URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2023, 16:53

Codin Maticiuc a inaugurat secţia de spital din Oradea renovată prin fundația sa. "Vreau să facem încă una, cu ajutorul orădenilor" (FOTO / VIDEO)

Actorul Codin Maticiuc a inaugurat sâmbătă, la Oradea, secţia de spitalizare de zi a Spitalului Clinic Avram Iancu, recent renovată, pentru care fundaţia sa a investit 126.000 de euro, prin proiectul "Spitale Publice din Bani Privaţi". La eveniment, actorul a anunţat că vrea să renoveze încă o secţie din spital, cu ajutorul orădenilor.

Gata în 3 luni!

Evenimentul a început la ora 13, când Codin Maticiuc a tăiat panglica de la intrarea în secţie, aflată chiar în apropierea recepţiei unităţii medicale.

"Cred că suntem datori să facem bine la fel de mult cât există în viaţa noastră. Noi avem un sistem: ne contactează directorii care doresc investiţii private în spitalele publice din România, unde are acces toată lumea. Din Oradea, cei de la Spitalul Avram Iancu ne-au contactat. Nu contează că e vorba de spitale ce aparţin de Ministerul Sănătăţii ori de Ministerul de Interne (n.r. ca în cazul de faţă), toate pot primi ajutor din partea noastră, dacă sunt publice", a declarat acesta, pentru BIHOREANUL.

El a mai povestit şi că, în urmă cu o zi, vineri, a avut loc la restaurantul Rivo o seară caritabilă, în cadrul căreia s-au adunat bani pentru ONG-ul său.

"Încă nu ştim câţi bani s-au strâns, dar Fundaţia Metropolis îi va folosi pentru acest spital. Cei de aici au un proiect de 150.000 de euro, pentru renovarea secţiiilor de pneumologie şi dermatologie, dar avem nevoie de sprijinul orădenilor. Când vom vedea că din Oradea au venit în conturile organizaţiei 75.000 de euro, noi vom dubla suma şi ne vom ocupa de acest proiect", a mai spus actorul.

Directoarea generală a unităţii medicale, inspector principal de poliţie Oana Popovici (foto), a spus că spitalul avea neovie de parteneriatul cu Fundaţia Metropolis.

"Trebuia să renovăm această secţie, dar nu aveam destui bani. Directorul medical, inspectorul principal de poliţie medic Cornel Cheregi, a fost cel care le-a scris pe Facebook reprezentanţilor ONG-ului, iar ei au fost dispuşi să ne ajute. Totul s-a întâmplat foarte repede, lucrările au început la final de octombrie şi s-au terminat la început de ianuarie. Pentru noi acest parteneriat a fost extraordinar", a declarat directoarea.

În proces de acreditare 

Investiţia se ridică la 170.000 de euro, din care 126.000 de euro au fost oferiţi de Fundaţia Metropolis, iar restul din fonduri proprii ale spitalului. 

Detalii tehnice despre investiţia în secţia de spitalizare de o zi a oferit ofiţerul de la administrarea patrimoniului imobliliar, comisarul şef de poliţie Adrian Ghender.

"Această secţie a fost înainte una de balneofizioterapie, dar acum a fost complet transformată. Aici s-au luat de la zero toate lucrările: instalaţii electrice, tâmplărie, pereţi, pardoseală, instalaţii sanitare, de încălzire, iar din banii proprii am cumpărat mobilierul şi aparatura", a declarat Ghender.

Secţia are acum un salon dotat cu aparatură medicală, 10 paturi, camere de izolare, de prelevare de probe biologice şi o cameră de gardă.

Spitalul din Oradea se află într-un proces amplu de renovare, dat fiind că instituţia a depus actele pentru a primi acreditare din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.

Unde poţi dona

Cei care doresc să susţină iniţiativa "Spitale Publice din Bani Privaţi" pot dona 2 euro pe lună printr-un SMS cu textul FACEM la 8845 sau 4 euro lunar, la 8864.

Totodată, antreprenorii orădeni se pot alătura proiectului redirecţionând 20% din impozitul pe profit al firmelor lor.

Codin Maticiuc este implicat în mai multe proiecte de binefacere. El este şi om de afaceri, comercializând produse personalizate. A avut roluri în mai multe filme româneşti, precum Două Lozuri, Ghinionistul, Minte-mă frumos în Centrul Vechi sau Miami Bici, pentru cel din urmă fiind şi producător. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Hahahahaha
Dacă și specimenul ăsta a ajuns exemplu......
Postat 30 Ianuarie 2023, 00:30 de Dinu29
Actorul și....
Absolut lăudabil. Își joaca bine rolul. Felicitări!
Postat 28 Ianuarie 2023, 20:21 de Simonette
Intenții și acțiuni lăudabile ...
... făcute într-un spital condus de niște "măcelari" obraznici și plini de nesimțire pe banii altora.
Postat 28 Ianuarie 2023, 19:57 de KP
Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua. ( Matei 25, 29 )
Şi mai este ca un om care, plecând departe, şi-a chemat slugile şi le-a dat pe mână avuţia sa. Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, altuia unul, fiecăruia după puterea lui şi a plecat. Îndată, mergând, cel ce luase cinci talanţi a lucrat cu ei şi a câştigat alţi cinci talanţi. De asemenea şi cel cu doi a câştigat alţi doi. Iar cel ce luase un talant s-a dus, a săpat o groapă în pământ şi a ascuns argintul stăpânului său. După multă vreme a venit şi stăpânul acelor slugi şi a făcut socoteala cu ele. Şi apropiindu-se cel care luase cinci talanţi, a adus alţi cinci talanţi, zicând: Doamne, cinci talanţi mi-ai dat, iată alţi cinci talanţi am câştigat cu ei. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. Apropiindu-se şi cel cu doi talanţi, a zis: Doamne, doi talanţi mi-ai dat, iată alţi doi talanţi am câştigat cu ei. Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. Apropiindu-se apoi şi cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am ştiut că eşti om aspru, care seceri unde n-ai semănat şi aduni de unde n-ai împrăştiat. Şi temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ; iată ai ce este al tău. Şi răspunzând stăpânul său i-a zis: Slugă vicleană şi leneşă, ştiai că secer unde n-am semănat şi adun de unde n-am împrăştiat? Se cuvenea deci ca tu să pui banii mei la zarafi, şi eu, venind, aş fi luat ce este al meu cu dobândă. Luaţi deci de la el talantul şi daţi-l celui ce are zece talanţi. Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua.
Postat 28 Ianuarie 2023, 18:33 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON