României, dar şi cântecele patriotice "Treceţi batalioane române Carpaţii!" şi "Aşa-i românul". Puţinii trecători de la ora aceea au fost impresionaţi, iar unii chiar au imortalizat coloana de patrioţi.

Marşul s-a încheiat în jurul orei 14.30, când toate maşinile care umpluseră la refuz parcările din zona Teatrului Regina Maria s-au retras, tot în sunet de claxoane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Bravo
- domnule Radu Farcas - RESPECT ! ... si la mai multe asemenea manifestari ! desi tarziu : La multi si frumosi ani, de Ziua Nationala a Romaniei ! La multi ani Romania!
Postat 04 Decembrie 2012, 15:56 de Patrie si Onoare
victorie
Intai de toate multumesc celor care ni s-au alaturat de 1 DECEMBRIE.Multumesc si celor care au binevoit sa scrie cateva randuri,ca semn ca au avut o impresie sau ceva de spus.Patrie si onoare are dreptate,foarte bine a punctat anumite lucruri,de altfel importante la o astfel de manifestare.A fost din partea noastra,a asociatiei Descopera Romania 4x4,o dorinta extraordinara de-a sarbatori sincer si din sufletele noastre de romani,acea zi in mijlocul si impreuna cu cei care au simtit la fel...exista un inceput in toate si sper ca acest eveniment a fost prag peste care am trecut catre o colaborare cu adevarat puternica si benefica noua!!Sa lasam la o parte orice urma de retinere si sa incepem sa ne gandim si la noi ptr noi!!!Eu chiar cred in TINE in EL,in MINE si nu ma acuzati de naivitate ptr ca stiu ca existati si mai ales puteti fi deosebiti!!!sper ca la anul,sau pana atunci vom fi de 1000 de ori mai multi!!! Inchei,deocamdata aceste randuri,nu inainte de a multumi redactiei acestei publicatii,pe care o apreciez in mod deosebit,prin a striga din toate puterile TRAIASCA ROMANIA MARE!!!Multumesc ptr atentie...
Postat 03 Decembrie 2012, 22:29 de farcas radu
m-am saturat
Ma mir ca mai sunt \'romani\' care comenteaza de bine despre ceea ce ar trebui sa fie ziua nationala. Sunt convins ca sunt falsi. Toti ne batem cu pumnul in piept de 1 decembrie. Din 2 incepem iar sa injuram, sa furam, sa fentam. Si totul in numele nationalismului, patriotismului si mandriei. Rahat!!! Toti suntem nemultumiti ca ne-am unit cu hotii si banditii de mititci. Toti suntem furati si calcati pe cap de jegosi de la bucale. Si printre cei care ne calca sunt si jegosi de prin zonele astea. Se muleaza dupa chipul si asemanarea lor si le preiau gesturile. Si acum o sa-i votati si ei vor fura si o sa-i doara in fund de problemele si foamea voastra. Asa ca mai asteptati un an pt. niste fasole. CIOLANUL E LA EI si voi le dati legitimitate in tot ce fac cu patriotismul vostru de 2 lei(vechi si aia)
Postat 03 Decembrie 2012, 14:49 de un altfel
gunoaie ciudoase
ce mai fierb in suc propriu, ungurii ciudosi, cand ii vad pe romanii si tricolorul romanesc !
Postat 02 Decembrie 2012, 19:35 de zoom
ziua noastra a tuturor
A fost cea mai mare sarbatoare la care am participat in ultimii 60 de ani in Oradea TRAIASCA ROMANIA
Postat 02 Decembrie 2012, 18:47 de trifa
Drapel
... fumoasa initiativa dar nu ma pot abtine de la mici comentarii : E frumos ca ne-am gandit sa ne sarbatorim tara si drapelul, dar data fiind solemnitatea momentului, organizatorii ar trebui sa consulte si un istoric. De exemplu : culorile drapelului sunt - Albastru, Galben, Rosu (nu rosu, galben si albastru cum ne-au invatat comunistii), pacat ca acea coloana era condusa de un drapel rasturnat - care poate insemna si altceva. Drapelul este ceva sacru : nu il folosim ca si fular, fata de masa, husa de masina (exista obiecte in culorile drapelului - fulare, huse, samd) dar nu drapelul propriu zis. Drapelul nu are voie sa atinga pamantul, drapelul trebuie sa fie inclinat doar la 45 de grade sau orizontal in fata sefului statului,- nu mai mult. NIMENI nu trebuie sa fie pozitionat mai sus decat drapelul. Ar fii mai multe de spus dar, ...... frumos gestul organizatorilor- putina documentare nu strica. Si ar mai fii ceva : portul popular romanesc nu inchlude si blugii : totusi este sarbatoare noastra nationala. La multi ani Romania, La multi ani romanilor.
Postat 02 Decembrie 2012, 13:16 de Patrie si Onoare
@paul
De ce trebuie sa scrii acelasi lucru de doua ori ??? Te-ai inbatat de ciuda ca este 1 Decembrie si nu mai stii nici ce scrii nici de cate ori scrii ??? Ce zici mai Laszlo sau cum te-i fi numind ???
Postat 02 Decembrie 2012, 12:40 de Radu
2013
In 2013 o sa organizam ceva de mult mai mare amploare, toti din lumea asta au voie sa fie patrioti dar numai noi romanii nu avem acest drept?? Noi iubim Romania chiar daca la multi li se pare ceva desuet iar altii ne injura. Dar noi mergem inainte! Puteti sa ne injurati, sa ne faceti complexati si cum mai vreti voi dar anul viitor o sa va dam motive sa ne injurati de trei ori mai mult!! La multi ani ROMANIA!!!!!!!!!!
Postat 02 Decembrie 2012, 12:19 de cipri
75 comentarii 4333 afişări Home Puterea Gandului Dragi prieteni maghiari, germani, turci,
De ziua noastră, aşa să ştiţi că vă mulţumesc. Vă mulţumesc, dragi maghiari, pentru frumoasele oraşe din Transilvania, pe care poate că puteam să le păstrăm mai bine. Vă mulţumesc pentru că ştiu cât de greu e în ziua de azi, când noi sărbătorim o patrie mai mare, să nu vă gândiţi că voi v-aţi ales doar cu o patrie mai mică. Vă mulţumesc, dragi germani. Nu doar pentru castelele teutone şi cetăţile voastre ţărăneşti la care ne ducem copiii în week-end, uitând adesea să le spunem cine le-a făcut, dar şi pentru regele pe care ni l-aţi dat: Carol I de Hohenzolern. Datorită lui avem o ţară mare, cu reguli pe care încă încercăm să le respectăm! Vă mulţumesc, dragi turci şi tătari: voi adăugaţi mirodeniile Orientului, nu doar în mâncarea pe care o numim naţională (a voastră, de fapt), ci şi în felul nostru de a fi: Nastratin Hogea e şi-al nostru! Vă mulţumesc, dragi bulgari, că aţi putut să treceţi peste pierderea provinciei Dobrudja acum 100 de ani, că să avem şi noi ieşire la mare (deşi, uite, ca tot la voi tragem în concediu!). Vă mulţumesc şi vouă, dragi evrei, atât de prigoniţi, pentru că ne-aţi dat atâtea generaţii de doctori şi profesori şi matematicieni şi poeţi. Vă mulţumesc pentru Tristan Tzara (a fondat curentul dadaist, prima mişcare artistică globală în care avem şi noi un întemeietor), dar şi pentru Mihail Sebastian, tratat atât de rău de generaţia bunicilor mei... Am uitat pe cineva? Sigur că da: România e făcută şi de ţigani, armeni, greci, italieni şi evrei, ba chiar şi francezi. Ei, da, de ce credeţi că se numeşte Facultatea de Medicină Carol Davila? Vă mulţumesc tuturor şi-mi pare rău că atâţia aţi plecat! Şi-mi pare rău că destui dintre cei care au rămas nu se simt mereu cofortabil în Romania pe care am construit-o. Aş vrea doar să ştiţi că, pentru mine, e şi ţara voastră. Mai bogată pentru că sunteţi. Mai frumoasă pentru istoria pe care o reprezentaţi. Mai săracă atunci câ0d nu mai sunteţi să munciţi şi să visaţi alături de noi. M-am gândit să vă spun asta, într-o zi când auzi încontinuu şi peste tot doar cuvântul "român". Pentru mine, România e întreagă doar cu voi! Maghiari şi germani şi turci şi bulgari şi tătari şi evrei... (Lucian Mîndruţă)
Postat 02 Decembrie 2012, 10:38 de Paul
Pt.migratorul incult
Mai idiotule, horthy a murit de mult, nu are cum "sa traiasca". Mai citeste cate putin macar din istoria ta de doi lei si scurta, ca altfel o mari cum ai trait, PROST.
Postat 02 Decembrie 2012, 08:53 de Dan
Romani, trebuie sa fim uniti
Regret ca anul acesta nu am participat la mars, dar anul viitor voi fi prezent eu si prietenii mei. La multi ani Romania, la milti ani toturor romanilor.
Postat 02 Decembrie 2012, 08:48 de Roman oradean
Horthy
Sa traiasca Horthy!
Postat 02 Decembrie 2012, 07:28 de Eljen Horthy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON