URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2012, 17:46

Comisia de Etică a Universităţii, incapabilă să spună dacă soţia lui Mang a plagiat sau nu

Comisia de Etică a Universităţii din Oradea a reuşit să dea o hotărâre care nu spune nimic, în urma cercetării pe care a făcut-o faţă de acuzele de plagiat care au planat asupra a două cadre didactice ale Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Erica Mang, soţia fostului ministru al Educaţiei Ioan Mang, şi Constantin Popescu.

S-au ferit, dar n-au scăpat

La jumătatea lunii mai, când a izbucnit scandalul acuzelor de plagiat la adresa lui Ioan Mang, pe atunci ministru al Educaţiei, a soţiei acestuia, Erica Mang, şi a asistentului universitar Constantin Popescu, Comisia de Etică a Universităţii din Oradea s-a ferit să facă o cercetare, susţinând că doar Consiliul Naţional de Etică poate să ancheteze cazul.

Argumentul era că, potrivit Legii 206 din 2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, un demnitar nu poate fi anchetat decât de Consiliul de Etică. Iar cum articolele pentru care este cercetat Ioan Mang erau semnate şi de soţia lui şi de Popescu, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, preciza că nu are sens ca aceleaşi articole să fie anchetate şi de Consiliul Naţional, şi de Comisia de Etică a Universităţii orădene.

Ulterior, însă, la sesizarea aceluiaşi Consiliu, care i-a semnalat direct speţa, Comisia orădeană s-a văzut nevoită să-i cerceteze pe Erica Mang şi pe Constantin Popescu, acuzaţi fiind că şi-ar fi plagiat 7 articole. Şi, după o lună de "eforturi", a reuşit să nu ajungă la nicio concluzie!

1 din 20, dar tot degeaba

Conform legii, Comisia de Etică a format o comisie de analiză, din care au făcut parte universitarii Mircea Vereş, Ion Zainea şi Ionel Cioară (prşedintele Comisiei), şi care au întocmit un raport în care consemnează, practic, că toţi specialiştii solicitaţi să-şi dea cu părerea în termenul impus de lege pentru soluţionarea unei sesizări, şi anume 30 de zile, s-au sustras de la acest lucru.

"Comisia de analiză a solicitat sprijinul a 7 cadre didactice din cadrul Universităţii din Oradea şi a 13 cadre didactice de la alte universităţi cu competenţe în domeniul "ştiinţa calculatoarelor şi tehnologia informaţiei" pentru a analiza aspectele semnalate prin sesizări", se arată în raport. Numai că, din cei 20 de universitari, 5 au formulat declaraţii de abţinere motivate, 3 au refuzat analiza pe motivul lipsei competenţei, iar 11 pur şi simplu nu au răspuns solicitării.

Un singur specialist a răspuns solicitărilor, dar şi acela fără o concluzie fermă. "Până la termenul stabilit, o singură persoană a răspuns solicitărilor comisiei, alcătuind un referat. Comisia de Analiză, verificând conţinutul şi concluziile documentului, a constatat că acestea sunt neconcludente în raport cu solicitările formulate de către Comisie", precizează cei trei universitari orădeni în raport.

În plus - au găsit de vină membrii Comisiei de Etică - "petentul", adică Consiliul Naţional de Etică, n-a furnizat decât nişte sesizări ce făceau trimitere la articole publicate on-line, ceea ce a încurcat activitatea de cercetare. "Analiza a fost îngreunată de dificultăţile care au apărut la accesarea site-urilor pe care se află articolele, unii dintre referenţi neputându-le accesa, ceea ce a împiedicat efectuarea analizei", se mai arată în raport, în care se precizează şi că s-au cerut Consiliului de Etică documentele care au stat la baza sesizărilor, dar nu au fost primite.

Concluzie neconcludentă

Comisia de Etică a cerut şi punctele de vedere ale reclamaţilor, adică al Ericăi Mang şi al lui Constantin Popescu, care au formulat în scris apărări şi au fost şi audiaţi. "Comisia constată că apărările formulate de către reclamaţi au un caracter subiectiv, însă nu există la dosar alte probe edificatoare care să servească drept temei al unei hotărâri a comisiei de analiză", mai spun Vereş, Zainea şi Cioară.

Drept urmare, comisia a hotărât că... nu hotărăşte nimic! "Pe baza datelor obţinute până în acest punct, Comisia de analiză constată că nu există suficiente elemente probatorii care să permită luarea unei hotărâri faţă de prof.univ.dr. Erica Mang şi asist.univ. Constantin Popescu în privinţa aspectelor cercetate", e concluzia comisiei de analiză, aprobată de Comisia de Etică printr-o hotărâre emisă pe 25 iunie.

Altfel spus, cum în 30 de zile nu s-a putut trage o concluzie dacă cei doi au plagiat sau nu, Comisia a decis să nu se pronunţe, încălcând astfel şi prevederea Legii 206 din 2004 care spune că, "în cazul abaterilor de la buna conduită, sesizate în scris, pe bază de dovezi, de persoane cunoscute sau instituţii cunoscute", este obligatorie "formularea de recomandări către conducătorul instituţiei sau al unităţii".

Cert este că, deşi nu s-a ajuns la nicio concluzie, Comisia de Etică nu precizează dacă cercetările vor continua sau nu. Sigur e doar faptul că Ioan Mang este cercetat în continuare de Consiliul Naţional de Etică. Deşi ar fi trebuit să fie interogat vineri, la Bucureşti, audierea fostulu ministru s-a amânat pe o dată neprecizată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Despre elementele de "originalitate" ale unor doctorate made in Sorbonica
Comisia de etică în cazul câtor lucrări/teze de doctorat made in ”Sorbonica” care prezintă, în esenţă, nişte situaţii/date statistice şi compilează ”n” autori s-a autosesizat, respectiv a fost sesizată?
Postat 30 Iunie 2012, 08:53 de Dr. 2xDaina
Comisia de etica a UO nu e legala
De4 fapt Senatul UO nu a validat Comisia de etica, ei pentru moment nu exista. Codul Deontologic e asaa cum s-a spus nelegal
Postat 29 Iunie 2012, 19:17 de Ayrton
@senator
Spune-mi unul care avea coloana vertebrala in comisia de etica! Poate Ban, dar s-a saturat si el de manipulari si a plecat inainte de ultima facatura marca Antal. Nu prea era santajabil si deci indezirabil.
Postat 29 Iunie 2012, 13:39 de Calimero
Comisia de etica
Pentru ca trebuiau eliminati incomozii, se procedeaza acum la fel si la UO ca si la nivel central. Dupa ce a fost desfiintat Consiliul national de Etica iar acum Consiliul CNATDCU, la fel e si cu Comisia de etica de la UO. Cand sa dea un verdict pentru cazul Mang, imediat ce se schimba Comisia, se aduce un referat favorabil de la Mircea Curila, fratele presedintelul nostru si totul se ingheata. Au fost scosi cei care aveau coloana vertebrala si au fost numiti alde Veres, cel care face ce i se spune, Claudia Timofte si Stasac-PSDisti. Urmeaza cine?
Postat 29 Iunie 2012, 11:57 de senator
ati capatat ce=ati cautat
L-ati denigrat voi pe Georgel dar ala cu doctoratul lui la Unchiu cu plagiatul lui cu tot, a avut atata sange in instalatie incat l-a dat afara pe plagiatorul de la Stiinte. Barney, cu doctoratul lui de la Cluj nu e in stare sa deosebeasca 2 mazgalituri identice si o tine in continuare pe mangalitza. Acum e momentul sa o lase mai departe prodecan ca doar a fost dovedita cinstita.
Postat 28 Iunie 2012, 21:28 de FINLANDIA
felicitari
Universitatea din Oradea a ajuns din nou in presa nationala (deocamdata). Comentarii de genul „Universitatea din Oradea” trebuie desfiintata sunt deja la ordinea de zi. Cum se prezinta domnul rector cand se intalneste cu personalitati din lumea stiintifica? Sau nu-si pierde domnia sa vremea cu fleacuri din astea, e prea ocupat cu marirea salariilor celor care l-au sprijinit in alegeri.
Postat 28 Iunie 2012, 19:12 de Sorin
Strut
Rectorasul cel viteaz unde este in toata aceasta mizerie? N-are niciun cuvant de spus? El este cel care ar trebui sa raspunda pentru noi toti si pentru imaginea universitatii din Oradea in tara si in lume nu sa ne sacrifice pentru salvarea reputatiei unor penali dovediti de intraga planeta.
Postat 28 Iunie 2012, 16:58 de BELESTE CARICE
Curila numele tau spune multe
Unde se poate gasi raportul singurului expert care a raspuns? Daca sunteti sigur ca e este vorba de Curila numele acestuia in contextul unei argumentatii exceptionale care demonteaza insasi afirmatiile celor furati, ar trebui sa apara si el in Nature, care la randul ei va trebui sa aduca o erata la acuzatia impertinenta referitoare la Mang. Poate ca ar trebui sa- i plateasca lui Mang, nevesti-si si tanarului Popescu pentru prejudiciile de imagine aduse. Si toate astea datorita geniului Curila!
Postat 28 Iunie 2012, 16:49 de cetateanul turmentat
copy paste
asta ar fi culmea, cum sa se acuze plagiatorii intre ei? la universitatea din oradea nu gasesti decit plagiatori si manglitori
Postat 28 Iunie 2012, 13:56 de sorbonica
regret
Îmi pare rău să aud că Universitatea din Oradea nu reuşeşte, nici de data asta, să încerce să-şi reabiliteze imaginea. Acolo, în continuare, clanul Maghiar veghează din umbră. Prof. Erica Mang ţine fiecare curs citind 2 ore (uneori fără pauză) materia de pe nişte biete foi de calc îngălbenite de vremi. Evident, la examene, nu binevoieşte a fi prezentă, asistenţii suplinindu-i munca. E păcat de cadrele din universitate care îşi fac meseria corect să fie puşi în aceeaşi oală cu Maghiar sau Mang.
Postat 28 Iunie 2012, 13:29 de chrysler 300c
CORB la CORB nu-si scoate ochii !
Primul ministru al RRomaniei, reprezentantul RRomaniei la CCE plagiator ! Ce te astepti la marunteii lui sustinatori ??? Acelasi aluat plamadit de KGBistul Iliescu Criminalul nr. 1 din RRomania neanchetat si nepedepsit pentru crimele din 1989 si mineriade!!! ca-cum sefi ca-cum slujile lor !!
Postat 28 Iunie 2012, 12:35 de s.
CORB la CORB nu-si scoate ochii !
CORB la CORB nu-si scoate ochii ! Un vechi proverb atat de adevarat la UO ! CINE sa dea verdicte? Incompetentii, plagiatorii, mincinosii de la UO? Vai de mama lor ca TOTI au ajuns "doctori" si "cadre universitare" cu curu nu cu capu !! Mari familii au ocupat UO si nu se dau dusi de acolo !! Toti isi tin spatele uni altora ca daca ar aprea vreo fisura atunci sa vezi delatiuni, reclamatii, scandaluri,... Dar asa toti tac si trag caruta incompetentei si minciunii spre dezastru spre profitul lor personal>
Postat 28 Iunie 2012, 12:32 de s.
curila
O fi Comisia de etica cum o fi, da verdictul s- a dat pe baza referatului de neplagiat dat de singurul specialist care a raspuns, adica Mircea Curila. Oare de ce tocmai el?
Postat 28 Iunie 2012, 09:41 de eu
azi e vremea noastra, vremea infractorilor
La fel ca in toate "cazurile" cu politruci prinsi la furat, discutia se muta de la fondul problemei (adica de la faptul ca in mod evident: Nastase a furat, Ponta a plagiat, Mang a plagiat !!!), la forma problemei (adica Institutul de Stat se retrage ca parte prejudiciata, autorul cartii dupa care a copiat nu reclama furtul, sau chiar softul de cautare nu merge bine!!!). Tot asa scapa Voiculescu de judecata pentru furtul terenurilor IAC pentru ca de azi nu mai e senator!!! Avem in jur numai exemple de hoti cu functii politice care se folosesc de orice mijloace mai intai ca sa se imbogateasca, iar apoi ca sa fuga de justitie! Nici unul din cei implicati nu are probleme de constiinta, de morala sau de etica! Nici macar cei care teoretic ar fi obligati sa le aibe prin natura apartenentei lor la Comisii de Etica, sau prin functiile de conducere pe care le ocupa! Avem la conducere peste tot indivizi lipsiti de scrupule! Sa-i aratam cu degetul pentru faptele lor!
Postat 28 Iunie 2012, 09:33 de comisia pune pedica
penibili
Vreti sa spunti ca niste specialisti in calculatoare nu au putut aceesa articolele on-line????????????????????????? Sunt penibili! Probabil ca toti cei numiti in comisie sunt la rindul lor plagiatori!!!!!!! Sa le fie rusine si fam. mang si comisiei!!!!!!!!!
Postat 28 Iunie 2012, 08:46 de cetatean
comisia de etica
De softuri antiplagiat n-a auzit psihologul Cioara, istoricul Zainea si inginerul Veres? Parca erau mai multi in comisia aia. Ceilalti au demisionat sau n-au fost de acord cu verdictul?
Postat 28 Iunie 2012, 08:25 de gojdistu
mda...
"Ma bucur" sa vad cati "experti" in plagiat comenteaza mai jos...plina este tarisoara noastra draga de "judecatori"...
Postat 28 Iunie 2012, 08:20 de cinevacuvalva
De rasul lumii!
Ne miram ca l-au facut alba ca zapada pe Georgel cu teza lui de cacao daca la astia, la care intreg mapamondul a observat frauda, omniprezenta tripleta etica Cioara, Zainea si Veres nu a putut sa puna punctul pe i. Cum mai scot astia obrazul in fata studentilor?
Postat 28 Iunie 2012, 08:17 de coco jumbo
xeroxisti
Eliminati odata pe acesti "elevi" care copiaza.cel care copiaza este un hot. nu puneti hoti in la cirma orasului
Postat 28 Iunie 2012, 08:05 de felix ion
copiatorii
ce plagiatori,au copiat si ei putin ca si orce copil de scoala doar au de la cine invata.
Postat 28 Iunie 2012, 07:44 de bucur
PLAGIATORII
Eu chiar nu inteleg faptul ca inca nu va este clar ca se vrea musamalizarea cazului. Ce cauta din nou Cioara in acea comisie de etica? Parca disparuse sau a fost reous pentru a 5-a oara ca stie sa spele bine chilotii murdari ai conducerilor (indiferent care). Pentru constatarea plagiatului fam. Mang nu trebuie nicio comisie. Este limpede ca lumina zilei, numai niste excroci in frunte cu Antal, Bungau, Veres si Cioara nu recunosc acuzele de furt. Comisia de etica trebuia sa se autosesizeze cu tot departamentul de calculatoare care a plagiat cu directoarea de departament in frunte. E o pubela toata universitatea iar alimentele nealterate din ea risca sa fie infectate si ele la randul lor. Asta da rector corect, impartial si transparent.
Postat 27 Iunie 2012, 22:09 de ACUZATOR
HOTII PARVENITI PLATITI DE STAT
Mangulea si Manguloaica, hoti de idei ale altora (si nu numai) nu ar mai avea ce sa caute nici la institut, nici la Consiliul Judetean ,nici in PSD.Daca ar avea un minim de bun simt s-ar retrage.
Postat 27 Iunie 2012, 22:01 de Fulger
o fi frica ma
poate si cei din comisie au aceasi \"musca\" pe \"caciula\"??
Postat 27 Iunie 2012, 21:00 de eucumine
Trist, dar adevarat!
Furtul ideilor unei persoane e plagiat, iar al mai multor persoane, cercetare stiintifica. La noi ca la nimeni, la nimeni ca la noi.
Postat 27 Iunie 2012, 18:26 de Un cititor.
DEMISIA V.V. P . plagiator , joooos USL fara numar la plagiatori!
avem presedinte, demisia plagiatorul V.V.P , Premier de jale , incerca sa sterga cu buretele un sistem de invatamant corupt care fura intelectul celor care pot, tara condusa de hoti,DEMISIA PREMIERULUI VICTOR PONTA, lasati INTELECTUALI sa ne conduca , isi merita salariul, JOOOS USL ai MINTIT POPORUL< RUSINE!
Postat 27 Iunie 2012, 18:22 de demisia premierul pl
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON