URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2012, 15:07

Învăţaţi de mici ce să facă în trafic atunci când vor fi mari (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elevii din toate şcolile bihorene vor primi gratuit materiale informative pe tema educaţiei rutiere, dar şi un program pentru calculator care să îi implice interactiv în învăţarea principalelor reguli de circulaţie. Materialele educaţionale au fost realizate de către asociaţia orădeană Medicina şi Siguranţa Circulaţiei în cadrul proiectului "Responsabilizarea tinerilor în privinţa siguranţei circulaţiei rutiere", prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.

Înfiinţată în urmă cu doi ani, asociaţia funcţionează sub cupola Spitalului CFR şi are ca principal obiect de activitate implicarea copiilor în educaţia rutieră. "Vrem să îi ajutăm să înveţe de mici ce înseamnă responsabilitatea în trafic. Tocmai de aceea am realizat mai multe materiale care să le fie şi utile elevilor, dar şi să le reamintească în permanenţă să fie atenţi la regulile de circulaţie atunci când sunt pe stradă, fie că sunt pietoni, biciclişti, conducători de mopede sau şoferi: un pliant, un orar şi un semn de carte", a spus Florin Dacin, membru fondator al asociaţiei.

Pe lângă materialele educaţionale, asociaţia a realizat şi un soft pentru calculator, care cuprinde pe lângă o serie de reguli de circulaţie de bază, care trebuie cunoscute de tineri, un joc interactiv în care copiii pot răspunde la chestionare de circulaţie rutieră. Softul este conceput pe trei secţiuni, pentru elevii din clasele I-IV, V-VIII şi IX-XII, informaţiile fiind şi ele structurate pe nivele diferite de dificultate.

Începând de săptămâna viitoare, 7.000 de copii ale materialelor educaţionale vor fi distribuite gratuit în toate şcolile din judeţ, unde asociaţia intenţionează şi să ţină cursuri demonstrative, în care să prezinte utilitatea acestora.

"Avem foarte multe probleme în privinţa conduitei în trafic. Siguranţa circulaţiei este în România o problemă de sănătate publică, o reală prolemă socială. Iar aceasta nu poate fi rezolvată decât prin schimbarea mentalităţii şi a comportamentului în trafic, lucru care este posibil doar investind în educaţie încă de la vârste fragede. Copiii pot învăţa astfel ce înseamnă respectul faţă de viaţă şi faţă de toţi ceilalţi participanţi la trafic", a declarat doctorul Foldes Adalbert, unul dintre iniţiatorii proiectului.

"Iniţiativa este lăudabilă şi acoperă un gol în activitatea Poliţiei de prevenire a accidentelor, care nu dispune în prezent de niciun fel de materiale educaţionale cu specific de circulaţie rutieră care să fie distribuite copiilor", a spus, la rândul său, inspectorul principal Flaviu Iova, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii al IPJ Bihor.

Proiectul Asociaţiei Medicina şi Siguranţa Circulaţiei a beneficiat de o finanţare de 18.000 de lei şi a fost realizat cu sprijinul IPJ Bihor şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, care este şi cofinanţator.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON