URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2021, 14:00

Garda de Mediu Bihor a făcut plângere penală în cazul dezastrului ecologic comis de ABA în Vadu Crişului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii vor trebui să ancheteze dezastrul ecologic din defileul Crişul Repede, zona Vadu Crişului, comis de muncitorii ABA Crişuri, la comanda Primăriei din comună.

În urma unui control făcut în zonă, comisarii de mediu au confirmat că lucrările de decolmatare s-au făcut ilegal, într-o rezervaţie ştiinţifică, motiv pentru care au făcut o sesizare penală.

Control în teren

Aşa cum şi BIHOREANUL a mai scris, ecologiştii de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD), ONG-ul care a deţinut custodia ariei protejate Pădurea Craiului, au acuzat public că defileul Crişului Repede este distrus cu buldozerul de autorităţi, în ciuda faptului că este o rezervaţie naturală, unde nicio intervenţie nu este permisă.

Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, controlul a avut loc joia trecută, ca urmare a sesizării făcute de CAPDD Bihor.

În teren, comisarii de mediu au depistat, mai sus de podul rutier de la ieşirea din Vadu Crişului spre defileul Crişului Repede, urmările lucrărilor de decolmatare pe care Administraţia Bazinală de Apă Crişuri le-a făcut în zonă, în urma unui protocol încheiat cu Primăria Vadu Crişului.

Complet clandestin

Din râu, utilajele ABA Crişuri au excavat pietriş şi nisip, pe care le-au pus pe malul stâng al Crişului Repede. Drumul nou creat este lung de 400 metri, după cum a confirmat Garda de Mediu.

"Realizarea acestor lucrări în rezervaţia naturală Defileul Crişului Repede şi în situl Natura2000 ROSCI 0062 Defileul Crişului Repede Pădurea Craiului şi ROSPA 0115 Defileul Crişului Repede - Valea Iadului, s-a făcut fără solicitarea şi obţinerea avizului administratorului ariilor naturale protejate, respectiv Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Pentru aceste lucrări nu s-au solicitat şi obţinut nici acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului", a declarat Şerbănescu pentru BIHOREANUL.

Altfel spus, deşi zona şantierului se suprapune peste trei arii protejate, nici Primăria Vadu Crişului, nici ABA Crişuri n-a cerut niciun aviz!

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 57 din 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, în aceste perimetre sunt interzise activităţile "care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, precum şi perturbări ale speciilor pentru care au fost desemnate ariile respective", iar încălcarea acestei prevederi este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Plângerea penală a fost transmisă marţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Garda de Mediu Bihor,prima institutie din Bihor,libera ,de orice ingerinta si de orice influenta din partea politicului.din partea puternicului zilei...
Iata o stire trecuta usor cu vederea de presa aservita,o stire care ar trebui sa aiba macar acelas spatiu de reclama precum statisticile si infectarile umflate din pix la ordinul institutiilor obediente"guvernului meu"si sist.medical criminal,precum:DSP,CNSU si ISU de pe langa prefectura Bihor. Plângerea penală inregistrata la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd impotriva ABA Crisuri !!!!....impotriva unei institutii a carei activitate este coordonata in special la comanda administratiilor primariilor din judet....In sfarsit Garda de Mediu Bihor are un Comisar Sef,in adevaratul sens al cuvantului...Pe cand aceeiasi atitudine si din partea DSP Bihor,DNA Bihor,Parchet Bihor,Curtea de Conturi Bihor,ISC Ordea,Institutia Arh.Sef ????? Respect domnule Comisar sef Sever Serbanescu.... Asteptam cu interes rezultatul anchetei Parchetului de pe langa Judecatoria Alesd.
Postat 08 Octombrie 2021, 00:57 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON