URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2010, 23:32

Cardiopatia ischemică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cardiopatia ischemică reprezintă o consecinţă a dezechilibrului între aportul şi necesarul de oxigen al inimii, dezechilibru indus de cele mai multe ori de ateroscleroza arterelor inimii şi, mai rar, de boli trombotice, embolii, sau anomalii congenitale ale arterelor coronare.

În condiţiile creşterii anormale ale necesităţilor de oxigen, aşa cum se întâmplă în hipertrofia ventriculară stângă determinată de hipertensiunea arterială, poate apărea ischemia miocardică, la fel ca în condiţiile scăderii capacităţii sângelui de a transporta oxigenul, aşa cum se întâmplă în anemiile severe. Ateroscleroza coronariană are ca factori de risc creşterea colesterolului sanguin, fumatul, diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială. Ischemia miocardică poate fi bruscă, determinând infarct miocardic acut, sau tranzitorie, determinând angina pectorală.

Autopsiile victimelor accidentelor şi conflictelor militare au arătat că ateroscleroza coronariană începe să se dezvolte frecvent înainte de vârsta de 20 de ani şi că este larg răspândită printre adulţii care au fost asimptomatici în timpul vieţii. Înainte de menopauză, femeile prezintă mai rar ateroscleroză coronariană, cazurile de angină pectorală, infarct miocardic şi moarte subită fiind mult mai puţine, dar această protecţie este treptat pierdută după menopauză. Cardiopatia ischemică este cea mai frecventă cauză de deces la ambele sexe, dacă se iau în considerare toate grupele de vârstă. Clinic, bolnavul acuză disconfort toracic cu intensitate variabilă.

Angina pectorală cronică afectează bărbaţii cu vârsta de 50-60 de ani (cel mai frecvent) şi femeile cu vârsta de 65-75 de ani, bolnavii descriind acest disconfort sub forma unei greutăţi, a unei presiuni, sufocări, sau asfixie şi mai rar ca o durere vie. Localizarea este la nivelul pieptului, putând iradia spre umărul stâng şi spre ambele membre superioare.

Mai rar se localizează în spate, iradiind spre gât, maxilar, dinţi, sau inferior, spre abdomen. Durata este de 1-5 minute şi este determinat de efort sau emoţii şi este atenuat de repaus, în acest caz vorbindu-se de angina stabilă. Disconfortul toracic poate apărea şi în repaus, ca în angina pectorală instabilă. Există şi angină nocturnă, când acest disconfort apare noaptea, trezind bolnavul din somn. Angina pectorală poate fi precipitată de unele activităţi neobişnuite, de o masă mai bogată, sau prin expunere la frig.

Atenţie! Orice senzaţie de disconfort la nivelul toracelui trebuie să fie relatată medicului, singurul care poate stabili diagnosticul şi tratamentul corect al bolii. Diagnosticul cardiopatiei ischemice este completat de unele date de laborator şi de electrocardiogramă care se face în repaus, în timpul şi după unele teste de efort. Există şi o metodă invazivă de diagnostic, numită arteriografie coronariană, rezervată unor cazuri selecţionate.

Reţineţi! Există un mare număr de bolnavi complet asimptomatici, care prezintă ateroscleroză coronariană severă şi unele modificări pe electrocardiogramă, aceştia încadrându-se în aşa-numita cardiopatie ischemică "silenţioasă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON