URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2017, 09:00

Contre pe domeniul de 500.000 euro de la Cighid. Îl va cumpăra Consiliul Judeţean?

Contre pe domeniul de 500.000 euro de la Cighid. Îl va cumpăra Consiliul Judeţean? (sursa foto: Panoramio)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor ar putea cumpăra castelul de la Cighid şi terenul de peste 50.000 mp aferent acestuia, evaluate la circa 500.000 euro. Din opoziţie, consilierii liberali susţin că investiţia ar fi una proastă, căci imobilul este "o ruină" şi ar necesita investiţii masive pentru a putea fi transformat într-un centru modern pentru persoanele cu dizabilităţi.

Domeniu de 500.000 euro

În şedinţa ordinară de joi, prin votul aliaţilor din UDMR, PSD şi ALDE, Consiliul Judeţean şi-a însuşit raportul de evaluare al imobilului format din castel şi teren în suprafaţă de 54.108 mp din Cighid (com. Ciumeghiu), în scopul achiziţionării acestuia de Judeţul Bihor pentru funcţionarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Dizabilităţi Cighid.

Acesta funcţionează şi acum acolo, judeţul având încheiat contract de închiriere cu proprietarii cărora le-a fost retrocedat castelul şi terenurile acestuia, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman Ştefan. Totodată, de-a lungul timpului, pe acele terenuri, judeţul a construit 4 case, unde locuiesc, de fapt, tinerii cu dizabilităţi.

Raportul de evaluare – făcut după ce, în luna martie a anului trecut, sub conducere liberală, Consiliul Judeţean a votat pentru exercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea castelului – arată că bunurile se ridică la 502.600 euro (426.800 euro conacul şi 75.800 euro terenul – la 1,4 euro/mp).

O "ruină" scumpă

Acum, însă, din opoziţie, consilierii liberali se opun acestei investiţii. "Nu-mi dau seama ce argumente putem găsi să cumpărăm o ruină - căci acel conac este o ruină - cu 400.000 euro, ca să îngrijim acolo 40 de copii", a spus PNL-istul Gheorghe Neag.

Acesta a atenţionat că nu doar investiţia iniţială este mare. "Şi dacă l-am primi gratuit ar fi o decizie proastă. Vor costa reparaţiile mai mult decât construcţia unui centru nou. Acel castel e plin de igrasie, acoperişul e deteriorat. Nu este o investiţie bună, mai ales pentru un centru social", a spus acesta, subliniind că în mod cert o construcţie nouă ar fi mult mai indicată. De altfel, liberalii au şi propus un proiect în acest sens pe ordinea de zi.

Negociem şi vedem…

În fine, după mai multe contre între consilieri (vicepreşedintele Ioan Mang amintind că liberalii au fost cei care au decis exercitarea dreptului de preemţiune asupra castelului), preşedintele CJ Pásztor Sándor a calmat spiritele.

"Se va constitui Comisia de Negociere şi vom vedea la cât ajungem. Preţul stabilit în evaluare este preţul maximal pe care îl poate plăti CJ Bihor. Hotărârea este una de două treimi. În şedinţa de luna următoare decidem dacă vom cumpăra sau nu", a spus şeful instituţiei.

Acesta a mai adăugat că, în cazul în care consilierii nu vor dori achiziţia castelului şi terenului de la Cighid, se va găsi o altă locaţie pentru Centrul de Recuperare. "De ani de zile îi ţinem pe oamenii aceia (pe proprietari – n.r.) acolo. De câte ori vor să vândă nu-i lăsăm, că zicem că-l cumpărăm noi. Haideţi să terminăm odată cu această procedură. Vedem dacă ne convine sau nu preţul. Dacă nu, cerem o strategie să ne mutăm de acolo", a încheiat Pásztor.

În acest context, aleşii PNL au fost de acord să amâne supunerea la vot a propunerii lor privind găsirea unei noi locaţii pentru acel centru până luna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inca o miselie marca hUDMR!
Sa dai asemenea sume la capatul pamantului pe o constructive degradata este o miselie ungureaco-maghiara! Nu merita toata cosmelia cu teren cu tot mai mult de 50000Eu. Evaluatorul nu a calculate valoarea de piata ci una de construire la care sigur nu I-a aplicat nici o degradarea de locatie si fizica adecvata. Nu are nici in visele lui tisa sa capete pe o piata libera, concurentiala mai mult de 50000Eu. si asta in conditiile in care apare un comparator special. O MIZERIE mascarada hudemeristului Pastor. Halo DNA, Curtea de Conturi intrati pe fir ca si asa acolo hudemeristul BaciuKiss a ingropat multe milioane anapoda!
Postat 29 Iulie 2017, 13:11 de scortosul
Politia si administratie
1. A impacat bine spiritele Pasztor Sandor ale liberalilor care culmea, au votat pt exercitarea dreptului de preemptiune in mandatul trecut, iar acum se opun. 2. Dar e adevarat ce spun acestia, ca e o locatie izolata nu intr-o localitate, ci in mijlocul pustiului, in extravilan intre Boiu, Ghiorac si Ciumeghiu si au dreptate liberalii cand zic ca nu e bine ca sa fie cumparat si apoi pastrata utilitatea actuala. Daca se cumpara, si poate ca ar fi bine sa se cumpere, ar trebui pus in valoare altfel, sa fie deschis publicului. Pentru centrul social actual ar fi mai buna o integrare in societate a handicapatilor, intr-un oras mare, intr-o locatie moderna noua in orase, sau in zona rurala de langa Oradea sau chiar in Oradea nu o marginalizare si izolare acolo, ca societatea sa uite ca exista si nevoiasi intre noi. Astfel incat sa isi poata trai viata cat mai autonom, sa poata sa isi urmareasca singuri visele, nu sa se impace toata viata cu o traire asistata intr-un azil. 3. In contextul disputelor privind reabilitarea policlinicii e ironic ca vor sa cumpere cu jumatate de million de euro o cladire izolata care necesita investitii majore, plus cladirea fostelor Bai Rimancozy care si aceea are nevoie de investitii, ca apoi sa zica ca nu au bani sa reabiliteze cladirea fostei Policlinici. Oare mai au si alte achizitii in plan, au o estimare cat ii costa intreninere si reabilitare dupa ce le cumpara, stiu ce vor face cu ele dupa ce le cumpara?
Postat 28 Iulie 2017, 11:39 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON