URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2021, 15:30

În pandemie, Oradea a fost pe locul 6 în topul destinaţiilor turistice din România (VIDEO)

Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a prezentat, marţi, raportul de activitate pentru anul 2020, evidenţiind faptul că - deşi, în contextul pandemiei, numărul turiştilor a scăzut semnificativ, iar activitatea HoReCa a fost profund afectată - în Oradea au venit 113.122 de turişti, municipiul aflându-se pe locul 6 în topul destinaţiilor turistice din România, după Bucureşti, Constanţa, Braşov, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Pe jumătate

Raportul de activitate al APTOR - asociaţie finanţată din bugetul oraşului şi care încasează totodată şi o taxă specială din partea unităţilor de cazare pentru promovarea turismului - a fost prezentat de city managerul Oradiei, Mihai Jurca, preşedinte APTOR, şi de noul director al asociaţiei, Alexandru Chira. 

"Vorbim despre un an dificil (n.r. 2020), cu impact dramatic asupra turismului. Totuşi, am reuşit să atenuăm o parte dintre efectele pandemiei asupra industriei prin mai multe măsuri", a spus Mihai Jurca. 

Raportul arată că, faţă de 2019, numărul turiştilor din Oradea a scăzut cu 48%, fiind de 113.122. În ceea ce priveşte sosirile în unităţile de cazare din municipiu, acestea au fost cele mai scăzute în luna aprilie (doar 1.210 sosiri, cu 93% mai puţine decât în aceeaşi lună a anului 2019), când, după cum a precizat Alexandru Chira, o bună parte dintre hoteluri şi pensiuni şi-au suspendat activitatea, trimiţându-şi angajaţii în şomaj tehnic. 

Turişti din România

În schimb, în Oradea, lunile de vară s-au dovedit a fi destul de bune din punct de vedere turistic. Cel mai mare număr de sosiri s-a înregistrat în august, mai precis 22.051, cu doar 28% mai puţine decât în aceeaşi lună în 2019. 

În total, datele Institutului Naţional de Statistică arată că Oradea a fost vizitată de 113.122 de persoane, aflându-se pe locul 6 în topul destinaţiilor din ţară după Bucureşti (558.802), Constanţa (391.847), Braşov (311.471), Cluj Napoca (176.733) şi Sibiu (169.254). 

Majoritatea turiştilor (96%) au provenit din România. Străinii care au ajuns în Oradea au fost din Ungaria (1.514), Germania (1.326), Italia (1.206), Spania (711), Polonia (670), Franţa (388), Marea Britanie (346), Austria (337), Belgia (238), Statele Unite (222), dar şi din alte ţări. 

Gratuităţi şi recompense

Reprezentanţii APTOR au precizat, marţi, că o serie de măsuri de sprijin gândite de asociaţie au avut un impact asupra industriei, ducând la o îmbunătăţire a situaţiei. Între altele, APTOR a oferit sprijin financiar agenţiilor de turism care au vândut pachete de city-break în Oradea (ex: 4 lei pentru fiecare turist cazat la 2 stele, 6 lei - 3 stele). 

Totodată, asociaţia a gândit un program în cadrul căruia, în perioada 15 iulie - 31 decembrie, turiştii cazaţi cel puţin două nopţi în Oradea, au beneficiat de gratuităţi la muzee şi transportul în comun. Rezultatele campaniei arată că 933 de persoane au intrat gratuit la muzee, iar 385 s-au plimbat gratuit cu tramvaiul sau autobuzul. 

Destinaţie sigură

Tot pentru a încuraja turismul, Oradea a făcut demersuri şi a fost declarată una dintre destinaţiile sigure la nivel european (European Safest Destinations). 

Totodată, APTOR a realizat mai multe campanii de promovare a Oradiei (online şi offline) în scop turistic, una dintre acestea, însă, întreruptă de valul doi al pandemiei, fiind vorba de una lansată în colaborare cu Blue Air, pentru zborurile Bucureşti - Oradea. "În aceste condiţii, APTOR nu a achitat valoarea contractului", a precizat Alexandru Chira. City managerul Mihai Jurca a precizat că această campanie ar putea fi reluată în viitor. 

Totodată, APTOR a realizat şi distribuit un ghid despre reguli în hoteluri în pandemie, respectiv a împărţit gratuit termometre contactless unităţilor de cazare cu peste 50 de angajaţi. 

Site nou al Oradiei

Pe de altă parte, Mihai Jurca a precizat că în anul pandemiei - în care a putut fi organizat un singur eveniment din întregul calendar, mai precis TIFF Oradea -, APTOR s-a aplecat şi asupra altor proiecte. 

Unul dintre acestea a fost pregătirea unui nou site turistic al Oradiei, care să-l înlocuiască pe cel vechi, oradea.travel. Noul portal, visitoradea.com, lansat în decembrie 2020, în trei limbi, a fost actualizat cu informaţii şi imagini despre destinaţiile şi activităţile accesibile în municipiu, proiectul costând 128.000 de lei. "A fost cel mai potrivit moment să putem aduna toată informaţia şi să realizăm un site adaptat nevoilor de conţinut de astăzi", a spus Mihai Jurca.

De asemenea, APTOR a pregătit schema de ajutor de stat pentru relansarea zborurilor internaţionale de la Oradea, al cărei câştigător este compania Ryanair. După două amânări, în contextul pandemiei, zborurile ar urma să fie lansate în această vară.

Atestarea balneară, în aşteptare

Totodată, APTOR s-a implicat în găsirea de furnizori de materiale sanitare la debutul crizei Covid-19, lucru care s-a concretizat prin sosirea mai multor transporturi, inclusiv pe cale aeriană, cu materiale de protecţie cumpărate din China. 

În raportul Asociaţiei pentru anul trecut au fost incluse şi demersurile pentru atestarea unui areal balnear în Oradea. Deocamdată, documentaţia a ajuns la Ministerul Sănătăţii, unde a primit avizul, însă ar urma să fie transmisă spre alte ministere, pentru acelaşi procedeu. "Vom face toate diligenţele pentru a urgenta procesul", a spus Jurca, dat fiind că atestarea unor zone ale Oradiei ca "staţiune balneară" ar putea ajuta la câştigarea unor proiecte europene pentru dezvoltarea sectorului de tratament balnear. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Se
Am dubla personalitate si o dezvolt pe a 3 a
Postat 10 Februarie 2021, 08:47 de Sandu2100
!?
“ne-am”, ai personalitati multiple.
Postat 10 Februarie 2021, 07:10 de User anonimizat
Se
Ne-am aratat cu 70%
Postat 09 Februarie 2021, 21:01 de Sandu2100
!?
99 la suta, doar sa va aratati.
Postat 09 Februarie 2021, 20:22 de User anonimizat
Se
Il aprob pe Bolojan/ Burta sa mai creasca de la anul taxele cu 25%, sper ca nu te oftici,
Postat 09 Februarie 2021, 20:14 de Sandu2100
!?
momentu tau de glorie, 15 secunde, locu si ora, te tine? daca aproba sanda desigur...
Postat 09 Februarie 2021, 19:09 de User anonimizat
Crestem odata cu tara
Avem o serie (Fourier) de cresteri negative.Aceste cresteri insumate ne dau cca 20 mld. €.Cosecinta directa va fi listarea la bursa a hidroelectrica,romgaz,transgaz,cec adeca tocmai partea de actiuni ce apartin votantilor din promotia 2020.Mandatul e mandat,aka death warrant...
Postat 09 Februarie 2021, 18:50 de excalibur
se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc, etc
Ce trista soarta ai. Hehe
Postat 09 Februarie 2021, 18:46 de B90
!?
vecinu? militarii?
Postat 09 Februarie 2021, 18:34 de User anonimizat
se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc, etc
Esti foarte jos din toate punctele de vedere. Iar te bagi de unul singur in seama. Asa faci tot timpul. Nu te baga nimeni in seama. Haha
Postat 09 Februarie 2021, 18:26 de B90
Se
Da cand vorbesti la adresa lui Bolojan , nu te plictisesti??
Postat 09 Februarie 2021, 18:07 de Sandu2100
!?
ce sa fac, iti spun cum i-am zis lui B90, ma plictisesti.
Postat 09 Februarie 2021, 17:25 de User anonimizat
Se
Intelegi tu. Uite ca 70% nu se plang de taxe marite, vor sa vada ceva concret orasul asta, ceva ce tu nu ai cum sa vezi
Postat 09 Februarie 2021, 17:20 de Sandu2100
Bate câmpii primăria orădeană cu ai săi liberali cu tot !?!
Singurul criteriu la care are acces o primărie când e vorba de numărul turiștilor ... este cifra cumulată a numărătorilor anuale, pe care le fac hotelierii respectivului oraș !?! Or, spre deosebire de APTOR există și asociațiile de nivel național ale hotelierilor ... care spun că turismul a suferit, în țara noastră cel puțin, cu o scădere de cca. 50% la încasările pentru cazare și cca. 70% mai puțin la alimentație !?! Așa că, acest Jurcă e un propagandist de rit neomarxist, care nu zice nimic de scăderea cu peste 100.000 de turiști ... care nu au "călcat" Oradea în 2020 față de 2019 !?! Ne povestește în schimb, că orașul e clasat pe locul 6 la număr de turiști, de parcă asta ar fi marea lui realizare de anul trecut. La așa seriozitate în abordare, precis că "neterminatul" are șanse să ajungă foarte departe în cariera aleasă de politruc.
Postat 09 Februarie 2021, 16:57 de CrisDumi
!?
tradu, nu se intelege nimic decat ultima fraza, da, confirm, sunteti prosti.
Postat 09 Februarie 2021, 16:37 de User anonimizat
Se
Invidia te doare, e vorba de Oradea , nu de FIELIX, pana ieri vorbeai ca e betoane in Oradea, acu te plangi ca e noroaie, dupa ce se termina lucrarile va fi frumos, dar bineinteles o sa adaugi ceva pt ca tu ai o ura PSD-isto, USR-isto, Plus fata de Bolojan. Probabil noi 70% suntem prosti, ca nu vedem prostia din capul vostru.
Postat 09 Februarie 2021, 15:56 de Sandu2100
!?
96%! traiasca turismu sindical, traiasca felixu, traiasca moldoveanu, munteanu, olteanu, pentru care sunt sacrificati oradenii ce se plimba-n noroaie, a se vedea Vulcan sau Lazar in al doilea an de transformari utopice.
Postat 09 Februarie 2021, 15:35 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON