URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2011, 14:09

SMURD s-a dotat cu tablete ce "scanează" maşinile implicate în accidente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicul şef al SMURD Bihor, Hadrian Borcea, şi inspectorul general al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Ioan Baş, au prezentat luni, într-o conferinţă de presă, un sistem computerizat performant, care permite salvatorilor să intervină în mai mare siguranţă la acţiuni de descarcerare.

O bază de date uriaşă

"Sistemul de asistare decizională este amplasat pe o tabletă PC, ce funcţionează prin touchscreen şi care conţine o bază de date cu 20.000 de modele de autoturisme, vehicule, camioane produse după 1970", a precizat doctorul Borcea. Sistemul computerizat le oferă salvatorilor toate informaţiile necesare despre maşina din care trebuie să scoată victimele, astfel încât operaţiunea să dureze cât mai puţin, dar şi ca medicii şi victimele să nu fie expuşi altor pericole.

Practic, salvatorul care trebuie să scoată o victimă sau mai multe dintr-o maşină implicată într-un accident rutier, caută pe tabletă modelul vehiculului şi găseşte o imagine a caroseriei şi a structurii de rezistenţă a maşinii. Pe aceasta, cu diferite culori, sunt conturate zonele periculoase, care trebuie evitate de salvator pentru a nu complica acţiunea. "După ce accidentul s-a produs, sistemul de rezistenţă al maşinii devine periculos pentru pasageri şi pentru salvatori", a declarat şeful SMURD Bihor.

Întâi protectoare, apoi periculoase

Borcea a dat exemplul capsulelor cu gaz sub presiune, care se găsesc la aproape orice vehicul, şi care, dacă sunt tăiate, riscă să explodeze. Cum nimeni n-are cum să ştie unde se află aceste capsule la orice tip de maşină, salvatorul se va folosi de sistemul computerizat, care îi va indica locul exact al acestora, iar astfel el va putea să le evite. Periculoşi sunt şi senzorii airbag-urilor care nu se declanşează în timpul accidentului rutier, dar se pot declanşa ulterior, dacă, de pildă, echipajul de descarcerare se sprijină pe ele.

"Mai sunt elementele de ranforsare, care permit o creştere a rezistenţei autovehiculului. Când încearcă să le taie, membrii echipajului de descarcerare riscă să piardă timp, pentru că acestea nu pot fi tăiate", a spus Borcea. Fără să ştie unde sunt amplasate aceste elemente, salvatorul pierde timp preţios. "Prin cunoaşterea amplasamentelor acestor elemente, timpul de intervenţie poate fi redus foarte mult", a mai precizat doctorul.

Tabletele au un design ce le permite salvatorilor să le folosească chiar dacă poartă mănuşi, aşa cum se întâmplă la orice descarcerare. Deşi performant, sistemul nu conţine schiţele Daciilor de tip vechi, precum 1300 sau 1310, des întâlnite încă în România. Însă nu pentru că cei care au realizat baza de date le-au omis, ci pentru că aceste maşini pur şi simplu nu au niciun sistem de ranforsare ori de siguranţă (gen airbag).

Personal pregătit

ISU Crişana a achiziţionat şase astfel de tablete. "Unul va merge la dispeceratul ISU Crişana, altul pe autospeciala de descarcerare grea de la Detaşamentul 1 Oradea şi câte un aparat la Aleşd, Marghita, Salonta şi Beiuş", a precizat Ioan Baş. Necesitatea de a dota şi dispeceratul cu un sistem de acest gen vine de la faptul că dispecerul, care păstrează legătura radio cu şeful echipei de descarcerare, poate să-i comunice acestuia cât timp încă este pe drum spre locul accidentului detalii privind maşina implicată, astfel încât când echipa ajunge la faţa locului ştie deja ce are de făcut.

"S-a acordat atenţie foarte serioasă pregătirii personalului care va utiliza aceste echipamente. Timp de două săptămâni, acesta a participat la acţiuni de pregătire, pentru a ne asigura că a înţeles menirea acestui sistem şi e în măsură să-l folosească", a declarat Baş. Tabletele sunt deja operaţionale, putând fi folosite la intervenţii chiar din această săptămână.

Noul sistem e folosit în premieră naţională de SMURD Bihor. "Am avut ocazia să participăm la exerciţii în Olanda şi Ungaria şi acolo am văzut prima oară acest sistem", a precizat Borcea. Potrivit lui Baş, colegii săi inspectori şefi din ţară au aflat de la Oradea de acest sistem, iar acum doresc şi ei să-l achiziţioneze, de îndată ce găsesc sursa de finanţare.

Cele şase tablete şi softul au costat circa 10.000 de euro, banii fiind asiguraţi prin proiectul "Ora de aur", implementat de Asociaţia Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale şi finanţat de grupul Rompetrol prin programul "Împreună pentru fiecare".

ambulante noi la SMURD 1.jpgTrei autospeciale noi

În aceeaşi conferinţă de presă, Baş a anunţat că sâmbătă au sosit la Oradea trei noi ambulanţe de tip B2, care vor completa flota ISU Crişana. În total, SMURD Bihor are acum 16 autospeciale de intervenţie, ultimele trei venite fiind finanţate printr-un proiect european.

Cele trei ambulanţe au costat circa 200.000 de euro şi sunt dotate cu toate modulele necesare pentru acordarea unui prim-ajutor calificat. În cadrul proiectului, urmează să mai fie achiziţionate trei auto-ambulanţe de Terapie Intensivă Mobilă tip C.

Totodată, angajaţii ISU Crişana au dat în folosinţă, sâmbătă, la Cluj Napoca, un centru de formare pentru paramedici, similar cu cel existent în Borş, înfiinţat de aceeaşi asociaţie Sartiss. Acest centru s-a realizat din redirecţionarea celor 2% din impozit către SMURD făcută de clujeni, iar specialiştii bihoreni le-au oferit colegilor din judeţul vecin sprijin în realizarea acestui centru, bazându-se pe experienţa acumulată în Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
BRAVO
BRAVO CU FELICITARI ! TOT RESPECTUL PT.DR.BORCEA SI COLABORATORII
Postat 30 Noiembrie 2011, 10:25 de GHIUCA STELIAN
Mr.
Felicitari! Genial!
Postat 29 Noiembrie 2011, 14:40 de Alex M
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON