URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2021, 12:51

Gunoierii clandestini azi rămân fără maşini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numai de-o lună încoace, Garda de Mediu Bihor a confiscat trei vehicule din care s-au descărcat deşeuri pe şestache, de obicei în loc neluminat, în loc cu verdeaţă...

Cea mai proaspătă captură, cea de lângă pârâul Paleului, a fost chiar o mândreţe de camion nemţesc Benz (foto), care a probat astfel zicala că ulciorul nu Mercedes la fântână...

Baiul e că şoferii care se ocupă de chestii de-astea slabe, cam de valoarea lor, nu prea silabisesc presa locală ca să afle ce riscă. Tocmai de aceea Garda Verde dă spre publicare şi fotografiile flagrante, astfel ca nea' Frână ori nea' Manivelă să poată citi măcar pozele. Că de lecturarea Monitorului Oficial sau a Codului Civil nici nu se pune problema. Şi sper să nu ia vreun levier la mine, că scriu aceste rânduri doar ca să le ofer o şansă în plus să nu rămână cu un autovehicul în minus.

De altfel, dacă ştiţi cumva aşa descurcăreţi, le-ar prinde bine să-i anunţaţi şi dvs. cum stă mai nou treaba. Pe scurt, deşeurile se pot duce către Halda de gunoi din Episcopia, e drept, contracost; sau gratis (orădenii, dar şi locuitorii din Nojorid şi Sântandrei), dacă sunt cantităţi mici, la cele două centre din oraş. Iar dacă nu simpatizaţi bipezii motorizaţi care aruncă deşeuri între sânii naturii, puteţi telefona la Garda de Mediu când îi surprindeţi în acţiune.

Nu-s uşor de civilizat cei nărăviţi în a-şi arunca pe te-miri-unde vasul spart de veceu, faianţa răzălită de pe pereţi ori damigenele sau termopanele crăpate. Chiar şi după ce află că unde-i lege nu-i tocmeală, destui semeni acţionează pe principiul para-psihologic: "Amu' chiar mie să mi se-ntâmple...?". Da, uneori poţi fenta legea şi statistica. Dar să nu uităm că periodic apar alţi vitezomani amendaţi, şoferi accidentaţi, pescari electrocutaţi, vânători amical împuşcaţi, anti-vaxeri intubaţi şi ventilaţi. Iar lista, din păcate, poate continua...

Dacă ţi se pare că merită să-ţi rişti maşina plus amendă standard de 15.000 de lei în loc să dai o mie două de lei pentru ducerea remorcii de deşeuri la Haldă, atunci asta este...

Altceva. Ţăranii autentici au bun-simţ, dar am văzut ţărănoizi - poate rurali, poate suburbani - aruncând flacoane din mersul maşinii pe lângă Crişul Pietros, chit că nu departe erau tomberoane. Dacă s-ar confisca automobilul şi în aşa situaţii, ar mai scăpa şoselele de cei care aruncă mucuri, pungi şi PET-uri direct pe geamul maşinii.

Oricum, ceva e foarte în neregulă cu educaţia în unele sate, de parcă n-ar avea şcoli şi biserici unde să înveţe respectul pentru creaţia Domnului. Pe toate defileurile care au aşezări în amonte flaconiada e în floare. Nu-i vorba doar de Crişurile noastre. Am fost a doua oară anul acesta într-unul din cele mai frumoase situri UNESCO ale Europei: Cheile Nerei - Beuşniţa. La ce salbă de cascade sunt pe Beuşniţa, cele de talia Iadolinei noastre nici măcar nu-s semnalizate. La umflări de ape Nera creşte spectaculos, dovadă sunt puzderia de PET-uri eşuate la 10-15 metri mai sus de cursul normal al râului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Doru de casa si natura frumoasa
Titlul e cu "azi" de la zi, nu cu "az-noapte" de la "asta-noapte"...
Postat 12 Aprilie 2021, 08:34 de cristi_h
Povesti! La noi, mediul se protejează doar in timpul orelor de program, adica de la 08 la 16.
Doar pană la 16.00 iti poate răspunde cineva de la Garda de Mediu, daca suni la numarul lor sa ii anunti de o problema legata de mediu. Am vrut sa anunt un foc facut in curtea unui nesimțit, probabil cu polistiren sau cauciucuri, pe la 18. Nu a răspuns nimeni la tel. celor de la APM iar polițiștii primariei au spus ca nu-i treaba lor. De aici deduc ca legea asta cu protecția mediului este valabilă doar in timpul orelor de program,adică de la 8 la 16. De fapt cam asta mi s-a spus a doua zi, in timpul orelor de program, de catre o funcționara de la ei.
Postat 11 Aprilie 2021, 21:27 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON