URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2020, 18:21

ePiaţa de bunătăţi: În vreme de pandemie, producătorii locali oferă bunătăţi naturale, pe care le duc, echipaţi cu mănuşi şi măşti, până în faţa porţii (FOTO)

ePiaţa de bunătăţi: În vreme de pandemie, producătorii locali oferă bunătăţi naturale, pe care le duc, echipaţi cu mănuşi şi măşti, până în faţa porţii (FOTO) LEGUME DIN PĂCĂLEŞTI. Agricultori de generaţii, membrii familiei Nicoruţa din Păcăleşti, de lângă Beiuş, lucrează de zor pentru a recolta legumele de sezon, crescute cu grijă. Tinerii se ocupă de promovarea online, iar apoi părinţii distribuie produsele la domiciliu
ePiaţa de bunătăţi: În vreme de pandemie, producătorii locali oferă bunătăţi naturale, pe care le duc, echipaţi cu mănuşi şi măşti, până în faţa porţii (FOTO) LEGUME DIN PĂCĂLEŞTI. Agricultori de generaţii, membrii familiei Nicoruţa din Păcăleşti, de lângă Beiuş, lucrează de zor pentru a recolta legumele de sezon, crescute cu grijă. Tinerii se ocupă de promovarea online, iar apoi părinţii distribuie produsele la domiciliu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vremuri de restrişte, bihorenii sunt îndemnaţi nu doar să mănânce sănătos, ci şi să încurajeze agricultorii şi fermierii din judeţul lor, cumpărându-le produsele.

Oferte există în abundenţă, chiar dacă sezonul e abia la început. De când cu restricţiile de circulaţie, tot mai mulţi producători locali îşi promovează marfa online, pe platforme dedicate, iar apoi asigură - o dată sau de două ori pe săptămână - livrări la domiciliu. BIHOREANUL vă spune unde îi găsiţi şi ce fel de bunătăţi puteţi cumpăra...  

Pieţe deschise

La finalul săptămânii trecute, printr-o ordonanţă militară, autorităţile din România au întărit că pieţele agroalimentare vor rămâne deschise pentru cei care pot dovedi că sunt producători. Şi în Oradea, producătorii locali continuă să-şi vândă mărfurile în pieţe, de la legume la flori şi seminţe. Între ei, şi soţii Daniel şi Mariana Bacter, care au solarii în Alparea.

Mariana Bacter, producător localCum vremurile s-au schimbat, cei doi agricultori se promovează acum şi pe Facebook. "Vă aşteptăm cu legume proaspete în Piaţa Cetate, mesele 345, 346 şi 347", au scris ei, postând alături mai multe fotografii din timpul recoltei de salată, ridichi şi ceapă. "Noi folosim numai îngrăşământ natural şi ce dă Domnul de sus, adică ploaie", asigură doamna Mariana (foto).

La piaţă, soţii Bacter merg cu mănuşi, măşti şi dezinfectant. "Nu ne jucăm. Avem doi bătrâni acasă, nu ne permitem", spune femeia. Iar de cumpărători nu se plâng. "De când ne-am promovat şi online, aproape că nu mai joim. Noi facem şi răsaduri pentru vânzare şi pregătim şi plantări pentru roşii, castraveţi, vinete, ardei...", spune soţul femeii.

Ai noştri  

Cum nu toţi producătorii locali sunt prezenţi în pieţe, în Bihor au fost lansate mai multe platforme online menite să-i promoveze, mai ales că mulţi s-au adaptat perioadei şi fac livrări la domiciliu.

De ceva vreme, de pildă, Consiliul Judeţean Bihor a iniţiat platforma Produs în Bihor. Dacă site-ul oficial este sumar, pe pagina de Facebook cu acelaşi nume sunt promovaţi intens, în ultima perioadă, cei care au bunătăţi de vânzare, unora fiindu-le prezentate şi mici portrete de fermier, astfel încât bihorenii să ştie de unde provin produsele. Unul dintre ei este Bogdan Marc, un antreprenor de doar 24 de ani, care are în Şuncuiuş o fermă avicolă şi vinde ouă proaspete în magazinele din satele vecine, dar şi la comandă. "Găinile cresc în libertate, au doar o hală de dormit", spune Bogdan.

O altă platformă care atrage atenţia asupra produselor locale este Asociaţia Culturală D’Art. Ea a făcut un apel către primăriile din judeţ să trimită liste cu producătorii înregistraţi, care sunt mai apoi publicate pe pagina de Facebook numită Festivalul-Concurs D’ale Porcului. Aşa, locuitorii din Bihor pot şti dacă au producători în apropiere, o parte dintre aceştia prezentându-şi şi numerele de telefon pentru a fi contactaţi.

Bunătăţi în grupuri

Că bunătăţile locale sunt la mare căutare o arată şi activitatea intensă pe diferite grupuri de Facebook cum ar fi: Piaţa de Legume Fructe - Bihor, Bunătăţi de casă din Bihor şi, mai nou, ePiaţa Bihoreană, o platformă ce a adunat, în circa o săptămână, nu mai puţin de 13.000 de membri. "Cum stăm mai toţi în izolare, e greu în această perioadă pentru consumatori să aibă acces la tot ce doresc, dar şi pentru producători, care au recolte pe care trebuie să le valorifice", spune Alina Vidican, de profesie doctor biolog, explicând ideea din spatele platformei.

Pentru că printre vânzători s-ar putea strecura şi comercianţi fără acte în regulă, administratoarea grupului îi îndeamnă pe toţi să publice fotografii cu certificatele de producători, alături de cele ale produselor. De altfel, majoritatea fermierilor serioşi fac asta din proprie iniţiativă sau au propriile pagini de prezentare, ce cuprind toate aceste detalii.

"Dacă nu am alerga..."

Pe astfel de grupuri se promovează, de exemplu, şi familia Nicoruţa din satul Păcăleşti (comuna Drăgăneşti), care are în această perioadă de vânzare spanac, salată verde, ceapă verde, ridichi, pătrunjel şi mărar. Toată familia e implicată în agricultură, iar fiica, Corina, studentă la Politehnică în Timişoara, a preluat responsabilitatea de a promova afacerea online.

Anii trecuţi, produsele familiei Nicoruţa se găseau în piaţa din Ştei. "Primăria a hotărât să închidă piaţa, cum sunt problemele cu coronavirusul, şi am rămas cu livrările la domiciliu. Mergem o dată pe săptămână, în zilele de joi, pe ruta Ştei-Beiuş-Oradea", povesteşte Marcela Nicoruţa, mama fetei.

Să faci atâtea livrări nu-i uşor, se destăinuie femeia, dar e necesar. "E mulţumitor că ne putem da recolta. Dacă n-am alerga, am rămâne cu ea. Pentru clienţii care vin aici, în Păcăleşti, vindem cu 2 lei legătura cu ridichi, iar la livrări o dăm cu 2,5 lei", mai spune ea, adăugând că pe traseu foloseşte mănuşi, mască şi dezinfectant. "Încercăm să nu ne apropiem prea mult. Şi eu mă simt mai în siguranţă aşa", zice Marcela.

Lactate, carne, ciuperci...

Pentru livrare, pe grupurile dedicate nu se găsesc doar legume de sezon, ci şi alte produse apetisante. Spre exemplu, de la prima seră hidroponică (plantele cresc în cuburi umplute cu fibră de cocos, montate în jgheaburi, din care sunt alimentate cu apă) din Bihor, aflată în Toboliu, se pot comanda roşii cherry, detaliile de livrare fiind trecute pe pagina Produs în Bihor.

Tot online se vând şi tot soiul de brânzeturi, precum şi produse din carne. "Gospodăria lui Timpuleţ" din Alparea, de exemplu, oferă pulpe de pui, aripi de pui sau pui întregi, la 22 lei kilogramul, cu livrare gratuită în Oradea. De asemenea, sunt carmangerii care au început să livreze la domiciliu produse tradiţionale din Bihor.

Pe piaţă se găsesc şi oferte pentru lapte de măgăriţă (Ferma Măgăriţelor - Mierlău), precum şi pentru produse 100% naturale din ciuperci şi legume deshidratate, cum ar fi hribi uscaţi sau gălbiori uscaţi (Ecotravio - Voievozi).

Doze de sănătate

Tot la domiciliu pot fi livrate diverse produse naturale, numai bune pentru întărirea imunităţii, cum ar fi mierea de albine şi alte derivate. De pe o plantaţie de 7 hectare din Salonta, Ramona Mateaş vinde produse din cătină, cu certificat ecologic: sirop de cătină cu miere de albine (30 lei - 500 ml), nepasteurizat şi fără conservanţi, şi gem de cătină fără conservanţi (15 lei borcanul).

"Cătina e un super-fruct. Are tot complexul de vitamine şi minerale, are vitamina C în concentraţie de 10 ori mai mare decât citricele", spune Ramona. Cam la două zile, ea face livrări la domiciliu în Bihor, echipată cu mănuşi şi mască. "E deja un automatism să mă protejez, să nu duc mâna la faţă".

Una peste alta, sezonul bunătăţilor abia acum începe. Mulţi agricultori anunţă că în săptămânile acestea vor începe livrările de căpşuni abia culese. Alţii pregătesc culturile de roşii, castraveţi, ardei, vinete. Acum, că îi pot găsi mai uşor online, bihorenilor nu le rămâne decât să comande local. Proaspăt, natural, gustos, din sol de Bihor...


ORGANIC ÎN ORADEA
Livrări pe bicicletă

Primul magazin "zero waste" din Oradea (adică zero pierderi), ONO Despachetărie, s-a adaptat şi el vremurilor. Magazinul face şi livrări în oraş şi împrejurimi, prin intermediul serviciului Eastride, comenzile fiind duse cu ajutorul unei biciclete Cargo, asistate electric.

"Încercăm să promovăm cât mai multe produse din Bihor, dar ne dorim să fie şi certificate organic, aşadar nu toate provin din judeţul nostru", spune Ioana Tănase, proprietara magazinului. Din Bihor se găsesc în această perioadă la ONO Despachetărie legume de sezon, uleiuri (floarea soarelui, in, cânepă, dovleac), precum şi pâine artizanală.

Comenzile se fac prin intermediul unui formular ce poate fi accesat pe pagina de Facebook ONO Despachetărie, unde mereu sunt actualizate ofertele. "Livrăm apoi în zilele de marţi şi vineri", explică Ioana. Chiar dacă nu provin din Bihor, la ONO se mai găsesc alte produse de calitate, cum ar fi făină de dovleac şi de cânepă, zahăr de trestie, linte, gemuri bio, unt de cocos ş.a.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON