URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2022, 09:37

Concert cu muzică din filme, la Cetatea Oradea: La vita e bella, Spiderman, Thor, Game of the Thrones...

Concert cu muzică din filme, la Cetatea Oradea: La vita e bella, Spiderman, Thor, Game of the Thrones... Foto: www.comicbook.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertul vocal-simfonic de sâmbătă de la ora 20.30, din Cetatea Oradea va cuprinde aranjamente ale lucrărilor din filme celebre, cum ar fi: Amadeus, The Godfather, Tears of the Sun, The Legend of 1900, Mission, La vita e bella, Lord of the Rings, Robin Hood, The Last of the Mohicans, Captain America, Thor, The Jungle Book, Spiderman 3, Inception, Avatar, The Final Countdown, Game of the Thrones.

Orchestra și corul Filarmonicii vor fi conduse de dirijorii Werner Gábor, respectiv Lászlóffy Zsolt.

Initio estival

Concertul marchează, de fapt, debutul stagiunii estivale INITIO 2022, un proiect cultural inovativ, prin care Filarmonica Oradea îşi propune să aducă publicului larg muzica simfonică, vocal-simfonică şi artă lirică în spaţii neconvenţionale. Evenimentele vor avea loc săptămânal până la sfârșitul lunii august și vor purta diverse titluri, în funcție de specificul programului: L’elisir d’amore, Invitație la dans, Salut d’amour sau Interbelic românesc.

Seara de sâmbătă va începe cu muzica filmului Amadeus, care-l aduce pe geniul Mozart în prim-plan, o ficțiune inspirată din viața reală a compozitorului. În continuare, muzica celebrului compozitor italian Nino Rota va reprezenta trilogia The Godfather, despre familia italiană a mafioților Corleone.

Muzica din Tears of the Sun va aminti de misiunea de salvare a Armatei Navale Americane în cadrul războiului civil din Nigeria. The Legend of 1900 este un film italian, cu mai multe distincții internaționale, în special datorită coloanei sonore care aparține compozitorului Ennio Morricone. Muzica filmului The Mission poartă aceeași semnătură și redă experiențele unui misionar iezuit din secolul XVIII în America de Sud.

Melomanii vor putea asculta apoi muzica filmului La vita è bella, a cărui coloană sonoră a câștigat premiul Best Original Dramatic Score al Academy Award și a fost nominalizată și la premiile Grammy. Un film care nu are nevoie de prezentări este The Lord of the Rings, muzică de Howard Shore, urmat de Robin Hood, compozitor Joseph Trapanese, și de The Last of the Mohicans, cu acțiune ce se petrece în timpul Războiului Franco-Indian din secolul al XVIII-lea.

Supereroi în concert

Partea a doua a concertului este rezervată supereroilor Captain America, muzica Alan Silvestri, Thor, de Patrick Doyle, Spiderman 3, a compozitorului Christopher Young

Urmează The Jungle Book, de John Debney, și Inception, cu lucrări compuse de Hans Zimmer. Un film care s-a bucurat de un succes imens la lansarea sa a fost Avatar, iar coloana sonoră a acestuia îi aparține lui James Horner.

Într-o notă mai clasică este muzica filmului The Final Countdown, din 1980, a compozitorului John Scott. Ultima piesă din concert poartă titlul unei serii cinematografice memorabile: The Game of Thrones. Muzica a fost compusă de Ramin Djawadi și a fost distinsă cu diferite premii, precum Primetime Emmy Award for Outstanding Music Composition for a Series în 2018 și 2019.

Cine sunt dirijorii

Dirijorul Werner Gabor a început studiul muzicii de la 5 ani, cu violoncelul, apoi cu pianul și instrumentele de percuție. Studiile universitare le-a absolvit la Universitatea de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. În calitate de dirijor, Werner a activat la Orchestra Budhnok Dohnányi din anul 2000. Performanța sa artistică este susținută de către reprezentațiile pe care le-a avut în Olanda, Italia, Elveția sau Spania și este apreciat pentru aranjamentele sale orchestrale, mai ales în domeniul muzicii de film.

Dirijorul Lászlóffy Zsolt de asemenea a început studiul pianului la o vârstă fragedă, la 6 ani, obținând două diplome de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. În anul 1996 a absolvit programul de studii Compoziție, iar în anul 2000 Dirijat. Pe parcursul formării sale a participat la masterclass-uri în Austria, Germania, Franța, Italia sau Ungaria. În anul 2008, Zsolt a obținut Doctoratul în compoziție la Universitatea de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. De asemenea, din anul 1999 a început să predea la Universitatea Creștină Partium.

Prețul unui bilet la concertul cu muzică din filme este de 15 lei și se poate cumpăra de pe site-ul bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON