URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 29 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ne așteaptă un cincinal în care principalele șantiere din oraș vor fi pasajele rutiere. După spusele primarului Florin Birta și ale șefului Consiliului Județean, Ilie Bolojan, acum s-a deschis axa mersului pe sub pământ, care are ca motivație creșterea siguranței circulației, prin urmare se vor construi o grămadă de asemenea pasaje.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
06 August 2017, 14:36

Înţepăturile de insecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.

În condiţiile de secetă prelungită şi caniculă persistentă, este posibilă apariţia unor păianjeni veninoşi şi la noi, ca de altfel şi accentuarea comportamentului agresiv al unor insecte autohtone, cum ar fi de exemplu viespii.

Înţepăturile de albine, viespi, păianjeni comuni au de obicei urmări trecătoare reprezentate de prurit local (mâncărime), senzaţie de arsură şi tumefiere a regiunii lezate. În rare cazuri se pot însă produce reacţii alergice grave (şoc anafilactic cu deces în caz de neintervenţie promptă). Alteori se pot produce infecţii locale prin suprainfectarea tegumentelor datorită scărpinării (leziuni de grataj), mai ales în cazul înţepăturilor de ţânţari.

Tot ţânţarii pot transmite virusul Nilului de Vest (West Nile), care poate produce la om meningită. Au fost cazuri de înţepătură de albină sau de viespe la nivelul mucoasei bucale (prin înghiţirea insectei odată cu fructe sau alte alimente) care au determinat deces prin edem glotic. Efectele toxice ale înţepăturilor acestor insecte se datorează veninului lor. Veninul de albine sau viespi conţine histamină şi apitoxină, care în cantitate mare determină efecte hemolitice şi neurotoxice.

Atenţie! Orice înţepătură de insecte poate determina efecte nedorite, de aceea este bine ca în astfel de situaţii să ne adresăm medicului. Semnele de gravitate sunt: transpiraţiile reci, extremităţile palide şi reci, pulsul accelerat şi tensiunea arterială în scădere continuă. Este recomandabilă evitarea expunerii la posibilele înţepături de insecte la persoanele alergice şi astmatici. Este bine să avem în trusa medicală "de excursie" spirt medicinal pentru dezinfecţia zonei de tegument afectate, unguent cu hidrocortizon pentru aplicaţii locale imediate şi unele medicamente antialergice recomandate de medic.

Reţineţi! Tratamentul imediat al înţepăturilor de insecte cu ac este scoaterea acestuia, aplicaţii de comprese cu alcool sau amoniac (o parte de amoniac la 5 părţi de apă), medicamente antialergice (loratidină) şi, în cazul insectelor tropicale veninoase, aplicarea unui garou deasupra înţepăturii, comprese locale cu gheaţă, combaterea şocului şi administrarea de ser antitoxic în spital (în secţiile de terapie intensivă). 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5369 RON
  • 1 EUR = 4.9702 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON