URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2019, 11:00

Gimnastică pe cai: Amatorii de echitaţie pot învăța acrobații ecvestre la doi paşi de Oradea (FOTO / VIDEO)

Gimnastică pe cai: Amatorii de echitaţie pot învăța acrobații ecvestre la doi paşi de Oradea (FOTO / VIDEO) PRIETENIE. Deși încă n-au împlinit un an de când se antrenează cu această iapă, între Poker și fetițe s-a creat o legătură aparte. Sportivele o îmbrățișează la capătul fiecărui antrenament, știind că animalul depune la fel de mult efort ca ele. Inițial, Poker era cal de sărituri, dar ulterior s-a specializat în voltijă, lăsându-se încălecată din fugă
Gimnastică pe cai: Amatorii de echitaţie pot învăța acrobații ecvestre la doi paşi de Oradea (FOTO / VIDEO) STELUȚA. Fetele de la Equs Art au învățat să facă acrobații ample, cum ar fi „steluța”, una dintre cele mai spectaculoase din punct de vedere vizual. Aceasta poate fi realizată fie de o singură sportivă, culcată lateral pe cal cu mâinile și picioarele întinse, fie în pereche, când acrobatele lucrează în tandem. Steluța în cinci colțuri se obține când a doua fetiță are un picior ridicat

Amatorii de echitaţie şi în general de adrenalină pot învăţa acrobaţii ecvestre la doi paşi de OradeaLecţiile de călărie acrobatică sunt oferite de un club de echitaţie unic în Bihor, înfiinţat de singurii antrenori acreditaţi din judeţ şi la care activează cinci sportive cu performanţe remarcabile la concursurile de acest fel organizate în ţară.

V-aţi gândit vreodată să luaţi lecţii de călărie sau să faceţi acrobaţii? Dar cum ar fi să le faceţi pe amândouă deodată? Ei bine, în Bihor funcţionează un club cu antrenori acreditaţi, care caută tineri dornici să facă performanţă în disciplina numită voltijă, un sport al eleganţei în care practicanţii fac acrobaţii călare.

Deşi noua disciplină e abia la început în România, Bihorul are deja, după mai puţin de un an, chiar şi campioane...

Născut din tradiţie

Clubul de echitaţie Equs Art, cu sediul în incinta Hanului Pescarilor din Săldăbagiu de Munte, la mică distanţă de Oradea, a fost înfiinţat în 2014 şi e unic în Bihor, asta pentru că în cadrul lui activează singurii antrenori - foşti membri ai Asociaţiei Sportive a Armatei Grănicerul din Oradea - acreditaţi pentru voltijă, ramură sportivă ce presupune combinarea unor mişcări de balet, gimnastică şi acrobaţii călare.

Unul dintre membrii clubului, Cornel Galan, originar din Rădăuţi, pregăteşte de aproape un an cinci fetiţe - pe Miruna Chişe, Iulia Lucaci, Maria Fortiş, Serena Bude şi Daria Ille - cu vârste între 9 şi 11 ani, pentru a deveni cele mai bune la voltijă. În prezent e antrenor acreditat la nivelul 2 din 3 posibile de către International Group for Equestrian Qualification (IGEQ), deţinând o licenţă internaţională de antrenorat ce-i oferă dreptul de a profesa oriunde în lume.

Preşedinta clubului, Daciana Sabău, este şi ea antrenoare a celor cinci mici sportive, acreditată cu nivel 1 IGEQ, fiind responsabilă cu partea artistică a exerciţiilor. Ea le concepe coregrafiile, care diferă, evident, în funcţie de personalitatea fiecăreia. De exemplu, Daria îşi execută mişcările pe melodia "Birds of paradise", Iulia pe "He’s a pirate", genericul filmelor "Piraţii din Caraibe", iar Maria îşi face încălzirea pe piesa "Serenade" interpretată de Orchestra Naţională din Ucraina.  

Poker... câştigător

Antrenoarea le-a cunoscut pe fete anul trecut în septembrie, prin Alexandra Ille, antrenoarea lor de gimnastică ritmică, şi s-a gândit să facă o echipă pentru voltijă, mai ales că aproape toate ştiau deja să călărească. "De fiecare dată când ajugeam la bunicii mei în Ateaş, mergeam să văd caii, îi iubesc foarte mult", mărturiseşte Serena (foto).

Miruna e singura care nu se mai urcase niciodată pe un cal şi recunoaşte că, la început, i-a fost teamă. "Eu doar îi admiram de la distanţă. Când am urcat prima oară pe Poker (n.r. - calul de antrenamente al fetelor) mi-a fost foarte frică, dar nu m-am lăsat. Acum, abia aştept să mă antrenez şi să dau tot ce e mai bun din mine", spune debutanta.

Spirit de echipă

De-a lungul antrenamentelor, de trei ori pe săptămână, fetele învaţă să devină performere. Fac podul şi cumpăna pe şa, stau în picioare, în echilibru, şi în tot felul de poziţii mai complicate - "steag", "ac în buclă", "steluţa".

Lucrând laolaltă, îşi dezvoltă spiritul de echipă prin acrobaţii în pereche sau chiar în trei. La fiecare antrenament sunt prezenţi şi părinţii, care le imortalizează "schemele" cu telefoanele mobile. "Eu n-aş putea face aşa ceva. E destul de greu, dar antrenorii ne transmit siguranţa lor şi avem încredere în fetiţe. Pe lângă asta, e o activitate specială şi pentru că între fete şi cal se realizează o legătură", spune o mamă. La sfârşit, micuţele răsfaţă toţi caii cu mere, morcovi şi cubuleţe de zahăr.

Premii după premii

Deşi voltija e un sport nou la noi, cluburi de acest fel mai existând doar în judeţele Timiş, Alba, Covasna, Arad şi Cluj, fetele de la Equs Art au obţinut deja rezultate importante. La cea mai recentă competiţie, de exemplu, desfăşurată la Turda, au câştigat patru trofee, un premiu II şi două premii III.

Anul trecut în octombrie, când abia făceau primele cursuri, Serena Bude s-a clasat prima la Cupa Banatului la categoria 10-12 ani, Daria Ille tot prima la 8-10 ani, iar Iulia Lucaci a doua la 8-10 ani. În aprilie anul acesta, la Timişoara, într-o etapă a Campionatului Naţional, Daria a fost din nou prima la categoria sa de vârstă, iar Serena, Miruna, Maria şi Iulia şi-au adjudecat locurile I, II, III şi respectiv IV la categoria 10-12 ani.

Cupa României

Orădenii le-au putut admira şi ei, de Ziua Copilului, când fetiţele au făcut demonstraţii în Cetate. Tocmai pentru ca un public cât mai numeros să afle cât de frumos şi elegant este acest sport, clubul se pregăteşte să organizeze Cupa României la Oradea, cu participarea tuturor echipelor din ţară. "Proiectul este deja pus la punct, mai trebuie doar să stabilim data şi să găsim arbitri disponibili", spune antrenoarea Daciana Sabău.

În plus, antrenorii vor să le scoată şi în străinătate pentru că, la cât de talentate sunt, fetele merită să-şi încerce puterile şi la nivel internaţional. De bună seamă cu gândul de a cuceri noi premii...


2 ÎN 1
Şcoală şi pensiune

În principiu, oricine poate încerca să practice voltija la clubul Equs Art, dar pentru performanţă sunt necesare seriozitatea şi, fireşte, talentul. Curioşii se pot programa la două sau trei şedinţe individuale, pentru ca antrenorii să le testeze abilităţile. "Poate vine un copil care admiră din depărtare calul, dar când îi urcă în spate nu comunică bine cu el", explică Daciana (foto).

Cei cărora nu li se potriveşte voltija pot încerca alte ramuri ale echitaţiei, între care săriturile sau proba cu obstacole. Şcoala Equs Start oferă lecţii pentru oricine, indiferent de vârstă. În prezent, are 15 cursanţi cu vârste între 9 şi 29 ani. Antrenamentele se fac pe bază de abonament, la preţuri începând de la 500 lei, dar performerii de voltijă au acces gratuit, aceştia achitând, împreună cu clubul, doar costurile pentru deplasarea la concursuri.

Şcoala are şi o pensiune pentru cai atunci când proprietarii lipsesc de acasă, iar animalele sunt răsfăţate: pentru 40 lei pe zi, le este oferită o boxă individuală cu adăpătoare automată, sunt scoase la mişcare şi hrănite, bineînţeles, cu cele mai bune furaje.

Vezi mai jos filmări din timpul antrenamentelor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON