URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2020, 20:01

Dependenţa de nicotină: Care sunt tipurile de ţigări mai puţin periculoase

Dependenţa de nicotină: Care sunt tipurile de ţigări mai puţin periculoase (foto: generic, sursa: thelocal.de)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii 30 de ani, marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină.

Cancerul pulmonar şi cel laringian apar cu o frecvenţă mai mică la fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite, dar beneficiul este mult mai mic faţă de cel dat de renunţarea la fumat. În plus, există tendinţa de a creşte consumul acestor produse, riscând expunerea şi la diferitele substanţe aromatizante adăugate pentru creşterea gradului de satisfacere a consumatorilor (substanţe al căror efect pe timp mai îndelungat nu este încă cunoscut).

Fumătorii de trabuc şi pipă inhalează de obicei mai puţin fum decât fumătorii de ţigări (pH-ul alcalin al trabucului şi pipei este mult mai iritant pentru căile respiratorii), având o mortalitate  mai scăzută. Totuşi, mortalitatea prin cancer bucal, laringian şi esofag nu diferă faţă de cea a fumătorilor de ţigări. Există şi persoane care  mestecă sau prizează tutunul, fapt ce poate duce la dependenţă de nicotină şi risc crescut de cancer bucal.

În ţările dezvoltate, campaniile de educaţie sanitară au determinat reducerea numărului de fumători cu circa 50%, spre deosebire de celelalte ţări, unde anual numărul fumătorilor creşte constant. Beneficiile încetării fumatului sunt evidente, depăşind cu mult riscurile creşterii în greutate sau orice alte efecte adverse psihologice care pot apărea. Astfel, simţul mirosului şi gustului se poate îmbunătăţi la un an după renunţare, există o reducere substanţială a riscului pentru infarct miocardic, iar în cazurile în care există deja complicaţii pulmonare, deşi beneficiile sunt mai modeste, gradul de deteriorare a funcţiei respiratorii este mai scăzut. Un lucru este sigur: fumătorii care au încetat să mai fumeze trăiesc în medie mai mult decât cei care continuă să fumeze (cei care renunţă la fumat înaintea vârstei de 50 de ani au un risc înjumătăţit de deces în următorii 15 ani, faţă de cei care nu renunţă).

Atenţie!

Tot mai mulţi fumători încearcă să abandoneze viciul, dar succesul este temporar, de cele mai multe ori. Metoda cea mai bună este încetarea bruscă, 80% din foştii fumători au reuşit astfel. În unele situaţii este util sfatul medicului şi terapia de grup (ca în cazul alcoolicilor). Dependenţa de nicotină trebuie privită ca problemă medicală cronică. Factorii politici, sociali şi economici au un rol major în decizia individuală de începere sau oprire a fumatului, autorităţile trebuind să aplice măsuri de scădere a numărului de potenţiali fumători şi de creştere a numărului celor care abandonează viciul.

Reţineţi!

Profilaxia fumatului trebuie dirijată spre grupurile de vârstă mică şi spre adolescenţi, prin explicarea consecinţelor fumatului asupra sănătăţii şi dificultatea renunţării la acest viciu. Personalul medical, personalul didactic, personalităţile publice şi formatorii de opinie ar trebui să dea exemplu personal şi să militeze pentru eliminarea acestui viciu.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON