URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2012, 09:36

Hoţie dezgropată: Universitatea e silită să o concedieze pe Daniela Ionescu la un deceniu după ce a fost prinsă că a plagiat

Hoţie dezgropată: Universitatea e silită să o concedieze pe Daniela Ionescu la un deceniu după ce a fost prinsă că a plagiat O VECHITURĂ. După ce colegii au făcut uitată povestea plagiatului în urma căruia şi-a câştigat gradul de profesoară, fosta decăniţă Daniela Ionescu (foto) nici nu-şi imagina că va plăti furtul după aproape un deceniu. Supărată, femeia a şi contestat în justiţie hotărârea prin care i se cere demiterea, motivând că pedeapsa e... tardivă! "Toate se întâmplă numai pentru că soţul meu a îndrăznit să candideze la funcţia de rector", acuză profesoara
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi se plâng că li se spune, ironic, "sorbonei", universitarii orădeni nici nu se străduiesc a-şi depăşi condiţia. La scurt timp după ce Ministerul Educaţiei a considerat ilegală candidatura fostului rector Cornel Antal la un nou mandat, punându-i astfel la colţ pe juriştii Universităţii care în prealabil o apreciaseră corectă, un alt for central îi "scutură" acum pe reprezentanţii "Sorbonicii".

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a impus Universităţii să o concedieze pe profesoara Daniela Ionescu, fostă decăniţă a Facultăţii de Textile şi Pielărie, pentru că, deşi în 2003 aceasta a fost condamnată penal pentru plagiat, conducerea instituţiei orădene nu a sancţionat-o în niciun fel. Ci doar s-a prefăcut, la fel cum apoi s-a făcut, aproape un deceniu, că a uitat de ruşinoasa poveste...

Scandal uitat

În 2003, Universitatea era zdruncinată de un scandal de proporţii: Daniela Ionescu, fost ofiţer de Securitate în anii '80, devenită şef de lucrări la Facultatea de Textile, era condamnată penal la plata unei amenzi şi la despăgubiri de 200 milioane de lei vechi pentru că plagiase o carte a unei profesoare din Iaşi, Constanţa Comandar, pe baza căreia avea să avanseze într-un grad didactic superior, de conferenţiar.

Vechiul scandal a redevenit actual săptămâna trecută, când Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (organism aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, menit să ancheteze încălcarea eticii universitare) a decis că Universitatea orădeană trebuie să o dea afară pe hoaţa ajunsă între timp conferenţiar!

02 Gheorghe Ionescu.jpgUnde dai şi unde crapă 

Dezgroparea poveştii de acum 9 ani s-a produs într-un context electoral, pe fondul luptei dintre fostul rector al Universităţii, Cornel Antal, şi liderul sindical Gheorghe Ionescu (foto), soţul Danielei Ionescu.

Anul trecut, în luna noiembrie, înainte de a începe competiţia pentru rectorat, prorectorul Ioan Felea, apropiat de-al lui Antal, a bombardat Consiliul de Etică cu mai multe sesizări privitoare la ambii soţi Ionescu, pe care îi acuza că au încheiat contracte de cercetare fără a dovedi că au şi făcut efectiv vreo cercetare şi fără a vira banii obţinuţi aferent respectivelor contracte în conturile Universităţii. În sesizări, Felea preciza şi detaliul că Daniela Ionescu e nimeni alta decât cea condamnată pentru plagiatul din 2003. Urmarea? Deşi Consiliul de Etică şi-a declinat competenţa privind investigarea presupuselor fraude cu contractele de cercetare în favoarea procurorilor, în schimb s-a "băgat" la partea cu furtul intelectual.

Faptul că Daniela Ionescu a avansat în gradul didactic pe baza lucrării plagiate a determinat Consiliul de Etică să concluzioneze că femeia n-a fost niciodată sancţionată de conducerea Universităţii pe linie profesională, deşi şefii instituţiei aveau această obligaţie. Drept urmare, pe 6 februarie 2012 Consiliul a emis o hotărâre prin care impune trei sancţiuni: nerecunoaşterea Danielei Ionescu ca autor al lucrării plagiate şi retragerea gradului didactic de conferenţiar (ambele măsuri trebuind aplicate de Ministerul Educaţiei), plus desfacerea contractului de muncă (sarcină ce revine Universităţii orădene).

02 radu bodea.jpgAjunge o pedeapsă! 

Consiliul de Etică a reuşit, astfel, să dezgroape un secret al "sorboneilor", care au rezolvat problema celei mai ruşinoase fapte pe care o poate comite un universitar prin ascunderea ei sub preş. Aşa că s-a ajuns ca, la 11 ani de când plagiatul a fost descoperit şi la 9 de când a fost şi dovedit în justiţie, o autoritate centrală să impună Universităţii să ia o decizie pe care instituţia orădeană trebuia s-o adopte încă de la începutul scandalului.

BIHOREANUL a încercat să afle de ce n-a fost niciodată sancţionată pe linie universitară, iar surpriza e că, nici măcar acum, nu-şi asumă nimeni răspunderea, iar laşitatea membrilor Senatului se perpetuează.

Fostul rector Cornel Antal afirmă că "problema Ionescu" a fost pusă pe tapet prima oară în 2007, după debarcarea de la şefia instituţiei a lui Doru Maghiar. "Senatul a decis să nu o sancţioneze pe Daniela Ionescu pe vremea când era Teodor Leuca rector interimar. Cred că domnul Bodea (n.r. - procurorul Radu Bodea, membru în Senatul universitar) a spus că n-o putem sancţiona pentru o faptă pentru care deja fusese pedepsită", spune Antal.

Aproape la fel zice şi Radu Bodea (foto): "Nu eu am pus problema în discuţie în acest mod, dar ştiu că Senatul a decis să nu o sancţioneze, pentru că pedeapsa deja primită, cea penală, era mai gravă decât cea pe care i-am fi dat-o noi". Procurorul şi colegii lui ignoră că una era sancţiunea penală decisă de justiţie, oricum o simplă amendă pe care Ioneasca a plătit-o lejer, şi cu totul alta urma să fie pedeapsa pe linie universitară, care trebuia să fie extremă, de concediere a profesoarei hoaţe.

Sancţionată, dar pentru altele

BIHOREANUL a descoperit, mai mult, că în niciuna dintre hotărârile de Senat din 2007 nu figurează votul de a o sancţiona sau nu pe Daniela Ionescu, detaliu pe care fostul rector interimar de atunci, Teodor Leuca, îl explică prin faptul că senatorii universitari lucrau la "cota de avarie": "Eu eram interimar, deci luam doar hotărârile obligatorii. În rest, doar discutam, dar nu votam nimic".

Singura repercusiune suferită ulterior de profesoara hoaţă a fost destituirea din funcţia de decan, dar nu pentru plagiat, ci pentru "management defectuos al resurselor facultăţii". Cum a scăpat basma curată pentru furt şi cine a tras sforile pentru ca afacerea să fie îngropată, nimeni nu mai spune astăzi. Cert e că Senatul a şi uitat de poveste până ce, luna trecută, s-a trezit cu decizia Consiliului de Etică de la Bucureşti.

Cu tupeu, profesoara a şi contestat actul în instanţă, cerând anularea lui din trei motive. În primul rând, spune ea, Senatul a decis deja să nu o sancţioneze şi oricum nu poate fi pedepsită de două ori pentru aceeaşi faptă. În al doilea rând, nu i s-a dat dreptul la apărare, Consiliul neanunţând-o că o cercetează, şi - în fine - pentru că decizia vine prea târziu. "Legea Educaţiei, într-adevăr, nu prevede termene de prescripţie pentru abaterile cadrelor didactice, dar Codul Muncii arată că abaterile în raporturile de muncă se prescriu în termen de cel mult 6 luni", susţine Daniela Ionescu, repetând că nu consideră legală sancţionarea ei în 2012 pentru o faptă comisă în 1998 şi judecată în 2003.

02 Constantin Bungau.jpgPoticniţi 

Agăţându-se de orice detaliu, profesoara invocă şi un viciu de procedură care, de altfel, dă bătăi de cap şi juriştilor Universităţii. Mai precis, tot în baza Legii Educaţiei, decizia Consiliului de Etică trebuie pusă în executare în 30 de zile de la data emiterii, care în cazul de faţă a fost ziua de 6 februarie. Dar, spune şeful interimar al Universităţii, Constantin Bungău (foto), actul a ajuns la Oradea abia pe 12 martie, iar la el personal doar pe 4 aprilie, adică după depăşirea celor 30 de zile cât era termenul de aplicare. "Am cerut Ministerului Educaţiei să ne îndrume cum să procedăm", susţine Bungău.

Până când Ministerul se va pronunţa, profesoara hoaţă va rămâne, culmea, cadru didactic şi se va bucura şi de titlul universitar cucerit prin fraudă, şi de salariul aferent, deloc mic. Că aşa-i la Sorbonica: deşi părea îngropat, trecutul şi păcatele lui rămân mereu o problemă de actualitate.


PENTRU ALTUL SE POATE!
Plagiator pedepsit în doi timpi şi trei mişcări

Daniela Ionescu n-a fost singura universitară orădeană prinsă că a plagiat. Anul trecut, de pildă, în urma unei reclamaţii făcute de patru profesori polonezi, conferenţiarul Ioan Stanca de la Facultatea de Ştiinţe a fost dovedit de o comisie de fizicieni ai Universităţii că şi-a atribuit nu mai puţin de 14 articole scrise de aceştia, patru fiind copiate la virgulă. Deşi, spre deosebire de situaţia Danielei Ionescu, în cazul lui Stanca nici n-a existat o anchetă penală, cu atât mai puţin vreo sentinţă definitivă şi irevocabilă, ci doar o cercetare făcută de Comisia de Etică a Universităţii, conferenţiarul Stanca a fost dat afară, fără ca senatorii să stea prea mult pe gânduri. Semn că sancţionarea hoţilor se poate face, doar dorinţă să fie şi nu prea multe pile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
INCOMPETENTA CRASA
Numai si pentru aceste cateva randuri de sub fotografie si scriitoarea de romane Science fiction poate fi data in judecata si jumulita bine de bani ca sa se invete minte. Aceasta analfabeta habar nu are ce inseamna profesor universitar sau conferentiar universitar. Isi permite « gasculita » cu doua clase ca trenul, sa manjeasca un cadru didactic universitar, numai pentru a se produce in presa. Si pentru aceasta meserie iti trebuie har, munca de documentare, dovezi certe si nu povesti, nu poti sa dai cu presupusul fara a te baza doar pe comenzi platite. La un moment dat aceste magarii se vor razbuna si fituica va disparea de pe piata. Am fost foarte pornit si eu la inceput la citirea acestei povesti inca prin 2003 daca nu ma insel. Respectandu-ma pe mine in primul rand si apoi avand o parere buna despre familia Ionescu, m-am documentat si am ajuns la concluzia ca ceva mai josnic nu se putea tese in jurul unei persoane cat se poate de cinstite. Orice om cu discernamant daca citeste contestatia doamnei, facuta in instanta (publicata in presa), isi da seama de minciunile « papusii scriitoare ». Nici decum nu tardivitatea este punctul forte al contestatiei ci faptul ca acea carte nu are nicio legatura cu obtinerea titlului de conferentiar, ca « infractoarei » nu i s-a dat posibilitatea de a se apara si alte vreo cinci manevre de defaimare si hartuire intelectuala specifica unor talente de la sorbonica.
Postat 20 Aprilie 2012, 08:06 de AVOCAT
CIUDATENII
De o buna bucata de timp se consuma cerneala aproape zi de zi pentru a se relua o poveste in care, pana si ata alba cu care a fost cusuta in urma cu mai bine de 10 ani se tot rupe. Domnul Bungau se agita si nu stie cum sa se conformeze unei solutii ilegale date de o autoritate fara autoritate, cerand ministerului instructiuni (ca pe vremuri). Nu l-am vazut si nici presa nu se agita atat pentru a cere sfaturi de la minister in legatura cu domnul Antal, dovedit turnator, fapta incompatibila cu statutul de cadru didactic. Oare acum ca a fost scos din carti nu mai prezinta interes, iar Ioneasca trebuie tocata marunt pentru ca sotul ei este un candidat la functia de rector? Ciudata abordare a unor probleme in functie de interesele unora care sunt disperati dupa pastrarea puterii.
Postat 20 Aprilie 2012, 07:42 de ADI MINUNE
ANTI TALENT
Cum poate fata asta sa fie lasata sa scrie articole cand face asemenea greseli? "nerecunoaşterea Danielei Ionescu ca autor al lucrării plagiate" Deci, dupa cum spune diva bihoreana, Danielei Ionescu nu i se recunoaste de catre Consiliul National de Etica faptul ca ar fi autoarea cartii plagiate. Sic! E tare tipa asa ca o propun pentru premiul Pulitzer. Nu inteleg de ce o racaie pe domnita Tic faptul ca Ioneasca a fost ofiter de securitate dar nu o deranjeaza ca Antal, ditai Rectorul a fost turnator la secu? Intre cele doua indeletniciri eu stiu ca este o diferenta de la cer la pamant. Ce nu vrea sa inteleaga bombonica Tic Tac (vorba colegului scarbit) este ca doamna Ionescu nu a fost destituita din functia de decan si nici nu a promovat cu acea carte care de fapt nu a fost nici macar plagiata. Nici nu o intereseaza deoarece doar asa, cu minciuni poate sa-si castige existenta mizera de manevrant de gunoaie la un saptamanal tip PUBELA.
Postat 18 Aprilie 2012, 22:26 de OBSERVATOR
IEPURILA
Si ca de-alde astea dadeau NOTE si mahneau studentii, nedreptatindu-i !!!!!!!!!
Postat 18 Aprilie 2012, 17:55 de STAN
@C.Tanase
Mai Tanase, esti de la teatrul de Comedie? Tu de ce nu ai lucrari ISI desteptule cu Radu Beligan si Mircea Albulescu? Doamna Ionescu a fost ofiter de securitate si nu turnator ordinar ca prietenul tau, mai Guta. Daca esti asa destept de ce nu inventezi si tu "fundul" paharului? Da sa si obtii brevet pe inventie, berbecule. Ioneasca e de vina pentru toate in universitate. Ea este de vina ca Felea are grave probleme psihice, ca Antal a fost turnator, ca universitatea este o fabrica de bani negri care se scurg pe sub ochii nostri si noua ni se spune ca ministerul ne taie finantarea, tot din cauza lui Ioneasca, bineinteles.
Postat 18 Aprilie 2012, 17:52 de LINCOLN
INFRACTOAREA
Unde a facut cercetarea pentru brevetul de inventie:ascultand telefoanele la securitate?sau in birou cu paharul de alcool pe masa?Lucrarile ISI sunt toate cumparate de la Hadar,Bobulescu et company pe linie sindicala si sunt in domeniul maselor plastice.
Postat 18 Aprilie 2012, 12:44 de C.Tanase
@Ionel
Cine e acest Luky, ca nimeni nu a auzit de el, ma refer la universitarii adevarati nu la colegii lui de "gasca". Nu ma mira ca nu i-a mers lui Ioneasca cu gradatia de merit, doar are vreo 10 lucrari ISI si un brevet de inventie, asa ca de unde pretentii de GM? Vreau sa stiu si eu cite brevete au primii cinci dintre cei care au GM? Dar, trebuiau altii sa primeasca GM, pt. ca sint prieteni de gasca cu Luky, nu?
Postat 18 Aprilie 2012, 12:08 de Marcel
@coleg scarbit
Pe geniul in ale managementului l-a dat Antal afara pentru ca nu a vrut sa-i scoata colegei tale postul de profesor si l-a pus pe Luky ca sa-i faca jocul si sa-i dea si gradatie de merit. In dezorganizarea voastra de acolo nu i-a mers nici cu postul nici cu gradatia si de aia s-a certat colega ta si cu el.Luky nu are nevoie sa fie decan ca el e acum senator si se bucura de respectul tuturor colegilor pe care ii are si i-a avut pentru ca e om de onoare si gasca. Pacat de el ca a acceptat oferta lui Antal care l-a inselat si pe el ca si pe altii.
Postat 18 Aprilie 2012, 11:43 de Ionel
SAPTAMANAL INFECT
Tot articolul este o magarie a incapabilei "ziariste" Tic - Tac. Minte intr-o dizenterie maladiva asa cum ii este obiceiul. Nu are nicio dovada niciodata a ceea ce scrie cu nesimtire. Colega noastra nu a fost niciodata revocata din functia de decan ci dintr-o profunda scarba si-a dat demisia, lasand facultatea la un excedent financiar de cca. 30%., urmare a managementului financiar invocat de idioti. A venit un geniu in ale managementului la conducerea facultatii care a "bagat-o" urgent la -50%, dupa care, a venit alt acolit de-a lui Antal care a si desfintat-o. halal management performant. Fam. Ionescu ar putea sa se imbogateasca de pe urma acestor articole fara cap si fara coada avand in schimb cur cat casa. Ioneasca nu a furat niciodata nimic. Hotii adevarati sunt cei care o hartuiesc acum in draci si o denigreaza permanent.
Postat 18 Aprilie 2012, 10:47 de COLEG SCARBIT
@macalarul
Te pomenesti ca esti si tu vreun ,,universitar''....Dupa cum scrii asa pari ! Dovezi sunt : ,,la si facut'', ,,inlocuindule '', ,,adevarul si dreptatea ies...'' ! Si ai scris doar cateva randuri....
Postat 17 Aprilie 2012, 21:46 de ionel
antal
chestia asta nu a fost niciodata ingropata! Toata lumea stia de ea, toti erau revoltati dar pana acum cateva luni Antal era aparatorul cel mai mare al Danielei! El a amenintat ca desfiinteaza facultatea daca nu i se scoate plagiatoarei postul de profesor , lucru pe care la si facut. Pentru asta a trebuit sa-l demita pe fostul decan si fostul consiliu si le-a facut pe toate astea inlocuindule cu niste oameni de paie care sa-l asculte orbeste. Dar adevarul si dreptatea ies la iveala si nu va putea avea liniste niciunul pana nu vor plati tot raul facut!
Postat 17 Aprilie 2012, 15:09 de macalarul
@0mu
Asa e, d-na ar trebui sa faca un pas in spate ! Dar nu singura, ce impreuna cu ceilalti ,,distinsi'' colegi care (si)-au obtinut titlurile si functiile tot prin plagiat, adica prin MINCIUNA ! Eu apreciez ca mai mult de 90% dintre sorbonei au mintit/furat in privinta ,,lucrarilor'' stiintifice/proiectelor/etc ! Cei din ,,comitete si comitii'' sunt in aceeasi oala cu d-na ionescu, asa ca n-are cine ridica piatra !
Postat 17 Aprilie 2012, 12:28 de ionel
copy
exact! la fel ca si adrian severin.
Postat 17 Aprilie 2012, 10:43 de ue
soluție
Ar fi mai bine ca d-na Ionescu să demisioneze și să scape măcar de rușinea de a-și târî numele prin comitete și ”comiții” de etică. Fiindcă, în final, tot o vor da afară băieții :)
Postat 17 Aprilie 2012, 10:12 de 0mu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON