URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2019, 14:41

Infarctul miocardic acut: ce este coronarografia

Infarctul miocardic acut: ce este coronarografia sursa foto: promediq.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coronarografia reprezintă o metodă de diagnostic invazivă (nu de tratament) ce permite vizualizarea directă a arterelor inimii (coronare) afectate prin infarct. Coronarografia presupune introducerea unui cateter (un tub minuscul) la nivelul arterei inghinale de la rădăcina coapsei şi înaintarea lui, sub control radiologic, până la nivelul arterelor coronare, moment în care se injectează o substanţă de contrast ce permite astfel stabilirea locului stenozat (îngustat) sau obstruat (înfundat) şi a atitudinii terapeutice: tratament medical, angioplastie sau tratament chirurgical.

Vizualizarea se face radiologic. Coronarografia se efectuează sub anestezie locală, pacientul putând discuta cu medicul şi chiar să observe pe ecranul monitorului unele detalii. Durata procedurii este de 20-40 minute, după care este recomandat un repaus la pat de 12 ore. Metoda, fiind invazivă, nu este lipsită de riscuri, substanţa de contrast având toxicitate renală şi putând determina apariţia unor aritmii cardiace.

Există şi posibilitatea efectuării coronarografiei prin puncţionarea arterei brahiale, modalitate mai comodă pentru pacient pentru că după procedură nu este imobilizat la pat, dar este mai dificilă tehnic, având un risc mai mare de tromboză locală datorită calibrului mai mic al arterei brahiale. Angioplastia coronariană reprezintă metoda de deschidere a arterei coronare stenozate cu ajutorul unui balon care se umflă la acest nivel, reluându-se astfel circulaţia.

Odată efectuată dezobstrucţia coronarei afectate cu ajutorul balonului, se aplică la acest nivel un stent, adică un tub cu format dintr-o reţea metalică fină care menţine deschisă artera. În caz de nereuşită sau dacă s-a produs o nouă obstrucţie coronariană în timpul angioplastiei, se efectuează by pass-ul aorto-coronarian, o metodă chirurgicală de tratament care revascularizează miocardul printr-o derivaţie arterială.

Atenţie!

Este importană înţelegerea faptului că angioplastia şi aplicarea stentului nu sunt eficiente fără eliminarea factorilor de risc (fumat, alimentaţie bogată în grăsimi de origine animală şi sare, sedentarism, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat etc.).

Reţineţi!

Restabilirea circulaţiei coronariene determină începerea procesului de vindecare a porţiunii de muşchi cardiac afectat, leziunea cicatrizându-se. În funcţie de mărimea infarctului, pot exista sechele, ca insuficienţa cardiacă (care provoacă dispnee, adică greutate în respiraţie), persistenţa anginei pectorale (cu durerile specifice din piept) sau apariţia aritmiilor cardiace.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON