URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2023, 19:20

Judecătoare, reținută de procurori, inclusiv pentru mită, favorizarea infractorului și... deținere de droguri pentru consumul propriu!

Judecătoare, reținută de procurori, inclusiv pentru mită, favorizarea infractorului și... deținere de droguri pentru consumul propriu! foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O judecătoare de la Tribunalul Suceava a fost reținută de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind acuzată, între altele, de luare de mită, favorizarea infractorului, dar și deținere de droguri pentru consumul propriu! Magistrata chiar și-ar fi pus casa la dispoziție unor persoane consumatoare.

Informațiile apar într-un comunicat transmis joi de PICCJ, conform căruia judecătoarea a fost reținută pentru 24 de ore nu mai puțin de 5 infracțiuni: 1. Folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 fapte) și a infracțiunii de favorizarea infractorului (2 fapte); 2. Luare de mită; 3. Complicitate la trafic de influență; 4. Deținere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale); 5. Punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

„Sifona” informații despre percheziții

„Potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că inculpata, în perioada 11-14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcției de judecător pe care o exercita, a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informații privind perchezițiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziția altor persoane prin intermediul cărora au ajuns și la alte persoane interesate”, se explică în comunicat.

De asemenea, în perioada aprilie-septembrie 2023, tot folosindu-se de funcția ei de judecătoare, a aflat despre informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, „informații pe care în mod direct și prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziția unor persoane interesate”.

„Referitor la infracțiunea de favorizarea infractorului, s-a reținut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziții a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective”, explică procurorii în comunicat.

Bani, bijuterii, alimente, sejururi...

În ce privește infracțiunea de luare de mită, anchetatorii au stabilit că, timp de 3 ani, adică în perioada 2020-2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, judecătoarea a primit și acceptat în mod repetat foloase necuvenite - bani, bijuterii, folosința gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază și protecție, produse alimentare ș.a. - în legătură cu măsurile dispuse și hotărârile pronunțate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

Legat de acuzația de complicitate la trafic de influență, anchetatorii au arătat că a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra unor judecători, în vederea obținerii unei hotărâri de achitare.

„Fără a promite că va influența în mod direct magistrații dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezența sa la întâlnirea dintre martorul denunțător (cumpărător de influență) și o altă persoană, i-a creat martorului denunțător convingerea că respectiva persoană are influență asupra magistraților și îi poate influența pentru obținerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, inculpata a facilitat obținerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro”, menționează comunicatul.

Consumatoare de droguri

Anchetatorii au stabilit și că judecătoarea era consumatoare de droguri, iar mai mult, le-a pus și propria casă la dispoziție unor consumatori. 

„Potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada septembrie - octombrie 2023, inculpata a deținut în locuința sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziția unor persoane locuința sa în vederea consumului de droguri”, arată anchetatorii.

Cine este judecătoarea reținută de procurori

Site-ul local Monitorul de Suceava scrie că judecătoarea în cauză este Ana Maria Chirilă, de la Secția Penală a Tribunalului Suceava, și că urma să fie prezentată  la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

„În  același dosar a fost reținut și urmează a fi propus pentru arestare și un bărbat, Mihai Pînzari, din Dornești”, mai scrie Monitorul de Suceava.

Sursa citată mai arată și că, în cadrul acestui dosar, miercuri au fost chemați sau aduși la audieri și alți martori sau suspecți. În plus, miercuri, ziua în care a fost reținută, magistrata ar fi trebuit să judece nume grele.

„Ana Maria Chirilă avea miercuri mai multe dosare în care trebuia să intre în ședință de judecată. Unul din acestea îl vizează pe comisarul-șef Radu Obreja, fostul șef de la Serviciul Permise și Înmatriculări, dar și pe ofițerul de la DGA Suceava Mihail Martin. Ședința de judecată privind dosarul de corupție nu a avut loc din motive lesne de înțeles”, mai scrie site-ul monitoruldesuceava.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Neoficial
S-a dat startul la campania electorală.
Postat 13 Octombrie 2023, 18:46 de Maikeltroll
Condiții speciale
Salarii, pensionare anticipată, pensii de serviciu (că nu se numesc speciale). Nu o fi neam cu procurorul din Beiuș?. Văd că în ultima vreme mai ese la iveală câte ceva. Bine, nu că vor fi condamnări sau ceva măsuri.
Postat 13 Octombrie 2023, 11:54 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON