URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Iunie 2017, 16:54

Electrotraumatismele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răspândirea tehnologiilor bazate pe electricitate a dus la creşterea numărului de accidente. Circa o treime din traumatismele datorate curentului de înaltă tensiune apar la electrotehnicieni, o treime la muncitorii din construcţii, iar restul accidentelor nu sunt legate de locul de muncă.

Jumătate din accidentele determinate de curentul de joasă tensiune apar acasă, cel mai frecvent la copii şi se manifestă prin arsuri. Deşi prin tratamentul actual mortalitatea prin electrotraumatisme a scăzut la 3-15%, procentul amputaţiilor rămâne crescut. În peste 60% din cazurile fatale sunt implicaţi bărbaţi, cea mai mare incidenţă fiind înregistrată între 20 şi 35 de ani.

Curentul continuu şi cel alternativ produc efecte diferite. La joasă tensiune (sub 1000 V), curentul alternativ cu frecvenţă joasă (40-150 Hz), care se foloseşte aproape exclusiv la luminile incandescente şi la instalaţii, este de trei ori mai periculos decât curentul continuu, decesul putând fi instantaneu, prin fibrilaţie ventriculară, stop respirator de cauză centrală sau asfixie consecutivă contracţiei tetanice a muşchilor respiratori.

Arsurile cutanate pot lipsi sau pot fi minime. La înaltă tensiune, atât curentul alternativ de frecvenţă înaltă, cât şi cel continuu sunt la fel de letale. Există supravieţuitori ai unor şocuri electrice mai mari de 100.000 V, dar există şi cazuri de deces la mai puţin de 50 V, fapt explicabil prin existenţa unor factori direct implicaţi în gradul de severitate şi întindere a leziunii.

Aceşti factori sunt variabili şi sunt reprezentaţi de tipul de curent (continuu sau alternativ), cantitatea de curent (amperajul), potenţialul curentului (voltajul), rezistenţa electrică a corpului uman, traseul curentului în corp şi durata contactului. Din punct de vedere clinic, severitatea leziunilor este în relaţie primară cu voltajul. Curentul de joasă tensiune, deşi potenţial letal, nu produce leziuni atât de grave precum cel de înaltă tensiune.

Rezistenţa ţesuturilor este diferită; o enumerare în ordinea creşterii rezistenţei este: nervi, vase sanguine, muşchi, piele, tendoane, ţesut adipos şi os.

ATENŢIE! Toate organele şi  sistemele pot suferi leziuni datorate curentului electric. Primul ajutor este esenţial în salvarea victimei. Se va întrerupe sursa de curent, fără a se atinge victima (posibilitate de accidentare în lanţ) şi, în caz de incendiu, se stinge focul. Dacă accidentatul este inconştient se recomandă începerea resuscitării cardio-respiratorii (masaj cardiac extern şi respiraţie "gură la gură") şi continuarea acesteia şi pe timpul transportului la spital. Prevenirea electrotraumatismelor se face prin respectarea regulilor de protecţie a muncii la personalul specializat. Accidentele casnice se pot evita prin protejarea prizelor şi limitarea accesului copiilor la instalaţiile şi aparatele electrice, precum şi utilizarea corectă a acestora de către adulţi.

REŢINEŢI! Lezinile determinate de curentul de joasă tensiune (folosit la instalaţiile casnice) sunt de obicei reduse şi limitate la zona de contact, manifestându-se clinic prin arsuri (mai des la mâini sau picioare şi la buze şi limbă la copii) ce se vindecă în 7-10 zile. Curentul de înaltă tensiune determină leziuni mai grave, necesitând amputaţii sau alte proceduri chirurgicale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON