URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2019, 09:42

Centenarul Oradiei: Festivități de amploare pentru sărbătorirea a 100 de ani de la eliberarea orașului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Trăiască Armata Română!". Aşa au strigat orădenii pe 20 aprilie 1919, în prima zi de Paşte, când în oraş au intrat trupele generalului Traian Moşoiu, consfinţind eliberarea Oradiei de sub stăpânirea maghiară bolşevică şi preluarea acestui colţ de ţară sub administraţie românească, potrivit dorinţei exprimate la Marea Adunare Naţională desfăşurată pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia.

La împlinirea a 100 de ani de la marele eveniment, în oraş vor avea loc manifestări fără precedent, care vor include o desfăşurare militară amplă, cu survolarea Oradiei de către elicoptere Puma şi avioane de luptă MIG Lancer.

Pe drumul Armatei

Evenimentele dedicate centenarului eliberării Oradiei sunt organizate de Primărie - prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune şi Direcţia de Monitorizare Cheltuieli şi Organizare Evenimente - şi de Consiliul Judeţean Bihor, alături de Prefectură, Muzeul Oraşului, Muzeul Ţării Crişurilor, Universitate, Fundaţia pentru protejarea monumentelor Bihor, ministerele Apărării şi de Interne, Garnizoana Oradea, Jandarmerie, Inspectoratul de Poliţie, Poliţia Municipiului, Poliţia Locală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria - Filiala Bihor.

În preambulul zilei aniversare, în Borod, Aleşd şi Tileagd vor avea loc mai multe manifestări dedicate eroilor, inclusiv o recreere a parcursului pe care soldaţii l-au făcut, în urmă cu 100 de ani, de la intrarea în judeţ către Oradea.

Ca acum 100 de ani

Cele mai importante evenimente vor avea loc, însă, pe 20 aprilie, în centrul Oradiei. După o slujbă de pomenire a înaintaşilor la Biserica cu Lună, un detaşament de reconstituire istorică va parcurge la ora 11.30 traseul Strada Independenţei - Piaţa Unirii, până în faţa Bisericii cu Lună, aşa cum s-a întâmplat şi cu un secol în urmă, când trupele româneşti au intrat în oraş.

Personajele principale ale scenei, generalul Traian Moşoiu şi primarul Rimler Károly, vor fi interpretate de actori care vor prezenta momentul întocmai cum l-au văzut contemporanii. Imediat după ora 12, clopotele mai multor biserici din Oradea şi din alte localităţi ale Bihorului vor răsuna a sărbătoare.

Manifestarea va continua la statuia generalului Moşoiu, lângă Parcul Bălcescu, unde se va intona Imnul Naţional, se va rosti o rugăciune şi alocuţiuni despre însemnătatea actului istoric, urmată de depuneri de flori şi coroane. Momentul se va încheia cu defilarea detaşamentului de onoare.

MIG-uri pe cerul Oradiei

Înapoi în Piaţa Unirii, de la 13.15, vor fi dezvelite şi sfinţite statuile episcopilor unionişti Roman Ciorogariu (ortodox) şi Demetriu Radu (greco-catolic), de către urmaşii lor de azi, PS Sofronie Drincec şi PS Virgil Bercea. După noi discursuri, inclusiv unul al primarului Ilie Bolojan, se vor depune coroane pe soclurile acestor statui, amplasate în dreptul Bisericii cu Lună şi respectiv al Catedralei Greco-Catolice Sf. Nicolae.

Probabil cel mai atractiv moment al zilei va avea loc la ora 15: parada militară pe traseul Independenţei - Piaţa Unirii - Avram Iancu, cu tehnică din dotarea structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea, dar şi invitate din alte zone ale ţării.

Defilarea se anunţă spectaculoasă, Ministerul Apărării Naţionale aprobând participarea a trei transportoare amfibii blindate, a două instalaţii de aruncătoare de rachete, a două tunuri obuziere, două autostaţii Panther, trei autospeciale de comunicaţii. De asemenea, dacă vremea o va permite, oraşul va fi survolat de patru avioane MIG 21 Lancer şi patru elicoptere IAR 330 Puma Socat (foto), iar maşinile şi tehnica militară vor fi expuse timp de două ore în Piaţa Unirii.

Ecrane-gigant şi Andra

Piaţa va fi decorată festiv, în roşu, galben şi albastru, iar fiecare participant va primi câte un steag tricolor. Tot aici va fi amenajată şi o zonă de alimentaţie publică.

Toate manifestările vor fi transmise live pe mai multe ecrane gigant amplasate în diferite zone ale pieţei. De la ora 18, pe scenă va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, care va pune în valoare tradiţiile locale. Apoi, la 19.30, este programată retragerea cu torţe a militarilor pe traseul Parcul Traian - Podul Dacia - Turbogiraţie - strada Independenţei - Piaţa Unirii - Avram Iancu.

De la ora 20 urmează un spectacol oferit de Andra (foto), care a pregătit inclusiv cântece tradiţionale româneşti, precum şi un moment anume dedicat obiceiurilor din Bihor, alături de ea urmând să urce pe scenă şi invitaţi surpriză. Seara se va încheia cu un foc de artificii, un fel spectaculos de a spune orădenilor "La multe secole înainte!"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON