URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2023, 09:00

Încă n-avem autostradă în Bihor, dar pregătim un nod rutier pe A3. CNAIR cere avizele pentru viitoarea investiție

Încă n-avem autostradă în Bihor, dar pregătim un nod rutier pe A3. CNAIR cere avizele pentru viitoarea investiție (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii încă nu au ocazia să urce pe o autostradă în județul lor, dar perspective, cel puțin pe hârtie, sunt.

În timp ce licitațiile pentru cele două tronsoane din A3 care străbat Bihorul sunt în faza birocratică, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pregătește un „accesoriu” esențial pentru viitoarea autostradă: nodul rutier care va fi construit lângă satul bihorean Nădar, din comuna Spinuș.

Va costa 8,1 milioane de euro

Proiectul viitorului nod rutier de pe A3 a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor de către firma Search Corporation SRL, anume angajată de CNAIR pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice pentru șase noduri rutiere de pe A1 și A3, din zona de vest a României.

Nodul rutier denumit A3 (km 39+940) - DN 1P (Spinuș) este unul dintre cele șase.

APM Bihor a publicat marți memoriul tehnic al acestei investiții, procedură obligatorie înainte de emiterea acordului de mediu cerut de CNAIR.

Documentația arată că acest nod rutier va fi amenajat la intersecția autostrăzii cu Drumul Național 1P, care străbate comuna Spinuș, și, din punct de vedere administrativ, va fi construit în vecinătatea satelor Spinuș, Nădar și Cenaloș. În prezent, în zonă sunt terenuri agricole, care vor trebui expropriate înainte de demararea șantierului.

Investiția este estimată la o valoare de 8,1 milioane euro, cu TVA inclusă, și s-ar putea realiza în 12 luni.

Conform proiectului, șoferii ar urma să aibă patru bretele de acces, pentru intrare și ieșire de pe autostradă, fiecare cu benzi de accelerare sau decelerare.

În memoriul depus la APM Bihor se pot vedea și patru variante de amenajare a acestor bretele.


Una dintre variantele de construcție a bretelelor nodului rutier

Vecină cu o arie protejată, dar fără impact

În vecinătatea viitorului nod rutier se află o arie protejată, Pajiștea Fegernic, însă studiul făcut la comanda CNAIR arată că investiția rutieră nu se suprapune cu aceasta. „Impactul asupra biodiversității va fi unul redus în perioada de execuție a lucrărilor și nesemnificativ în perioada de operare a proiectului”, se arată în memoriul tehnic.

Legat de această viitoare investiție, Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a precizat miercuri, pentru BIHOREANUL, că este în curs de finalizare și studiul geotehnic al amplasamentului, iar avizele cerute de certificatele de urbanism sunt, de asemenea, în curs de obținere.

Starea licitațiilor

Pe de altă parte, însă, CNAIR nu are niciun fel de noutăți cu privire la licitațiile pentru construcția autostrăzii din Bihor.

Licitația pentru tronsonul Suplacu de Barcău - Chiribiș (26,35 km), lucrări evaluate la 937 de milioane de lei (fără TVA) este în desfășurare. Potrivit lui Șerbănescu, CNAIR trebuie să răspundă la mai multe cereri de clarificări făcute de firme.

„28 aprilie 2023 este data limită pentru depunerea ofertelor. Urmează să se răspundă la cererile de clarificări”, a precizat purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Pe celălalt tronson din A3, Chiribiș-Biharia (28,55 km), la licitația cu o valoare de 877 de milioane de lei s-au depus cinci oferte, care în prezent sunt evaluate. Viitorul constructor va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare, 18 luni pentru execuție și va trebui să asigure 60 de luni garanție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Geografia asta
Da autostrada ce începe in biharia și duce spre Ungaria nu tot in Bihor se afla, domni redactori ?
Postat 20 Aprilie 2023, 18:58 de Calatorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON