URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MAI 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când văd cum mulţi dintre compatrioţii noştri pun botul la toate prostiile despre conspiraţii, am bănuiala că anumite televiziuni urmăresc cu orice preţ tâmpirea privitorilor. Nici nu trebuie să se străduiască prea tare pentru a-i băga pe bieţii oameni în ceaţă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Protagonistul rândurilor ce urmează este, formal, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Bihor, în fapt al preşedintelui Pásztor Sándor, şi se numeşte Simon Adrian. Înainte de 2016 a fost şef al clubului Pro Democraţia Oradea, calitate din care, ani în şir, n-a găsit nicio neregulă în campaniile electorale ale UDMR Bihor, dar şi "ideolog" al aşa-zisei Coaliţii pentru Rogerius.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă am fi făcut orele de română prin internet, cel mai probabil că profesoara nu și-ar mai fi amintit de un elev obscur din a VI-a C. Aș fi rămas doar o adunătură de pixeli, un cadru minuscul în colțul din dreapta jos al ecranului, o fărâmă digitală pe care o uiți imediat ce închizi calculatorul sau tableta.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce anume v-a marcat cel mai mult în ultimele două luni ale stării de urgență?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Nu trebuie să poarte mască persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc). Dincolo de faptul că nu se prevede ce înseamnă umiditate crescută sau temperatură ridicată, agentul trebuie să constate contravenția cu termometrul și barometrul? Mai mult, cum îl constată Agentul 007 pe „etc.”?!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Majoritatea calculilor renali (aşa-zisele "pietre" ale rinichilor) sunt formate din săruri de calciu, magneziu, acid uric şi cistină. Calculii cu oxalat de calciu şi fosfat de calciu reprezintă împreună 75-85% din total. Litiaza calcică este mai frecventă la bărbaţi, în jurul vârstei de 30 de ani; de obicei, la cei cu un singur calcul vor exista în timp şi alţii, rata medie a apariţiei unei noi formaţiuni fiind de 2-3 ani; litiaza calcică este frecvent familială.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
14 Aprilie 2020, 18:21

ePiaţa de bunătăţi: În vreme de pandemie, producătorii locali oferă bunătăţi naturale, pe care le duc, echipaţi cu mănuşi şi măşti, până în faţa porţii (FOTO)

ePiaţa de bunătăţi: În vreme de pandemie, producătorii locali oferă bunătăţi naturale, pe care le duc, echipaţi cu mănuşi şi măşti, până în faţa porţii (FOTO) LEGUME DIN PĂCĂLEŞTI. Agricultori de generaţii, membrii familiei Nicoruţa din Păcăleşti, de lângă Beiuş, lucrează de zor pentru a recolta legumele de sezon, crescute cu grijă. Tinerii se ocupă de promovarea online, iar apoi părinţii distribuie produsele la domiciliu
ePiaţa de bunătăţi: În vreme de pandemie, producătorii locali oferă bunătăţi naturale, pe care le duc, echipaţi cu mănuşi şi măşti, până în faţa porţii (FOTO) LEGUME DIN PĂCĂLEŞTI. Agricultori de generaţii, membrii familiei Nicoruţa din Păcăleşti, de lângă Beiuş, lucrează de zor pentru a recolta legumele de sezon, crescute cu grijă. Tinerii se ocupă de promovarea online, iar apoi părinţii distribuie produsele la domiciliu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În vremuri de restrişte, bihorenii sunt îndemnaţi nu doar să mănânce sănătos, ci şi să încurajeze agricultorii şi fermierii din judeţul lor, cumpărându-le produsele.

Oferte există în abundenţă, chiar dacă sezonul e abia la început. De când cu restricţiile de circulaţie, tot mai mulţi producători locali îşi promovează marfa online, pe platforme dedicate, iar apoi asigură - o dată sau de două ori pe săptămână - livrări la domiciliu. BIHOREANUL vă spune unde îi găsiţi şi ce fel de bunătăţi puteţi cumpăra...  

Pieţe deschise

La finalul săptămânii trecute, printr-o ordonanţă militară, autorităţile din România au întărit că pieţele agroalimentare vor rămâne deschise pentru cei care pot dovedi că sunt producători. Şi în Oradea, producătorii locali continuă să-şi vândă mărfurile în pieţe, de la legume la flori şi seminţe. Între ei, şi soţii Daniel şi Mariana Bacter, care au solarii în Alparea.

Mariana Bacter, producător localCum vremurile s-au schimbat, cei doi agricultori se promovează acum şi pe Facebook. "Vă aşteptăm cu legume proaspete în Piaţa Cetate, mesele 345, 346 şi 347", au scris ei, postând alături mai multe fotografii din timpul recoltei de salată, ridichi şi ceapă. "Noi folosim numai îngrăşământ natural şi ce dă Domnul de sus, adică ploaie", asigură doamna Mariana (foto).

La piaţă, soţii Bacter merg cu mănuşi, măşti şi dezinfectant. "Nu ne jucăm. Avem doi bătrâni acasă, nu ne permitem", spune femeia. Iar de cumpărători nu se plâng. "De când ne-am promovat şi online, aproape că nu mai joim. Noi facem şi răsaduri pentru vânzare şi pregătim şi plantări pentru roşii, castraveţi, vinete, ardei...", spune soţul femeii.

Ai noştri  

Cum nu toţi producătorii locali sunt prezenţi în pieţe, în Bihor au fost lansate mai multe platforme online menite să-i promoveze, mai ales că mulţi s-au adaptat perioadei şi fac livrări la domiciliu.

De ceva vreme, de pildă, Consiliul Judeţean Bihor a iniţiat platforma Produs în Bihor. Dacă site-ul oficial este sumar, pe pagina de Facebook cu acelaşi nume sunt promovaţi intens, în ultima perioadă, cei care au bunătăţi de vânzare, unora fiindu-le prezentate şi mici portrete de fermier, astfel încât bihorenii să ştie de unde provin produsele. Unul dintre ei este Bogdan Marc, un antreprenor de doar 24 de ani, care are în Şuncuiuş o fermă avicolă şi vinde ouă proaspete în magazinele din satele vecine, dar şi la comandă. "Găinile cresc în libertate, au doar o hală de dormit", spune Bogdan.

O altă platformă care atrage atenţia asupra produselor locale este Asociaţia Culturală D’Art. Ea a făcut un apel către primăriile din judeţ să trimită liste cu producătorii înregistraţi, care sunt mai apoi publicate pe pagina de Facebook numită Festivalul-Concurs D’ale Porcului. Aşa, locuitorii din Bihor pot şti dacă au producători în apropiere, o parte dintre aceştia prezentându-şi şi numerele de telefon pentru a fi contactaţi.

Bunătăţi în grupuri

Că bunătăţile locale sunt la mare căutare o arată şi activitatea intensă pe diferite grupuri de Facebook cum ar fi: Piaţa de Legume Fructe - Bihor, Bunătăţi de casă din Bihor şi, mai nou, ePiaţa Bihoreană, o platformă ce a adunat, în circa o săptămână, nu mai puţin de 13.000 de membri. "Cum stăm mai toţi în izolare, e greu în această perioadă pentru consumatori să aibă acces la tot ce doresc, dar şi pentru producători, care au recolte pe care trebuie să le valorifice", spune Alina Vidican, de profesie doctor biolog, explicând ideea din spatele platformei.

Pentru că printre vânzători s-ar putea strecura şi comercianţi fără acte în regulă, administratoarea grupului îi îndeamnă pe toţi să publice fotografii cu certificatele de producători, alături de cele ale produselor. De altfel, majoritatea fermierilor serioşi fac asta din proprie iniţiativă sau au propriile pagini de prezentare, ce cuprind toate aceste detalii.

"Dacă nu am alerga..."

Pe astfel de grupuri se promovează, de exemplu, şi familia Nicoruţa din satul Păcăleşti (comuna Drăgăneşti), care are în această perioadă de vânzare spanac, salată verde, ceapă verde, ridichi, pătrunjel şi mărar. Toată familia e implicată în agricultură, iar fiica, Corina, studentă la Politehnică în Timişoara, a preluat responsabilitatea de a promova afacerea online.

Anii trecuţi, produsele familiei Nicoruţa se găseau în piaţa din Ştei. "Primăria a hotărât să închidă piaţa, cum sunt problemele cu coronavirusul, şi am rămas cu livrările la domiciliu. Mergem o dată pe săptămână, în zilele de joi, pe ruta Ştei-Beiuş-Oradea", povesteşte Marcela Nicoruţa, mama fetei.

Să faci atâtea livrări nu-i uşor, se destăinuie femeia, dar e necesar. "E mulţumitor că ne putem da recolta. Dacă n-am alerga, am rămâne cu ea. Pentru clienţii care vin aici, în Păcăleşti, vindem cu 2 lei legătura cu ridichi, iar la livrări o dăm cu 2,5 lei", mai spune ea, adăugând că pe traseu foloseşte mănuşi, mască şi dezinfectant. "Încercăm să nu ne apropiem prea mult. Şi eu mă simt mai în siguranţă aşa", zice Marcela.

Lactate, carne, ciuperci...

Pentru livrare, pe grupurile dedicate nu se găsesc doar legume de sezon, ci şi alte produse apetisante. Spre exemplu, de la prima seră hidroponică (plantele cresc în cuburi umplute cu fibră de cocos, montate în jgheaburi, din care sunt alimentate cu apă) din Bihor, aflată în Toboliu, se pot comanda roşii cherry, detaliile de livrare fiind trecute pe pagina Produs în Bihor.

Tot online se vând şi tot soiul de brânzeturi, precum şi produse din carne. "Gospodăria lui Timpuleţ" din Alparea, de exemplu, oferă pulpe de pui, aripi de pui sau pui întregi, la 22 lei kilogramul, cu livrare gratuită în Oradea. De asemenea, sunt carmangerii care au început să livreze la domiciliu produse tradiţionale din Bihor.

Pe piaţă se găsesc şi oferte pentru lapte de măgăriţă (Ferma Măgăriţelor - Mierlău), precum şi pentru produse 100% naturale din ciuperci şi legume deshidratate, cum ar fi hribi uscaţi sau gălbiori uscaţi (Ecotravio - Voievozi).

Doze de sănătate

Tot la domiciliu pot fi livrate diverse produse naturale, numai bune pentru întărirea imunităţii, cum ar fi mierea de albine şi alte derivate. De pe o plantaţie de 7 hectare din Salonta, Ramona Mateaş vinde produse din cătină, cu certificat ecologic: sirop de cătină cu miere de albine (30 lei - 500 ml), nepasteurizat şi fără conservanţi, şi gem de cătină fără conservanţi (15 lei borcanul).

"Cătina e un super-fruct. Are tot complexul de vitamine şi minerale, are vitamina C în concentraţie de 10 ori mai mare decât citricele", spune Ramona. Cam la două zile, ea face livrări la domiciliu în Bihor, echipată cu mănuşi şi mască. "E deja un automatism să mă protejez, să nu duc mâna la faţă".

Una peste alta, sezonul bunătăţilor abia acum începe. Mulţi agricultori anunţă că în săptămânile acestea vor începe livrările de căpşuni abia culese. Alţii pregătesc culturile de roşii, castraveţi, ardei, vinete. Acum, că îi pot găsi mai uşor online, bihorenilor nu le rămâne decât să comande local. Proaspăt, natural, gustos, din sol de Bihor...


ORGANIC ÎN ORADEA
Livrări pe bicicletă

Primul magazin "zero waste" din Oradea (adică zero pierderi), ONO Despachetărie, s-a adaptat şi el vremurilor. Magazinul face şi livrări în oraş şi împrejurimi, prin intermediul serviciului Eastride, comenzile fiind duse cu ajutorul unei biciclete Cargo, asistate electric.

"Încercăm să promovăm cât mai multe produse din Bihor, dar ne dorim să fie şi certificate organic, aşadar nu toate provin din judeţul nostru", spune Ioana Tănase, proprietara magazinului. Din Bihor se găsesc în această perioadă la ONO Despachetărie legume de sezon, uleiuri (floarea soarelui, in, cânepă, dovleac), precum şi pâine artizanală.

Comenzile se fac prin intermediul unui formular ce poate fi accesat pe pagina de Facebook ONO Despachetărie, unde mereu sunt actualizate ofertele. "Livrăm apoi în zilele de marţi şi vineri", explică Ioana. Chiar dacă nu provin din Bihor, la ONO se mai găsesc alte produse de calitate, cum ar fi făină de dovleac şi de cânepă, zahăr de trestie, linte, gemuri bio, unt de cocos ş.a.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3983 RON
  • 1 EUR = 4.8421 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON