URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2024, 19:09

Ilie Bolojan vrea o „zonă economică” pe 6 hectare, lângă Aeroportul Oradea: A fost publicat masterplanul de dezvoltare a zonei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Masterplanul pentru dezvoltarea zonei din vecinătatea Aeroportului Internațional Oradea a fost publicat de Consiliul Județean Bihor, în cadrul procedurii de transparență decizională. Ilie Bolojan, președintele CJ, spune că au fost eliberate 6 hectare de teren, pe care se dorește dezvoltarea unei „zone economice”. 

Potrivit unui comunicat trimis marți de Consiliul Județean Bihor, acest proiect strategic pentru dezvoltarea zonei adiacente Aeroportului Oradea are ca obiectiv „creșterea economică durabilă și transformarea acesteia într-un centru de afaceri și tranzit”. 

Masterplanul elaborat în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea identifică direcțiile principale de dezvoltare, inclusiv zonele destinate hangarelor, facilităților adiacente terminalului cargo și parcurilor industriale. 

„Acum avem o infrastructură bună în interiorul aeroportului, dar zona de dezvoltare de lângă este foarte valoroasă. Am eliberat șase hectare de teren pe una din cele mai importante axe de ieșire din Oradea și unde, împreună cu Primăria Oradea, am pregătit acest masterplan. Va fi o zonă economică care se va dezvolta în jurul aeroportului, având în vedere că va fi și prima coborâre de pe Drumul Expres Arad – Oradea, înspre Livada”, a detaliat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. 

Instituția amintește, de asemenea, că în 2023 Consiliul Județean Bihor a realizat investiții importante la Aeroportul Oradea, în valoare totală de peste 400 de milioane lei, din fonduri europene, cum ar fi construcția unui nou terminal pentru pasageri, extinderea pistei de decolare/aterizare și realizarea unui sistem de siguranță și securitate la cele mai noi standarde. 

„În plus, este în lucru, în parteneriat cu Primăria Oradea, proiectul trenurilor metropolitane, care vor asigura o legătură rapidă și facilă pentru pasageri până la Aeroport. Tram-train-ul este un mijloc de transport în comun care poate să circule atât pe liniile de tramvai, cât și pe liniile de tren. 13 astfel de vehicule ar urma să fie achiziționate în anii următori. Proiectul are o valoare estimată de 235 de milioane de euro și ar urma să fie finanțat cu fonduri europene, prin Programul Transporturi – Axa 6 – Trenuri Metropolitane”, mai arată CJ Bihor. 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului Urbanistic-Masterplan pentru „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare, extindere platformă aeronave, Aeroport Oradea” va fi supus votului într-o ședință viitoare a Consiliului Județean Bihor. 

Bihorenii interesați de acest masterplan îl pot studia în detaliu pe site-ul CJ Bihor, la secțiunea Transparență Decizională, precum și mai jos: 

Cei care vor să facă propuneri pe marginea proiectului au un timp scurt la dispoziție, până în 18 februarie. „Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparență decizională se pot depune până la data de 18.02.2024 ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: registratura@cjbihor.ro, prin poştă, pe adresa Consiliul Județean Bihor sau la sediul instituției, la Registratură, la adresa Municipiul Oradea, str. Parcul Traian nr. 5, între orele 8-16”, se arată în comunicat. 

Materialele transmise trebuie să conțină formularea: „Propuneri la Proiectul de hotărâre privind  aprobarea Studiului Urbanistic-Masterplan pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare, extindere platformă aeronave, Aeroport Oradea”. 

CJ Bihor mai precizează că se poate organiza și o dezbatere publică, dacă acest lucru va fi cerut în scris de o asociație sau de o instituție până pe 21 martie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Bogătașii aia din anii 90
Cu vile de 13 camere, acum au ajuns Boschetari, atunci mari doctori, politai corupți. ROATA SE ÎNTOARCE
Postat 14 Februarie 2024, 21:55 de Sandu2100
Foarte bine
Între timp propaganda moare de ciudă :::::)))) Felicitări Bolojan și Birta, daca erau ăștia care se cred tari, eram mai rău ca Vaslui. Oradea merge mai departe. Sper ca propaganda și-a plătit impozitele, nu sa se plângă precum KP că are de plătit 8000 de ron impozit . Orădeanul normal plătește maxim 800 ron impozit. Daca ți-ai facut casa ca prostul in anii 90, acum plătește impozit 10000 de HEURO, atunci erai tare-n clanță ca ai vilă ::::))) acum ești pielea pieilor.
Postat 14 Februarie 2024, 21:51 de Sandu2100
Pozele publicate au o rezoluție prea mică
Nu se poate citi Legenda și nici informațiile indicate în poze.
Postat 14 Februarie 2024, 11:32 de Rogerius
Faceti o comparatie...
... intre proiectele altora si kktul nostru! In clasamentul aeroporturilor din Romania in functie de numarul de calatori care le-au tranzitat suntem la ,,si altii". https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/controversa-mare-intre-iasi-cluj-si-craiova-cine-are-al-doilea-cel-mai-mare-aeroport-din-tara-le-am-a-masurata-iata-raspunsul--374720.html
Postat 14 Februarie 2024, 10:32 de pinonel
Cat?
Zona aia din poza are mai mult de 6 hectare, poate 600 hectare. Voi stiti cat e 6 hectare 200m pe 300m. Acolo in poza e vreo 3km lungime pe vreo 1km latime. Scazand aeroportul raman poate 60 hectare ati vrut sa scrieti
Postat 14 Februarie 2024, 09:05 de Petre93
Sa nu ne pierdem in detalii..
Odata ce lui Bolo i-a aparut viziunea, nimeni si nimic nu se mai poate interveni. Nu exista argumente, oricat de bun-simt si de valide ar fi, care sa il faca sa-si reevalueze "viziunea"...Bolo dupa sentinta din procesul cu obiect inelul metropolitan: "INELUL SE VA FACE" Asa ca, dat fiind blatul local dintre PNL si PSD, va trebui sa ne rugam in continuare, multi ani, sa aiba cat mai putine viziuni si poate cat mai multa aplecare spre problemele si dezvoltarea reala a orasului
Postat 14 Februarie 2024, 08:58 de Vlady72
La ce baliverne debitează birtinezul ...
... dezvoltarea aproape fără limite a orașului, în următoarea decadă, va impune în mod categoric un nou aeroport. La asta nu s-au gândit, ca să se pregătească din timp și să ne aburească cu tot felul de trăznăi, în timp ce un sfert dintre străzile orașului și jumătate dintre ulițele județului nu au văzut vreodată asfaltul.
Postat 14 Februarie 2024, 08:31 de KP
O tâmpenie de masterplan, marcă birtineză.
Așa o aiureală de concept ar fi fost în mod sigur amendată, în urmă cu vreo două decenii când Oradea mai avea câțiva urbaniști, prin trimiterea arhitectului șef la origini chiar de către primar, dacă nu de către comisiile de specialitate ale consiliului local. Viitoarea zonă economică nu are prevăzută deplasarea către aceasta cu un "monorai" măcar? Ce jenant pentru ditamai protipendada liberală, să nu poată "zbura" către aeroport ... măcar cu o cursă dus-întors de baloane cu aer cald, dacă tot li s-au terminat anticipat banii de boghiuri pentru calea ferată a unui un tram-tren.
Postat 14 Februarie 2024, 08:25 de KP
citind mai departe in planul primariei
zona studiata si propusa spre reglementare e de 212ha. 55ha ar putea fi transferate orasului Oradea ptr viitoare extinderi ale aeroportului, 42ha extindere aeriport, 5ha extindere pista, 7,5ha de drumuri noi, 4,3 ha perdele verzi.
Postat 13 Februarie 2024, 23:28 de unu
@mihaita, ai dreptate
probabil trebuia sa zica 600ha :)
Postat 13 Februarie 2024, 23:19 de unu
tot din proiectul consiliuluiJudetean
se pare ca peste 5-10 ani mai urmeaza o prelungire a pistei cu alti 500m
Postat 13 Februarie 2024, 23:09 de unu
daca am inteles eu bine hartile de pe site ConsiliulJudetean
...atunci dincolo de centura, magazinul Auchan ar putea avea maxim 150m intaltime? Un bloc de 10 etaje are cam 30m inaltime. Ca tot zice lumea de orice bloc care se face in oras ca e prea inalt..
Postat 13 Februarie 2024, 23:09 de unu
6 hectare, 6 avioane, 6 asasini
Ce poti face cu 6 hectare, nici de parcare la angajati nu ajunge. Parcarea de la ERA are 6 hectare sau mai mult , ce firme poti baga pe 6 hectare, firme de pantofi?
Postat 13 Februarie 2024, 19:18 de Mihaita
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON