URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2019, 14:50

Dacă uzează de recunoașterea învinuirii, inculpatul nu mai poate fi achitat

Dacă uzează de recunoașterea învinuirii, inculpatul nu mai poate fi achitat (foto: communityrights.org)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 3 iulie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în 11 februarie, prin care s-a stabilit că în cazul în care inculpatul uzează de procedura recunoașterii acuzației nu poate fi achitat. Decizia este obligatorie pentru toate instanțele din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Astfel, persoanele care recunosc toate acuzațiile aduse prin rechizitoriu la primul termen de judecată beneficiază de o reducere cu 1/3 a limitelor pedepsei închisorii și cu 1/4 a limitelor pedepsei amenzii prevăzute pentru infracțiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată. Dacă se uzează de procedura recunoașterii nu se mai pot administra niciun fel de probe, cu excepția înscrisurilor în circumstanțierea persoanei acuzate.

Anterior acestei decizii, o parte a practicii a apreciat, în mod corect din punctul meu de vedere, că o persoană poate fi achitată chiar dacă solicita aplicarea procedurii recunoașterii acuzației, deoarece condamnarea trebuie pronunțată doar dacă judecătorul apreciază, dincolo de orice dubiu, că persoana acuzată este vinovată și este problema procurorului că nu administrat mai multe probe la urmărirea penală.

În februarie, judecătorii Înaltei Curți au apreciat că această interpretare a legii nu este corectă și că ori de câte ori se încuviințează uzarea de procedura recunoașterii nu se poate dispune achitarea, însă motivarea deciziei a durat 5 luni și a nuanțat soluția pronunțată.

Astfel, în esență, Înalta Curte a apreciat că judecătorul, ori de câte ori are un dubiu cu privire la temeinicia acuzațiilor va trebui să respingă solicitarea de judecare în procedura simplificată și să administreze probe pentru a nu avea niciun dubiu. Dacă din probe rezultă că acuzatul e nevinovat, se pronunță achitarea, iar dacă se apreciază că e vinovat, acesta va beneficia de reducerea pedepsei deoarece a recunoscut fapta la primul termen, chiar dacă nu s-a urmat procedura simplificată.

În urma acestei decizii, în forma în care a fost publicată, pentru a beneficia de reducerea pedepsei, acuzatul trebuie să manifeste o atitudine de recunoaștere la primul termen, iar judecătorul va aprecia dacă se urmează procedura simplificată sau procedura clasică ce presupune administrarea de probe. Această apreciere trebuie făcută, însă, la primul termen și nu cu ocazia deliberării asupra soluției ce urmează a fi pronunțată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON