URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iunie 2018, 14:04

Cetatea în sărbătoare: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Subcarpaţi şi Vanotek vin la Festivalul Medieval din Oradea

Cetatea în sărbătoare: Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Subcarpaţi şi Vanotek vin la Festivalul Medieval din Oradea PREGĂTIŢI DE BĂTĂLIE. La finalul săptămânii viitoare, aproape 300 de cavaleri, meşteri şi domniţe vor "popula" Cetatea, oferind spectacole care reproduc ritualurile şi luptele din epoca medievală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La început de iulie, orădenii sunt poftiţi la cea mai bogată ediţie de până acum a Festivalului Medieval al Cetăţii, eveniment menit să pună în valoare bătrâna fortăreaţă.

Atmosfera medievală va fi adusă din nou la viaţă de cavaleri, meşteri şi domniţe care nu vor veni doar de pe meleaguri româneşti, ci şi din alte ţări, urmând să-şi instaleze taberele în Parcul Cetăţii. Pe lângă demonstraţiile şi spectacolele pregătite de aceştia, orădenii sunt invitaţi şi la concerte cu invitaţi de seamă.

Invazia cavalerilor

Festivalul Medieval al Cetăţii se va desfăşura în perioada 6-8 iulie, fiind organizat de Asociaţia de Promovare a Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR), din subordinea Primăriei, cu sprijinul Muzeului Oraşului. Ediţia 2018 va fi una mai îmbelşugată, suma alocată organizării ridicându-se la 450.000 lei, semnificativ mai mult decât anul trecut, când s-au cheltuit 350.000 lei.

preşedintele APTOR, Mihai Jurca"Vrem să-l transformăm în cel mai mare festival medieval din zona aceasta a Europei. Membrii trupelor medievale din ţară ne spun că este deja cel mai mare din România", afirmă preşedintele APTOR, Mihai Jurca (foto).

La finalul săptămânii viitoare, în Cetate vor ajunge, aşadar, peste 270 de "actori" medievali - cavaleri, domniţe, meşteri, menestreli şi jongleri -, membri ai unor trupe anume înfiinţate ca să readucă la viaţă vechile obiceiuri medievale din România, Ungaria, Republica Moldova şi Polonia. Având în vedere că în curtea interioară a Palatului Princiar se fac lucrări pentru transformarea în arheoparc, cu toţii îşi vor instala corturile în Parcul Cetăţii, lângă Poarta de Est.

Pe cai!

Invitaţii ce evocă alte vremuri au pregătit momente atractive. Asociaţia Deus Vult, care a amenajat în Cetate o încăpere cu armuri, arme şi alte accesorii specifice Ordinului Cavalerilor Templieri, va fi gazda trupelor oaspete şi va organiza o luptă între toţi cavalerii prezenţi, care vor "asedia" fortăreaţa. "Trebuie să le mulţumim celor de la Deus Vult. Ei ne-au ajutat să dăm sfoară în ţară şi să adunăm atât de mulţi invitaţi", spune Mihai Jurca.

Între atracţiile ediţiei, organizatorii au mai inclus lupte călare, demonstraţii de tir cu arcul tot călare, întreceri de tir cu arcul tradiţional, dresură de şoimi, concerte de muzică şi spectacole de dansuri medievale. De asemenea, pe Aleea Breslelor îşi vor instala standuri meşteri şi artizani tradiţionali, inclusiv fierari care vor lucra "pe viu", chiar în faţa vizitatorilor.

Menestrelii Cetăţii

Serile vor fi animate cu spectacole de muzică susţinute de artişti din ţară şi din Ungaria pe o scenă ce va fi instalată în curtea fortăreţei. "Vrem să ne adresăm şi tinerilor, să facem evenimentul actual şi atractiv pentru ei", spune Jurca. Lista invitaţilor este, deci, remarcabilă.

SubcarpațiVineri, 6 iulie, este programat să cânte Bródy János (Ungaria) şi "Menestrelii Cetăţii", alături de invitaţii lor: Dan Andrei Aldea, Mircea Bodolan, Mircea Baniciu şi Mircea Vintilă. Sâmbătă, scena va aparţine formaţiei de "blues ardelenesc" Nightlosers, urmată de Subcarpaţi (foto), o trupă care îmbină muzica românească tradiţională şi ritmurile electronice, şi care la ediţia de anul trecut au reuşit un super-concert, umplând curtea Cetăţii de fani.

Duminică, în ultima zi a festivalului, vor concerta clujenii de la Ad Libitum Voices, un grup care practică stilul pop-opera, şi basarabeanul Vanotek, autorul unor hituri precum "Tell me who", apreciate nu doar în România, ci şi în Rusia, ori "Back to me", difuzat în heavy-rotation la mai toate posturile de radio din ţară. Aşa că Festivalul Medieval din Cetatea Oradiei nu va celebra doar timpurile străvechi, ci şi pe cele de azi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON