URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
14 Ianuarie 2023, 14:03

Ce trebuie să știi despre cardurile de energie: Cine le primește și când vor fi distribuite

Ce trebuie să știi despre cardurile de energie: Cine le primește și când vor fi distribuite (Sursa foto: Mfe.gov.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene a publicat pe site-ul oficial un ghid de folosire a cardurilor de energie, prin care se vor acorda cele două tranşe, ajutoare, de câte 700 de lei pentru vârstnicii cu pensii mici, persoanele cu handicap ori pentru familiile defavorizate.

În două tranşe

Banii vor fi oferiţi din fonduri europene pentru a sprijini persoanele vulnerabile să-şi achite facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, să-şi cumpere butelie, lemn de foc, păcură, peleţi sau alte materiale de încălzire.

"Este o măsură luată pentru a contribui în mod real si direct la creşterea calităţii vieţii şi la diminuarea considerabilă a riscului de excluziune socială. Sunt 4 miliarde de lei pe care am agreat cu reprezentaţii Comisiei Europene să îi folosim în acest sens, pentru a veni în sprijinul a 2,8 milioane de locuinţe", a transmis ministrul Investiţiilor Europene, bihoreanul Marcel Boloş.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi tipărite pe suport de hârtie și vor fi emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română. Listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Cele două sume vor fi distribuite în două tranşe. În perioada 1–28 februarie beneficiarii eligibili vor primi cardul încărcat cu 700 de lei, cu care vor putea efectua plăţi începând cu 1 martie. Tranşa a doua va fi distribuită din luna septembrie, iar facturile vor putea fi plătite până în 31 decembrie 2023.

Telefonul beneficiarului

Cine poate beneficia de aceste carduri? Potrivit comunicatului citat, pensionarii de peste 60 de ani cu un venit egal sau mai mic de 2.000 de lei lunar, persoanele pensionate de boală ori cu handicap grav, accentuat sau mediu cu un venit egal sau sub 2.000 de lei lunar, familiile cu alocaţie de susţinere ori familiile care primesc ajutor social.

„Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depaseasca 2.000 lei”, se arată în comunicat.

"Potenţialii beneficiari vor fi înştiinţaţi dacă s‑au descoperit situaţii care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul creat de Poştă, unde vor primi informaţii suplimentare şi vor fi îndrumaţi, dacă situaţia poate fi corectată", se mai arată pe site-ul Ministerului.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin doar o singură dată.

În cazul în care într-o locuinţă trăiesc mai mulţi beneficiari, cardul se acordă doar o dată, pe loc de consum. Pe acesta vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeaşi adresă de domiciliu.

Factura poate fi şi pe alt nume

Un alt aspect important este că „factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia)”, arată comunicatul.

Cu un card se pot face mai multe plăţi, către mai mulţi furnizori, până la epuizarea sumei. 

Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

De reţinut este faptul că plăţile se vor face numai prin mandat poştal.

"Factura poate fi plătită la orice subunitate a Poştei Române sau la poştaş. Se completează plata prin mandat poştal, către contul furnizorului de energie (ori al asociaţiei de proprietari/locatari). Se primeşte apoi dovada plăţii, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plăţii, valoarea plăţii/plăţilor efectuate şi furnizorul/furnizorii către care s‑a efectuat plata. Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuieşte la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă însă cu adresa declarată în acte a beneficiarului", au mai scris reprezentanţii ministerului.

De reținut că banii nu pot fi scoşi de pe card. Acesta nu poate fi vândut ori donat şi nu poate fi folosit pentru alte tipuri de plăţi. Cei care încalcă regulile pot fi amendaţi contravenţional cu până la 60.000 de lei.

Plata la asociaţii

Cei care efectuează plăţi către asociaţii de proprietari trebuie să mai ştie că acestea vor încheia protocale de colaborare cu Poşta Română pentru a comunica conturile bancare şi pentru a elibera aşa-numitele certificate de validare a datoriei, cu ajutorul cărora beneficiarii vor face plăţile.  

Beneficiarii de carduri care sunt racordaţi la alimentarea cu energie termică în regim centralizat trebuie să solicite eliberarea acestui certificat de la asociaţia de proprietari unde sunt înscrişi.

După ce îl primesc, pentru a achita factura la energie termică, trebuie să îl prezinte poştaşului împreună cu cartea de identitate şi cardul de energie.

Mai multe detalii pot fi găsite aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Așa sunt făcute lucrurile astea ...
... încât cardul pentru energie să ajungă strict celor care oricum se încadrau în plafonul minimal al celui mai mic tarif. Cu alte cuvinte, acest minister al PNL care gestionează problema, în cârdășie cu alte ministere, mai ales cu cel de finanțe condus de PSD, au pus de-un blat are se numește ticăloșie pe față. Că dacă nu-i ticăloșie maximă, precis că-i prostie autentică și profundă. Vor beneficia în mod real de aceste carduri pentru energie, strict câți vor boteza PNL-iștii și PSD-iștii la viitoarele alegeri, la care se vor adăuga ignoranții de profesie ca să le dea girul altor mizerii pe care să le facă pe mai departe.
Postat 15 Ianuarie 2023, 10:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4632 RON
  • 1 EUR = 4.9024 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON