URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 IUNIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Spuneam odată, cu părere de rău, că Oradea nu va fi niciodată cum e Clujul, referindu-mă în principal la diferenţa dintre universităţi. Acum spun că Oradea nu va fi niciodată ca Bucureştiul, dar din fericire, când văd ce mizerie este la ei în domeniul gunoaielor. Şi când spun gunoaie, nu mă refer doar la cele din pubele...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam 8,5% dintre bihorenii care s-au prezentat la urne în decembrie 2020 și au votat AUR au contribuit la o premieră pe care, sunt singur, nu și-o doreau nici ei: Bihorul este primul județ cu un parlamentar condamnat în timpul mandatului pentru fapte de violență.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Românii au grijă mai mare de automobilul personal decât de propriul corp. Mașinile sunt duse la timp la revizii și la ITP nu doar pentru că le iubim mai mult decât pe noi înșine, ci și pentru că așa zice legea, iar dacă nu o respecți, faci buba la buzunar. Și aici ajungem la miezul problemei, un miez care frige mai tare decât centrul soarelui - legea! Imaginați-vă ce răzmeriță ar fi în țărișoară dacă toți cetățenii ar fi obligați („obligați”, nu „să aibă dreptul”) să facă o dată pe an un set integral de analize! Atunci să vezi discursuri despre dictatură medicală, nu ca acum, cu vaccinurile!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că Inspectoratul Școlar l-a schimbat din funcție pe directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară?


De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Sâmbătă, 15 mai, a intrat în vigoare Legea nr. 130/2021 prin care procedura penală a fost modificată ca efect al deciziei din 7 aprilie a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că, în materie penală, "este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării". Conform noii legi, în procesele clasice în care procurorul formulează o acuzaţie împotriva unui inculpat, iar judecătorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acestuia, noua lege impune ca hotărârea să fie motivată la momentul pronunţării şi să fie înmânată cât mai repede părţilor din procesul penal, aspecte pe care le-am detaliat săptămâna trecută.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină). Bolnavul se va afla în evidenţa medicului specialist diabetolog, care va stabili dieta, tratamentul (cu medicamente antidiabetice orale sau cu insulină), ritmicitatea controalelor şi monitorizarea în vederea prevenirii sau tratamentului complicaţiilor.
13 Mai 2021, 18:51

Clase avem, copii să fie! Liderii UDMR Bihor au convins Ministerul Educaţiei să „scutească” Liceul Ady Endre de reducerea numărului de clase

Clase avem, copii să fie! Liderii UDMR Bihor au convins Ministerul Educaţiei să „scutească” Liceul Ady Endre de reducerea numărului de clase LUPTĂTORI. În 2018, elevii de la "Ady Endre" au protestat în Consiliul Local Oradea, mânaţi de profesorii lor, nemulţumiţi de finanţarea alocată şcolii. Acum, liderii UDMR Bihor au luptat cu toate armele pentru viitorii elevi ai şcolii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizie neaşteptată a Ministerului Educaţiei: la câteva zile după ce a aprobat planul de şcolarizare al judeţului Bihor, adică „tabloul” cu locurile pe care fiecare şcoală le va scoate la admitere pentru luna septembrie, a şi modificat documentul.

În loc de 125 de clase de-a IX-a (învăţământ de zi), câte prevedea planul judeţean, Bihorul va avea 126, la presiunea UDMR, care a militat fervent pentru o clasă de la Liceul „Ady Endre” din Oradea.

Rămâne de văzut, însă, dacă există şi cerere pentru această clasă, pentru că actuala generaţie de elevi de clasa a VIII-a este semnificativ mai redusă. „Fără nicio ezitare, toate clasele care vor avea sub efectivul minim de elevi vor fi desfiinţate”, promite şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage.

Mai puţini elevi

Întocmirea planului de şcolarizare este, an de an, un subiect intens dezbătut printre directorii de şcoli. Chiar dacă România are o scădere demografică, fiecare şcoală încearcă să-şi păstreze nealterat numărul de clase de debut, astfel încât să nu trebuiască să dea profesori afară.

În acest an, situaţia este mai problematică, pentru că bobocii de liceu vor fi mai puţini cu cel puţin 1.100. În 2012, când elevii care acum sunt în clasa a VIII-a au început învăţământul primar, părinţii lor au putut opta pentru a-i înscrie în clasa I sau în nou-înfiinţata clasă pregătitoare, iar o generaţie de elevi s-a scindat între cele două opţiuni.

Celor 1.100 de elevi în minus faţă de generaţia anterioară li se vor mai adăuga absolvenţii de gimnaziu care vor abandona şcoala. În medie, în Bihor, an de an 200 de elevi renunţă la şcoală, după ce termină clasa a VIII-a.

De la toţi

Pornind de la realitatea demografică, an de an, toate liceele trebuie să propună un plan de şcolarizare, pe care Inspectoratul Şcolar îl modifică sau nu, ca apoi să contureze o formă finală. Acest document se transmite spre aprobare Ministerului Educaţiei, instituţia care are ultimul cuvânt.

În acest an, şcolile din Bihor n-au ţinut cont de numărul redus de elevi şi, cu mici excepţii, şi-au propus acelaşi număr de clase ca în anul precedent. Drept urmare, IŞJ Bihor a intervenit şi a tăiat 17 clase, propunând un total de 125 de clase de-a IX-a, în care ar trebui să ajungă cei 4.306 elevi de clasa a VIII-a (din care 863 sunt maghiari).

„Le-am explicat tuturor directorilor că avem o situaţie aparte şi trebuie să operăm o suspendare temporară a unor clase. Ele nu se desfiinţează, nu dispar definitiv, dar în acest an şcolar nu se pot organiza, pentru că avem un efectiv mai mic de elevi. De unde nu ai, n-ai de unde să dai!”, a declarat inspectorul şcolar general Virgil Blage, pentru BIHOREANUL.

Şeful IŞJ spune că cele 17 clase sunt de la aproape toate colegiile şi liceele din judeţ: „Două clase s-au tăiat la mine, la Colegiul Economic (n.r. unde Blage era director, înainte de a deveni inspector general). Apoi, câte una de la aproape fiecare liceu şi colegiu”. Din cele 17 clase, 12,5 sunt cu predare în limba română, iar 4,5 în limba maghiară.

Cu memorii, la Minister

Decizia a provocat un val de nemulţumire. Nouă şcoli din Bihor, vizate de aceste tăieri, au transmis Inspectoratului şi Ministerului Educaţiei memorii prin care au cerut revenirea asupra deciziei.

Printre acestea s-a numărat şi Liceul Teoretic Ady Endre, care din 5 clase de-a IX-a propuse (câte a avut şi în anul trecut) a rămas cu 4, IŞJ Bihor tăind clasa cu specializarea mate-info intensiv engleză. „Noi le-am cerut tuturor directorilor să aleagă ei clasa pe care o suspendăm, toţi au refuzat”, explică Blage.

Deputatul UDMR de Bihor, Szabó Ödön, totodată vicepreşedinte al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor şi preşedinte executiv al UDMR Bihor, a trimis, încă din luna februarie, un amplu memoriu prin care a cerut ca Liceul „Ady Endre” să rămână cu toate clasele pe care şi le-a propus, pentru că are potenţial să atragă elevi chiar şi din judeţele vecine. În plus, a arătat Szabó, clasa desfiinţată, cea de mate-info intensiv engleză cu predare în limba maghiară, era unică în Bihor, aşa că elevii ar fi vitregiţi de dreptul de a învăţa la această specializare, în limba lor maternă.

Iniţial, memoriul n-a avut niciun ecou. Pe 26 aprilie, Ministerul a aprobat planul de şcolarizare în forma propusă de IŞJ Bihor, deci cu 125 de clase în total.

„Nu trebuie să renunţăm niciodată”

Deşi decizia părea definitivă, pe 10 mai, IŞJ Bihor a fost informat că planul de şcolarizare se modifică, fiind suplimentat cu o clasă la Liceul Ady Endre, în urma „reanalizării motivelor şi aspectelor invocate de reprezentanţii comunităţii minoritare”. Până la urmă, UDMR a reuşit că determine Ministerul Educaţiei să îi satisfacă cererea.

Într-o declaraţie făcută pentru un ziar local, Szabó a descris, diplomat, cum s-a ajuns la această decizie: „Am pledat și am refăcut calculele împreună cu cei de la Ministerul Educației, am avut o discuție civilizată, și am avut argumente cum e cel că această clasă e unică prin profilul său, deci nu e ca și cum copiii care învață în limba maternă ar fi avut posibilitatea să opteze în altă școală pentru un asemenea profil. Și în plus, Constituția României spune că statul e obligat să asigure învățământul în limba maternă a minorităților”.

Reuşita este aplaudată şi pe pagina de Facebook a UDMR Bihor, dar şi într-un interviu acordat presei maghiare din Oradea de directoarea liceului, Vad Márta. Aceasta menţionează şi că în „luptă” au fost angrenaţi toţi liderii UDMR, începând cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor, continuând cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, şi cu parlamentarii Szabó Ödön şi Biró Rozália. “Nu trebuie să renunţăm niciodată. Îmi oferă o bucurie infinită că aleşii noştri au reuşit să apere ce este al nostru”, a declarat directoarea.

Trebuie precizat însă că, în aceeaşi zi în care a modificat planul de şcolarizare aprobat pentru Bihor, Ministerul Educaţiei a făcut o modificare similară şi în judeţul Cluj, suplimentând tot cu o clasă de limbă maghiară.

Cu ochii pe clase

În acest context, faţă de precedentul an şcolar, Bihorul va avea cu 12,5 mai puţine clase de limba română, respectiv cu 3,5 clase de limba maghiară.

„Noi am fi dorit ca toată lumea să dea dovadă de solidaritate şi de colaborare în această situaţie. Pierderea o suportăm în comun şi mi se părea normal ca toate profilele şi specializările să participe la această eficientizare. Dar, probabil, reprezentanţii minorităţilor ştiu să lupte mai bine”, a declarat Blage.

Şeful IŞJ Bihor susţine, însă, că nu va permite niciunei şcoli, româneşti sau maghiare, să înfiinţeze clase cu mai puţini elevi decât prevede Legea Educaţiei, adică minim 13 în cazul claselor de liceu.

La fel, Blage are de gând să analizeze cu atenţie clasele existente. „Nu am nicio ezitare, toate clasele sub efective vor fi desfiinţate. Voi merge personal în şcoli şi voi număra elevii, şi pe cei români, şi pe cei maghiari”, a mai spus inspectorul general.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
drumul spre progres al invatamantului
pentru a moderniza si mai ales, pt a eficientiza invatamantul, ar trebui ca fiecare clasa sa aiba intre 10-15 elevi. manualele schimbate, politica examenelor schimbata, dar mai ales, mentalitatea profesorilor in general adusa la nivel de 2021. si stop evaziune fiscala a profesorilor, cu reteta after-school si mediatii cu tupeu in liceu.
Postat 13 Mai 2021, 20:03 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0636 RON
  • 1 EUR = 4.9228 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON