URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2012, 07:49

"Folie a trois" la spitalul de nebuni: Florin Ardelean şi-a lansat primul său roman în ospiciu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul Florin Ardelean şi-a lansat miercuri cartea "Folie a Trois", o simbioză literară între un roman de psihiatric şi unul licenţios, indecent. Evenimentul a avut loc la pavilionul VI al Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea, în faţa unui auditoriu de peste 120 de persoane.

"Folie a Trois" este o carte ce descrie viaţa unui personaj controversat, ziarist "cu rating la fufe", care s-a adus singur în pragul nebuniei. Tocmai de aceea, autorul a vrut ca evenimentul să fie organizat în incinta acestui spital.

Discursul elogial l-a susţinut criticul literar Ion Simuţ, profesor al Universităţii din Oradea, care a prezentat personajele şi acţiunea cărţii şi a făcut o analiză de ansamblu a construcţiei textului. "Un scriitor bun se recunoaşte din modul în care construieşte personajele, iar Florin Ardelean a reuşit asta", a zis Simuţ.

Acesta a mai ţinut să sublinieze că singurul reproş care poate fi adus autorului, "grăuntele dintre dinţi al cititorului", poate fi doar limbajul licenţios, uşor obscen, prezent în repetate capitole ale romanului. "Pojghiţa de vulgaritate ascunde confesiunea psihiatrică, însă este provocarea autorului, care s-a ferit să ne ofere un roman cuminte, dar ne-a dat un roman care este combinaţia potrivită între o lucrare psihiatrică şi una licenţioasă", a mai adăugat Ion Simuţ.

De altfel, pentru a-şi susţine şi mai tare spusele, în încheierea discursului său l-a citat pe Emil Cioran: "Vai de cartea pe care o poţi citi fără să îţi pui mereu întrebări despre autor".

La rândul său, autorul a ţinut să arate că personajul din carte nu e chiar el. "Dacă cineva m-ar identifica cu personajul principal, ar fi un dezastru. Atunci, ar trebui să nu ne mai vedem niciodată! Am împrumutat personajului principal unele momente din viaţa mea, dar atât", a comentat Florin Ardelean.

Scriitorul a mai precizat că în opinia sa limbajul uşor vulgar folosit în roman este foarte normal, pentru că reflectă realităţi ale vieţii şi, mai mult, ele nu trebuie ascunse în spatele unor precepte morale excesiv de pudice. "Nu există cuvinte urâte, ori cuvinte frumoase, nici cuvinte rele sau bune. Toate cuvintele au ceva frumos şi exprimă în felul lor ceea ce trăim şi ni se întâmplă", a spus Florin Ardelean.

Autorul a mai povestit că ideea cărţii i-a venit în urmă cu mulţi ani, însă tumultul vieţii l-a oprit din scrierea ei. Primele rânduri le-a pus pe hârtie în 8 septembrie 2011, iar cartea a fost finalizată două luni mai târziu, ieşind de sub tiparul Editura "Trei" în vara aceasta, după care a şi fost pusă la vânzare fără ştirea scriitorului. "Am văzut-o în Librăria Humanitas. Am stat un pic pe gânduri dacă vreau sau nu să mai organizez o lansare, iar apoi m-a hotărât să-i tai moţul", a mai declarat autorul, care a completat că lansarea de miercuri este pentru el o "descărcare de gestiune faţă de afacerea Folie a Trois".

Florin Ardelean a mai spus că, fiind prins de muza creaţiei, a scris continuu cam pe unde l-a apucat inspiraţia, chiar şi la serviciu, motiv pentru care se consideră un scriitor norocos, cel puţin din perspectiva faptului că locul de muncă de atunci, la Prefectură, i-a oferit timp liber şi pentru creaţie.

Printre cei care au onorat cu prezenţa evenimentul, unic în istoria literaturii locale prin faptul că a fost găzduit de un ospiciu, s-a numărat şeful Poliţiei - Liviu Popa, scriitorul Mircea Bradu, consultantul în afaceri Dacian Palladi, profesorul Mişu Jean Manolescu de la Universitatea Agora sau PSD-istul Marius Rotar.

Folie a Trois a fost tipărit într-un tiraj iniţial de 1.000 de exemplare şi este de vânzare în librării la preţul de 39 de lei. Este cea de-a şasea carte publicată de Florin Ardelean, dar primul roman, şi se întinde pe 500 de pagini.

Citiţi mai multe despre romanul lui Florin Ardelean în articolul: "Nebunie în trei: Florin Ardelean şi-a descoperit ultima carte în librării, fără să ştie că va fi publicată în această vară"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
unde-i virginica:)))
CENZURAT
Postat 03 Februarie 2013, 11:37 de virginica
hehe
din cate stiu era renumit printre studente....cine se culca cu el trecea examenul, cel putin astea erau zvonurile, si da....muierile l-au terminat, ce sa faci, pe unii ii termina tigarile, pe altii alcoolul, pe altii prostia
Postat 06 Decembrie 2012, 20:36 de andra
hahaha
In 3??????????Piticu,ghilea si bolojan...!
Postat 06 Decembrie 2012, 16:13 de bula
Un pitic!
Piticu asta de Ardelean e si profesor. Oare ce exemplu da el prin ceea ce scrie, scabros si pornografic???? Cum ar fi ca fiiul_fiica dumneavoastra sa-l aiba profesor??? Nu cred ca v-ar incanta.
Postat 06 Decembrie 2012, 14:54 de Ana
A luat salariu pt. romane?
Dar voi ati observat ce zice domnul scriitor: ca a scris romanul in timpul serviciului la Prefectura? Ca locul de munca i-a oferit timp liber şi pentru creaţie?
Postat 06 Decembrie 2012, 14:46 de Vlad Tepes
Idolul femeilor
Femeile sunt de vina,Adina,Desi micut. se pare ca a fost un machoman la viata lui.Gusturile femeilor sunt uneori ciudate, nu-i asa!
Postat 06 Decembrie 2012, 13:50 de Hanna
s
ce imbatranit excesiv e Florin Ardelean
Postat 06 Decembrie 2012, 11:48 de adina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON