URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2021, 09:41

Concurență pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al Drumului Expres Oradea - Arad: cinci oferte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul realizării drumului expres Oradea - Arad a mai făcut un pas înainte. În ultima zi pentru înscrierea la licitaţia pentru actualizarea, completarea şi revizuirea vechiului studiu de fezabilitate întocmit în 2010, precum şi pentru elaborarea proiectului tehnic, la Consiliul Judeţean Bihor, care este liderul asocierii cu CJ Arad şi cu primăriile Oradea şi Arad, au fost depuse cinci oferte. Două sunt ale unor firme, iar trei aparţin unor asocieri de firme.

"Astăzi, 22 martie 2021, a fost ultima zi pentru înscrierea la licitaţia cu obiectul Actualizare/Completare/Revizuire studiu de fezabilitate, elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor, proiect tehnic de execuţie şi asistenţă tehnică din partea proiectantului (S.F.+P.A.C.+P.O.E.+P.T.E.) Drum expres Oradea – Arad", a anunţat luni Consiliul Judeţean Bihor, care este autoritate contractantă.

Potrivit comunicatului, au depus oferte firmele Consitrans şi Aduro Impex, şi asocierile Search Corporation - Mega Engineering Consulting Inc, Rutier Conex XXI - Total Road, Evalcons Tech şi Irimat Cons - Artera Blue - Studio Corona SRL Civil Egineering.

Valoarea estimată a achiziţiei este de 42.061.284, 66 lei, fără TVA.

Acordul de asociere între Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Primăria Arad şi Consiliul Judeţean Arad în vederea realizării proiectului Drumului Expres Oradea - Arad a fost semnat pe 2 noiembrie anul trecut, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 1 miliard euro.

Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin accesarea fondurilor europene nerambursabile din cadrul Programului Operaţional specific de transport.

Conform proiectului, Drumul Expres va străbate judeţele Bihor şi Arad, va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 km şi profil de drum expres cu două benzi de circulaţie pe sens pe 76,4 kilometri.

Comunicatul CJ Bihor nu precizează, însă, data la care va fi anunţată firma câştigătoare, căreia îi vor fi încredinţate actualizarea şi completarea studiului de fezabilitate, precum şi elaborarea proiectului tehnic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Până va fi gata studiul de fezabilitate, ungurii vor finaliza proiectul tehnic al drumului expres care va lega cele fouă autostrăzi europene.
Apoi, până la noi se va actualiza și reactualiza studiul de fezabilitate, ungurii vor finaliza infrastructura adiacentă pentru viitoarele platforme de servicii. Când la noi va fi gata proiectul tehnic, ungurii vor circula pe drumul lor și nevor face cu mâna de pe partea lor. Iar când ai noștri vor vrea să depună aplicația de finanțare europeană, de la Bruxelles se va zice "pas" pentru că traseul ar fi prea aproape de cel deja funcțional unguresc. Atunci abia se vor trezi românii că trebuiau să proiecteze acest drum expres pe partea estică de la Oradea și Arad, nu pe partea alipită graniței. De aceea e concurență mare acum pe proiectare, pentru că banii de acum odată luați nu vor mai fi disponibili peste ceva vreme. Iar dacă se va face totuși, va fi ca la români, unde ce fac alții într-un mandat, noi facem în 5 sau 6 chiar.
Postat 23 Martie 2021, 11:41 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON