URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
05 Iunie 2023, 19:38

Copilărie printre culori: Un copil din Oradea își expune picturile într-o galerie din Cluj-Napoca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar 10 ani, Dragoș Mihai Dobocan are un portofoliu cu peste 150 de picturi, majoritatea realizate în acrilic, iar unele în acuarelă. Micuțul orădean pictează de când avea cinci ani și acum îi invită pe clujeni să descopere culorile copilăriei lui.

Pe 6 iunie, de la ora 18, la Galeria Cluj Art din Cluj-Napoca (str. Baba Novac, nr. 8 – colț cu Iuliu Maniu 40), Dragoș va expune 55 dintre picturile sale, în expoziția „Copilărie printre culori”.

Lucrările vor fi prezentate de prof. univ. dr. Dorel Găină, prof. Margareta Catrinu și de jurnalistul Claudiu Pădurean.

„Am început să pictez de la vârsta de cinci ani. Atunci mama m-a înscris la canto muzică uşoară. Dar mie nu mi-a plăcut acolo. Şi-atunci le-am spus părinţilor mei să mă înscrie la pictură. De atunci, acesta este modul meu de a mă relaxa. Pictura este pentru mine o oază de bucurie și de culoare, este modul meu de a mă elibera. Lucrarea mea preferată este «Canarul». Urmează apoi «Bufniţa polară», «Farul». Eu am doi canari acasă şi m-au inspirat să pictez. L-am pictat pe unul dintre ei. Am început cu lucrarea «Peisaj marin». Îmi place foarte mult marea și am multe lucrări realizate în vacanțele mele cu mama la mare. Natura este cea care mă inspiră în fiecare zi, de aceea majoritatea lucrărilor mele au legătură cu aceasta”, a spus Dragoș Dobocan.

Premiat în străinătate

Dragoș a participat la mai multe concursuri naționale și internaționale de pictură și este unul dintre beneficiarii programului de promovare a talentelor a MOL România și al Fundației pentru Comunitate din Cluj Napoca, ediția din 2021.

Micul artist a participat în toamna anului 2020 la primul său concurs internaţional – „Dessine-moi ton reve de paix” (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, unde a obţinut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Lucrarea premiată reprezintă planeta Terra ca o floare minunată, înconjurată de o ghirlandă de oameni-flori şi alte flori înlănţuite în jurul globului pământesc.

Dragoș Dobocan urmează cursuri de pictură la Atelierul „Mânuţe fermecate” și la Şcoala de Arte „Francisc Hubic” în Oradea și la Academia de Arte „Marina Căpățînă” din București.

Culoare și bucurie

Comentând critic lucrările lui Dragoș, profesoara Liana Dat de la Liceul de Arte Oradea a declarat că a observat foarte multă culoare şi bucurie în lucrările copilului, stare pe care o transmite şi privitorilor, umplând sufletul de emoţie.

„Este un copil deosebit, pe care l-am remarcat pe când avea cinci ani. Subiectele lui sunt cele apropiate: flori, animăluţe, căsuţe, portrete... Pot să spun că se vede pe zi ce trece cum evoluează copilul. Începe să îşi concretizeze tuşa, linia; ceea ce era la început mai jucăuş, acum se vede că are o oarecare experienţă. Interesant este că transmite foarte multă emoţie prin ceea ce aşază pe pânză", a declarat profesoara.

Dragoș Dobocan este elev în clasa a III-a la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea (înv. Simona Cobe). Primele sale lucrări au fost prezentate într-o primă expoziție la vârsta de 6 ani, când mama sa, jurnalista Crina Dobocan, i-a organizat expoziția „Pentru prieteni”, la Casa Minunată din Oradea.

A doua expoziție (Visuri colorate) a avut loc în anul 2021, în Parcul Libertății din Oradea, iar cea de-a treia expoziție, intitulată „Tablouri printre cărți”, a avut loc în anul 2022 în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus” de la Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7112 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON