URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2019, 15:50

Filarioza: Cum te poți alege cu această boală și cum se manifestă

Filarioza: Cum te poți alege cu această boală și cum se manifestă foto, generic: now.uiowa.edu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nematodele sunt viermi cilindrici, simetrici, alungiţi, foarte frecvent întâlniţi liber in natură. Unele specii au evoluat, devenind paraziţi ai plantelor şi animalelor, inclusiv ai omului. Nematodele parazitare de importanţă medicală se clasifică în nematode intestinale (trichinoza, ascaridoza, strongiloidoza, oxiuraza, trichocefaloza) şi tisulare.

Filariile fac parte din această grupă, localizându-se în ţesutul subcutanat şi în vasele limfatice. Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode. Ciclul lor de viaţă este complex, incluzând stadiul infectant larvar realizat la nivelul insectelor şi stadiul de vierme adult, in ţesutul subcutanat sau în limfatice omului. Microfilariile rezultate din adulţi au 200-250 mm lungime şi 5-7 mm lăţime. Pentru a realiza ciclul complet de viaţă, microfilariile sunt ingerate de vectorul artropod, unde în 1-2 săptămâni se dezvoltă larvele infectante. Viermii adulţi trăiesc mulţi ani, în timp ce microfilariile supravieţuiesc între 3 şi 36 de luni.

Filarioza limfatică este cea mai frecventă şi este produsă de Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, sau Brugia timori, paraziţii fiind localizaşi atât în canalele limfatice, cât şi în ganglioni, unde pot rămâne viabili pentru mai mult de 20 de ani. W. Bancrofti este cea mai răspândită filarie, anual fiind afectaţi 80 de milioane de oameni din zonele tropicale şi subtropicale, incluzând Asia, insulele din Pacific, Africa, zone din America de Sud şi bazinul Caraibean. Omul este singura gazdă definitivă a parazitului. Vectorii naturali sunt ţânţarii Culex fatigans (în mediul urban) şi anofelii sau aedienii (în mediul rural). Filarioza brugiană produsă de B. Malayi, apare în principal în China, india, Indonezia, Coreea, Japonia, Malaezia şi Filipine, parazitul afectând în mod natural atât pisicile cât şi gazdele umane. B. Timori există doar în 2 insule din Indonezia.

Manifestările clinice sunt febra (frecvent cu frisoane puternice), inflamaţia limfatică (limfangita şi limfadenita) şi edemul local tranzitor. Aceste episoade pot recidiva periodic, de aproximativ 10 ori pe an, cu reemisiuni spontane după 7-10 zile. La persoanele care tranzitează zonele endemice (turişti, sezonieri etc.), simptomele apar, de obicei, la 3-6 luni de la muşcăturile produse de un număr mare de vectori infectanţi, lipsind febra.

Diagnosticul definitiv se pune doar prin identificarea parazitului, prin metode specifice de laborator. Există şi teste serologice cutanate pentru evidenţierea parazitului, dar valoarea lor diagnostică este mai mică la cei născuţi în zonele endemice faţă de cei aflaţi în tranzit.

Atenţie! Tratamentul bolii este limitat în prezent la cateva medicamente (dietil-carbamazina, ivermectina) care se administrează 2-3 săptămâni, în doze stabilite de medicul specialist infecţionist. Filarioza limfatică trebuie diferenţiată clinic (când nu este posibilă identificarea parazitului) de tromboflebită sau infecţii cutanate. Complicaţiile sunt suprainfecţiile bacteriene, obstrucţia limfatică cronică, sau tromboze locale.

Reţineţi! Profilaxia bolii este esenţială şi constă în evitarea înţepăturilor de ţânţari, lucru dificil în zonele endemice. Sunt necesare plasele de ţânţari şi insecticidele, iar cei care tranzitează aceste zone pot utiliza dietil-carbamazina în mod profilactic. Cazuri sporadice de boală pot apărea şi în afara zonelor endemice, de aceea aplicarea insecticidelor pe scară largă ar trebui să fie o prioritate pentru toţi edilii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@excalibru
Se pare că PSD-ul s-a contaminat cu această boală, de aia avea picioarele grele și nu putea ține pasul cu vremurile. Iar noi, proștii, dădeam vina pe Dancila! Mare doctor și Iohanis ăsta, cum a prevăzut el elefantiaza!
Postat 13 Octombrie 2019, 21:21 de User anonimizat
Elefantiaza
Mai usor de retinut decit filarioza.In plus retinem umflarea picioarelor/membrelor, ca de elefant.Google>>>Elefantiaza
Postat 12 Octombrie 2019, 18:49 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON