URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2021, 18:51

Clase avem, copii să fie! Liderii UDMR Bihor au convins Ministerul Educaţiei să „scutească” Liceul Ady Endre de reducerea numărului de clase

Clase avem, copii să fie! Liderii UDMR Bihor au convins Ministerul Educaţiei să „scutească” Liceul Ady Endre de reducerea numărului de clase LUPTĂTORI. În 2018, elevii de la "Ady Endre" au protestat în Consiliul Local Oradea, mânaţi de profesorii lor, nemulţumiţi de finanţarea alocată şcolii. Acum, liderii UDMR Bihor au luptat cu toate armele pentru viitorii elevi ai şcolii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizie neaşteptată a Ministerului Educaţiei: la câteva zile după ce a aprobat planul de şcolarizare al judeţului Bihor, adică „tabloul” cu locurile pe care fiecare şcoală le va scoate la admitere pentru luna septembrie, a şi modificat documentul.

În loc de 125 de clase de-a IX-a (învăţământ de zi), câte prevedea planul judeţean, Bihorul va avea 126, la presiunea UDMR, care a militat fervent pentru o clasă de la Liceul „Ady Endre” din Oradea.

Rămâne de văzut, însă, dacă există şi cerere pentru această clasă, pentru că actuala generaţie de elevi de clasa a VIII-a este semnificativ mai redusă. „Fără nicio ezitare, toate clasele care vor avea sub efectivul minim de elevi vor fi desfiinţate”, promite şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage.

Mai puţini elevi

Întocmirea planului de şcolarizare este, an de an, un subiect intens dezbătut printre directorii de şcoli. Chiar dacă România are o scădere demografică, fiecare şcoală încearcă să-şi păstreze nealterat numărul de clase de debut, astfel încât să nu trebuiască să dea profesori afară.

În acest an, situaţia este mai problematică, pentru că bobocii de liceu vor fi mai puţini cu cel puţin 1.100. În 2012, când elevii care acum sunt în clasa a VIII-a au început învăţământul primar, părinţii lor au putut opta pentru a-i înscrie în clasa I sau în nou-înfiinţata clasă pregătitoare, iar o generaţie de elevi s-a scindat între cele două opţiuni.

Celor 1.100 de elevi în minus faţă de generaţia anterioară li se vor mai adăuga absolvenţii de gimnaziu care vor abandona şcoala. În medie, în Bihor, an de an 200 de elevi renunţă la şcoală, după ce termină clasa a VIII-a.

De la toţi

Pornind de la realitatea demografică, an de an, toate liceele trebuie să propună un plan de şcolarizare, pe care Inspectoratul Şcolar îl modifică sau nu, ca apoi să contureze o formă finală. Acest document se transmite spre aprobare Ministerului Educaţiei, instituţia care are ultimul cuvânt.

În acest an, şcolile din Bihor n-au ţinut cont de numărul redus de elevi şi, cu mici excepţii, şi-au propus acelaşi număr de clase ca în anul precedent. Drept urmare, IŞJ Bihor a intervenit şi a tăiat 17 clase, propunând un total de 125 de clase de-a IX-a, în care ar trebui să ajungă cei 4.306 elevi de clasa a VIII-a (din care 863 sunt maghiari).

„Le-am explicat tuturor directorilor că avem o situaţie aparte şi trebuie să operăm o suspendare temporară a unor clase. Ele nu se desfiinţează, nu dispar definitiv, dar în acest an şcolar nu se pot organiza, pentru că avem un efectiv mai mic de elevi. De unde nu ai, n-ai de unde să dai!”, a declarat inspectorul şcolar general Virgil Blage, pentru BIHOREANUL.

Şeful IŞJ spune că cele 17 clase sunt de la aproape toate colegiile şi liceele din judeţ: „Două clase s-au tăiat la mine, la Colegiul Economic (n.r. unde Blage era director, înainte de a deveni inspector general). Apoi, câte una de la aproape fiecare liceu şi colegiu”. Din cele 17 clase, 12,5 sunt cu predare în limba română, iar 4,5 în limba maghiară.

Cu memorii, la Minister

Decizia a provocat un val de nemulţumire. Nouă şcoli din Bihor, vizate de aceste tăieri, au transmis Inspectoratului şi Ministerului Educaţiei memorii prin care au cerut revenirea asupra deciziei.

Printre acestea s-a numărat şi Liceul Teoretic Ady Endre, care din 5 clase de-a IX-a propuse (câte a avut şi în anul trecut) a rămas cu 4, IŞJ Bihor tăind clasa cu specializarea mate-info intensiv engleză. „Noi le-am cerut tuturor directorilor să aleagă ei clasa pe care o suspendăm, toţi au refuzat”, explică Blage.

Deputatul UDMR de Bihor, Szabó Ödön, totodată vicepreşedinte al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor şi preşedinte executiv al UDMR Bihor, a trimis, încă din luna februarie, un amplu memoriu prin care a cerut ca Liceul „Ady Endre” să rămână cu toate clasele pe care şi le-a propus, pentru că are potenţial să atragă elevi chiar şi din judeţele vecine. În plus, a arătat Szabó, clasa desfiinţată, cea de mate-info intensiv engleză cu predare în limba maghiară, era unică în Bihor, aşa că elevii ar fi vitregiţi de dreptul de a învăţa la această specializare, în limba lor maternă.

Iniţial, memoriul n-a avut niciun ecou. Pe 26 aprilie, Ministerul a aprobat planul de şcolarizare în forma propusă de IŞJ Bihor, deci cu 125 de clase în total.

„Nu trebuie să renunţăm niciodată”

Deşi decizia părea definitivă, pe 10 mai, IŞJ Bihor a fost informat că planul de şcolarizare se modifică, fiind suplimentat cu o clasă la Liceul Ady Endre, în urma „reanalizării motivelor şi aspectelor invocate de reprezentanţii comunităţii minoritare”. Până la urmă, UDMR a reuşit că determine Ministerul Educaţiei să îi satisfacă cererea.

Într-o declaraţie făcută pentru un ziar local, Szabó a descris, diplomat, cum s-a ajuns la această decizie: „Am pledat și am refăcut calculele împreună cu cei de la Ministerul Educației, am avut o discuție civilizată, și am avut argumente cum e cel că această clasă e unică prin profilul său, deci nu e ca și cum copiii care învață în limba maternă ar fi avut posibilitatea să opteze în altă școală pentru un asemenea profil. Și în plus, Constituția României spune că statul e obligat să asigure învățământul în limba maternă a minorităților”.

Reuşita este aplaudată şi pe pagina de Facebook a UDMR Bihor, dar şi într-un interviu acordat presei maghiare din Oradea de directoarea liceului, Vad Márta. Aceasta menţionează şi că în „luptă” au fost angrenaţi toţi liderii UDMR, începând cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor, continuând cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, şi cu parlamentarii Szabó Ödön şi Biró Rozália. “Nu trebuie să renunţăm niciodată. Îmi oferă o bucurie infinită că aleşii noştri au reuşit să apere ce este al nostru”, a declarat directoarea.

Trebuie precizat însă că, în aceeaşi zi în care a modificat planul de şcolarizare aprobat pentru Bihor, Ministerul Educaţiei a făcut o modificare similară şi în judeţul Cluj, suplimentând tot cu o clasă de limbă maghiară.

Cu ochii pe clase

În acest context, faţă de precedentul an şcolar, Bihorul va avea cu 12,5 mai puţine clase de limba română, respectiv cu 3,5 clase de limba maghiară.

„Noi am fi dorit ca toată lumea să dea dovadă de solidaritate şi de colaborare în această situaţie. Pierderea o suportăm în comun şi mi se părea normal ca toate profilele şi specializările să participe la această eficientizare. Dar, probabil, reprezentanţii minorităţilor ştiu să lupte mai bine”, a declarat Blage.

Şeful IŞJ Bihor susţine, însă, că nu va permite niciunei şcoli, româneşti sau maghiare, să înfiinţeze clase cu mai puţini elevi decât prevede Legea Educaţiei, adică minim 13 în cazul claselor de liceu.

La fel, Blage are de gând să analizeze cu atenţie clasele existente. „Nu am nicio ezitare, toate clasele sub efective vor fi desfiinţate. Voi merge personal în şcoli şi voi număra elevii, şi pe cei români, şi pe cei maghiari”, a mai spus inspectorul general.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
drumul spre progres al invatamantului
pentru a moderniza si mai ales, pt a eficientiza invatamantul, ar trebui ca fiecare clasa sa aiba intre 10-15 elevi. manualele schimbate, politica examenelor schimbata, dar mai ales, mentalitatea profesorilor in general adusa la nivel de 2021. si stop evaziune fiscala a profesorilor, cu reteta after-school si mediatii cu tupeu in liceu.
Postat 13 Mai 2021, 20:03 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON