URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2018, 09:38

Concert în memoria fostului dirijor Erich Bergel, la Filarmonica de Stat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Joi, de la ora 19, Filarmonica de Stat Oradea cinsteşte memoria maestrului Erich Bergel, fostul dirijor permanent al instituţiei între anii 1955-1959, printr-un concert ce cuprinde lucrări de J. Brahms, R. Strauss şi R. Wagner, sub bagheta dirijorului permanent Romeo Rîmbu.

In Memoriam Erich Bergel se deschide cu Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în re minor, op. 15 de J. Brahms, concert cristalizat într-un amplu material finalizat în 1858. Seara continuă apoi cu poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss, lucrare compusă la vârsta de 24 de ani, şi se încheie cu uvertura Tannhäuser de  Richard Wagner.

Erich Bergel a fost unul dintre cei mai importanţi dirijori români. În perioada 1955-1959 a fost dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea. Venirea la pupitrul orchestrei orădene a dirijorului Erich Bergel a constituit un real reviriment. La recomandarea lui Antonin Ciolan, în 1959, a fost numit dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Cluj, dar la numai o lună după instalarea în post a fost arestat pentru „crime de uneltire împotriva orânduirii socialiste“, fiind acuzat de propagarea muzicii religioase în biserici. După eliberarea din 1962 a fost împiedicat să dirijeze timp de patru ani, ocupând un post de trompetist în Orchestra Filarmonicii clujene. În cele din urmă, în 1966 devine dirijorul Filarmonicii din Cluj, fiind unul dintre dirijorii cei mai apreciaţi. După plecarea sa în Germania, i se încredinţează deschiderea stagiunii 1971–1972 a Filarmonicii din Berlin. Din acest moment, a început o excepţională carieră internaţională, desfăşurată în compania unor mari orchestre ale lumii, după cum arată un comunicat transmis de Filarmonica orădeană.

Solistul invitat, pianistul Csíky Boldizsár, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, a susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi peste 800 de recitaluri şi concerte în ţară şi peste hotare. Repertoriul său concertistic include opusuri pianistice esenţiale aparţinând unor vaste arii stilistice, de la baroc până la opere contemporane.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine dirijorului permanent Romeo Rîmbu.

Biletele se pot achiziționa la casa de bilete a Filarmonicii. Abonamentele sunt valabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON