URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2016, 08:39

I-au scăpat! Şefii Inspectoratului Şcolar nu au sancţionat transferurile ilegale în licee

I-au scăpat! Şefii Inspectoratului Şcolar nu au sancţionat transferurile ilegale în licee NO COMMENT! Deşi a prezidat comisia de admitere şi ar fi cea mai în măsură să dea explicaţii, inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal (foto) nu vrea să vorbească nici despre neregulile comise, nici despre sancţiunile primite de colegii ei. "Niciun comentariu", a refuzat ea solicitarea BIHOREANULUI
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Astă toamnă, după scandalul Bacalaureatului de la Ştei, Inspectoratul Şcolar Bihor era în centrul unuia nou. Un control comandat de ministrul de atunci al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, scosese la iveală că 144 elevi bihoreni au fost mutaţi de comisia judeţeană de admitere în alte licee decât cele în care fuseseră admişi, în mod absolut ilegal.

După ce inspectorul şcolar general Nicolae Avram a plătit cu funcţia, ministrul i-a cerut înlocuitorului acestuia, Alin Novac-Iuhas, o anchetă serioasă şi pedepsirea tuturor vinovaţilor. Şase luni mai târziu, şeful IŞJ se poate lăuda doar cu sancţionarea blândă a doi dintre "birocraţii" comisiei de admitere, secretarii Elisaveta Roşu şi Florin Negruţiu. Ba, Roşu spune că nici măcar nu i s-a precizat pentru ce plăteşte.

Pe lângă lege

Scandalul transferurilor la liceu a izbucnit în august 2015, după ce comisia judeţeană de admitere a mutat 189 elevi în alte şcoli decât cele în care fuseseră admişi prin repartizarea computerizată conform mediilior şi opţiunilor. Metodologia de admitere permite astfel de mutări în "cazuri speciale", adică pentru elevi bolnavi, care au fraţi gemeni în şcoala în care îşi cer transferul sau locuiesc prea departe de liceul în care au fost admişi.

Tot metodologia spune, însă, că nu pot fi mutaţi elevi în clase unde deja sunt 30 de elevi, şi că "se va respecta în toate cazurile criteriul mediei", fără nicio precizare în plus. Comisia care a aprobat transferurile a fost prezidată de inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal şi compusă din alţi 10 angajaţi ai IŞJ: Elisaveta Roşu, Florin Negruţiu, Florian Mieluţ, Călin Hoţupan, Ioana Codrean, Mircea Boţog, Emilia Ferko, Alexandru Mlinarcsik, Aurica Gog şi Ovidiu Hanga.

Numărul mare al redistribuirilor i-a atras atenţia ministrului Cîmpeanu, care şi-a trimis Corpul de Control la Oradea. Concluzia? În 144 de cazuri din cele 189, regulile au fost încălcate! Cum a greşit comisia de admitere, nici Ministerul, nici Inspectoratul nu au explicat concret niciodată. Mai mult, deşi BIHOREANUL a cerut publicarea raportului de control, nici una din cele două instituţii nu l-a prezentat.

Scăpată cu un "S"

Urmarea? Ministrul i-a cerut inspectorului-şef să anuleze cele 144 transferuri, să înfiinţeze o comisie de cercetare disciplinară şi să-i tragă la răspundere pe vinovaţi. Cîmpeanu a promis, de asemenea, că va sesiza procurorii pentru abuz în serviciu, ceea ce însă n-a făcut.

Alin Novac-Iuhas, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean BihorLuni întregi, Alin Novac-Iuhas (foto) n-a mai scos un cuvânt despre scandal, până când BIHOREANUL i-a cerut-o expres, printr-o adresă scrisă. "În urma concluziilor comisiei de cercetare disciplinară, Consiliul de Administraţie al IŞJ Bihor a stabilit pentru doi dintre secretarii Comisiei Judeţene de Admitere 2015 sancţiunea disciplinară de avertisment", a transmis inspectorul general.

Având funcţie de conducere, Kery putea fi cercetată doar de Minister, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. Altfel spus, fără să poată să se atingă de cea care a "binecuvântat" fiecare transfer, IŞJ Bihor a pedepsit, blând, doar "birocraţii" comisiei, cei care de fapt n-au avut drept de decizie.

Totuşi, după cum a aflat BIHOREANUL, pentru activitatea din 2015 adjuncta lui Novac a primit din partea Ministerului doar calificativul "satisfăcător", ceea ce înseamnă că este monitorizată. Pe bune sau de ochii lumii, nu ştie nimeni...

Vinovaţi fără vină?

Elisaveta Roşu, inspector Inspectoratul Şcolar Judeţean BihorBIHOREANUL a mai aflat că cei doi secretari sancţionaţi sunt inspectorii Elisaveta Roşu (foto) şi Florin Negruţiu. În timp ce Negruţiu a refuzat să comenteze situaţia, Roşu a declarat vădit că se simte nedreptăţită: "Mi se impută o interpretare eronată a metodologiei. Am cerut lămuriri, dar nu mi-au fost oferite".

Inspectoarea este convinsă că de vină pentru întreg scandalul este metodologia, care nu explică clar dacă criteriul mediei de admitere se referă la ierarhizarea cazurilor speciale sau la clasa care primeşte elevul. "Noi am ierahizat şi soluţionat solicitările după media de admitere. Alt criteriu nu puteam avea, că nu putem noi stabili dacă o afecţiune e mai gravă decât alta", zice Roşu. Faptul că asta a dus la mutarea unor copii cu medii mici în clase unde ultima medie era mai mare este o consecinţă logică: "De aceea sunt cazuri speciale. Dacă un copil cu autism avea medie mare, intra în clasa dorită, nu trebuia să facă solicitare specială".

Inspectoarea susţine că toate aceste argumente le-a prezentat şi şefilor din IŞJ, dar fără folos. Ba chiar arată că, după ani buni lucraţi în Inspectorat, a primit pur şi simplu sancţiunea în plic, acasă. "Nici măcar nu mi s-a spus, colegial, «asta e, trebuie să sancţionăm pe cineva»", zice profesoara. Totuşi, nici n-a contestat sancţiunea în instanţă, pentru că, spune ea, nu vrea să denigreze instituţia în care lucrează. Aşa că ea rămâne cu "cazierul pătat", iar Inspectoratul cu cazul încheiat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
frustrare
Domnule invatator fara patalama de predare coerenta, literara si literala, sper ca nu formati copii agramati, asa cum va complaceti in a scrie enormitati, fara sustinere; afirmatiile starnesc cel putin hilaritate, in conditiile in care toata lumea stie ce NU s-a facut, in ,,vremea'' multlaudatei si la fel de agramatei, predecesoare de la ...,,proiecte''; cat priveste activitatile, da, se fac, multe si educative iar noi metodistii putem confirma asta, pe real, prin documente! Analfabetismul dvs confunda termenul de denigrare cu cel de sustinere reala, practica, in toate sectoarele activitatilor de prevenire desfasurate de partenerii sociali care au portile deschise, in scoli. Deranjeaza implicarea vizibila si faptul ca lumea confunda meseria cu functia? In cazul de fata, vorbiti despre un profesor care isi iubeste meseria si se prezinta, intocmai. O zi impacata, va doresc!
Postat 24 Februarie 2016, 07:14 de invatatorcustudii
Rusine Proiectelor
Dle general,chiar nu o vedeti si pe duduia DANA de la proiecte devenita Sopota dupa amorezarea cu inspectorasul de sport,cum vorbeste cu colegii ei de prin scoli ,cum sia lovit miseleste...pt functie cica prietena Tigan la care nici nui ajunge nici daca se mai naste de doua ori,cum se pune in poze in primu plan pe fecabook la toate activitatile ,cum a denigrat si activitatea d nei Ioana de la politie in plen..chiar nu luati nici o masura .RUSINE SA VA FIE cu o asemenea inspectoare !!!
Postat 23 Februarie 2016, 19:45 de invatatorul
Mai rau ca la Spitalul 6
O adunatura de prosti la Inspectoratul scolar din Oradea.Nu ne mai mira absolut nimic.Fac ceea ce doresc ei. nu respecta legislatia, numiri in functii doar pe pile si relatii....Nu raspund sesizarilor dispuse.....Ce sa mai zici...nimic.Mucles, ca altfel o iei pe cocoasa.Nu stiu ce cauta adunaturile astea in asemenea functii.Ar trebui schimbati toti inspectorii, in frunte cu Iuhas,pentru ca-si iau salariul degeaba.Si nu numai ei, ci si dela resurse umane si contabilitate.Le ajunge cat or primit fara sa-si faca treaba( mare sau mica):)
Postat 23 Februarie 2016, 09:06 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON