URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2023, 19:10

ITM Bihor avertizează: Cum au fost păcăliți mai mulți români plecați la muncă în Norvegia și au rămas cu datorii de sute de mii de euro

ITM Bihor avertizează: Cum au fost păcăliți mai mulți români plecați la muncă în Norvegia și au rămas cu datorii de sute de mii de euro (foto generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a transmis, vineri, o serie de avertizări menite să mărească atenția persoanelor care doresc să meargă în Norvegia la muncă, în contextul în care au existat mai multe cazuri de muncitori români victime ale exploatării prin muncă sau înșelați financiar pe teritoriul acestei țări chiar de către angajatorii lor, tot români.

Concret, românii au fost ademeniţi de conaţionali de-ai lor sub pretextul angajării, însă ajunşi în ţara nordică, sub umbrela firmelor pe care le conduc, "falsul angajator" a contractat credite bancare pe numele angajaţilor.

Patronii români din Norvegia falsificau salariile angajaţilor şi îi numeau fictiv pe aceştia în funcţii de conducere ale firmelor pentru a convinge banca să le acorde credite mai mari, care mai apoi erau băgaţi în buzunarul patronilor, victimele rămânând apoi cu datorii uriaşe la băncile din Norvegia.

"Muncitori români au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant", a transmis ITM Bihor, citând informaţiile oferite de Ambasada României la Oslo.

 În unele cazuri au fost deschise firme în numele victimelor.

"«Facilitatorii» solicită 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP Norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii «împrumută» alte sume considerabile fără ştiinţa, dar cu documentele păgubitului", se mai arată în informarea ITM.

ITM recomandă persoanelor care doresc să lucreze în străinătate să citească mai atent contractele de muncă înainte de a le semna şi să apeleze la agenţii specializate în găsirea unui job.

Locurile de muncă de pe internet sau ofertele făcute de persoane necunoscute sunt periculoase, iar doritorii nu trebuie să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă stabilit iniţial, în limba română, mai avertizează ITM.

Iată mai jos recomandările ITM:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON