URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2012, 11:42

Candidaţii USL au lipsit de la dezbaterea Coaliţiei Rogerius pe problema costurilor utilităţilor publice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Forumul de discuţii organizat joi de Coaliţia Rogerius, în colaborare cu Asociaţia Pro Democraţia Oradea, pe tema unor posibile iniţiative legislative menite să schimbe "postura de client captiv a cetăţenilor faţă de furnizorii de prestări servicii",  i-a adus faţă în faţă pe preşedinţii asociaţiilor de proprietari din zonă şi pe o parte dintre candidaţii la alegerile parlamentare din colegiile deputaţiale 8 şi 9, respectiv colegiul 4 senatorial.

Dezbaterea a avut loc la Hotel Melody, începând cu ora 14, care s-a dovedit neinspirată de vreme ce s-a desfăşurat în mijlocul zilei, concomitent cu şedinţa de Consiliu Local, şi în vreme ce o bună parte a locuitorilor zonei erau la serviciu.

La întâlnire, ARD şi-a trimis doi reprezentanţi, pe Ionel Bungău şi Călin Mocan, în vreme ce din partea UDMR a fost prezent Huszar Istvan. PPDD a fost reprezentat de ex PDL-istul Mircea Matei, PRM prin Grigore Bartoş, iar PPMT de Zatyko Gyula. În schimb, au absentat toţi cei trei candidaţi ai USL arondaţi la colegiile 8 şi 9 deputaţi şi 4 senatori, din zonă, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa (prezenţi la Consiliul Local) şi Florian Bodog (care era la acea oră la o şedinţă cu conducerea Facultăţii de Medicină).

Moderatorul întâlnirii a fost jurnalistul Florin Budea, iar timp de mai bine de două ceasuri politicienii şi reprezentanţii Coaliţiei Rogerius au vorbit pe tema costurilor ridicate ale utilităţilor publice, care au ajuns să subţieze veniturile lunare ale orădenilor în procent de 30%.

În esenţă, cei peste 25 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din Cartierul Rogerius, în jurul cărora s-a creat Coaliţia, le-au pus în vedere politicienilor că, dacă vor ajunge în Parlament, să iniţieze crearea unui cadru legislativ care să dea dreptul orădenilor să fie reprezentanţi de o alianţă civică la negocierea contractelor cu furnizorii de utilităţi publice. Asta pentru ca oamenii să nu fie "clienţi captivi faţă de furnizorii şi prestatorii de servicii de utilitate publică"

Reacţia cea mai aprigă vizavi de costurile pe care le suportă orădenii i-a aparţinut lui Mircea Matei, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice, care a catalogat retehnologizarea CET, de pe cărbune pe gaz, ca "inoportună şi prost gestionată", în situaţia în care nerentabilitatea acestuia este demonstrată de datoriile de 10 milioane euro acumulate anual, în ultima decadă. La fel cum a mai făcut-o şi în alte rânduri, Matei a acuzat municipalitatea orădeană că "lucrează după ureche", făcând referire la investiţii care nu-şi găseau locul în această perioadă de criză, când "orădenii ar fi avut nevoie mai mult de locuri de muncă şi salarii decente, în loc de parcări şi spaţii verzi".

Vorbind în sintagme, Ionel Bungău a spus că politica ARD pentru reducerea costurilor utilităţilor este "relansarea economică şi direcţionarea subvenţiilor către cei care au nevoie de ele, atunci când au nevoie de ele".

Candidatul UDMR, Huszar Istvan, a spus că datoriile CET se pot diminua considerabil dacă sunt recuperaţi banii de la rău platnici, menţionând totuşi că aceştia trebuie diferenţiaţi de cei cu posibilităţi financiare reduse, "vulnerabili financiar".

Vizavi de această temă, cu o variantă salvatoare pentru orădenii cu venituri mici a venit contracandidatul Uniunii, reprezentantul PPMT. Zatyko Gyula crede că municipalitatea orădeană ar putea crea tranşe normate de consum pentru persoanele cu posibilităţi reduse de suportabilitate a costurilor utilităţilor. "Spre exemplu să li se reducă la 50-70% cantitatea de apă caldă alocată lunar, şi parte din aceasta să fie subvenţionată de municipalitate. Am evita astfel ca cei sărmani să fie decuplaţi de la utilităţi, dar şi să nu le poată plăti, acumulând datorii", crede Zatyko. Măsura ar putea fi aplicată în paralel cu decuplarea rău-platnicilor.

Grigore Bartoş, reprezentantul PRM, s-a declarat sigur că utilităţile ar putea avea costuri mult mai reduse dacă municipalitatea ar fi interesată, aşa cum la rându-i a fost el pe când era angajat la fosta RAPAS, unde afirmă că a diminuat costurile colectării deşeurilor menajere la jumătate, lucru ce s-a reflectat în preţuri mai mici şi pentru asociaţiile de proprietari.

La finalul discuţiilor, care au durat mai bine de două ore, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia Oradea, Adrian Şimon, a anunţat că intenţionează organizarea de noi dezbateri pe aceeaşi temă pentru a-i sensibiliza pe politicieni să concretizeze în proiecte legislative doleanţele orădenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
replica la articol
Transparenta decizionala ,responsabilitate asumata asupra deciziilor si hotararilor care trebuiesc luate, pentru aceste motive au lipsit cei din USL Bihor de la dezbaterea Coalitiei Rogerius pe problema costurilor utilitatilor publice din Oradea.Opinia publica oradeana nnu i-a nici o masura ,si sa nu ne miram cind vor creste costul utilitatilor anul viitor ,si fiecare popor roman simplu bihorean oradean are conducatorii (consilieri locali ,consilier judeteni ,primar ,presedinte consiliu judetean pe care si-i merita adica astia din USL Bihor care acuma sunt pe cai mari ca au cistigat alegerile locale si vor cistiga si alegerile Parlamentare. Oradenii nici nu si-au pus problema care consilier local din Primaria Oradea reprezinta cartyierul lui ,strada sa ,zona sa locuibila in Oradea ,s-au ales consilieri locali oradeni care nu-i reprezinta pe cetateni oradeni ci se reprezinta pe ei insisi in afacerile(ONG,srl ) care le au cu Primaria Oradea,darmite candidati USL dela parlamentare sevor reprezenta pe ei in afacerile lor locale +imunitatea parlamentara dobandita prin functia de parla .ORADENII BINE SA TRAITI DE ASTIA DIN USL JECMANITI!:))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 24 Noiembrie 2012, 15:11 de Romanul Simplu
Pro Rogerius
Nu stiu daca poate fi numita dezbatere aceasta intalnire cand la ea au participat doar oameni politici,mai putini specialisti sau persoane din conducerea furnizorilor de servicii sau din conducerea primariei.Hilara este propunerea de a facee o lege care sa permita unei asociatii civice sau alta entitate sa negocize contractele la utilitati.E un caz unic in UE din ce stiu e si ar fi cel mai haios proiect de lege din Romania ultimilor ani.Poate ca in acest proiect ar putea fi stipulat ca biserica sa negocieze pentru enoriasii ei tariful la apa si curent!!Nu am inteles daca cineva(poate Mircea Matei care a fost presedinte ANRSC) a explicat ce prevede legislatia pentru serviciile de interes public local sau national si esenta contractelor reglementate,a tarifelor reglementate pe o piata de tip monopol reglementat .Oricum nici unul din candidatii prezenti ieri la intalnire nu o sa faca nimic din simplul motiv ca nu vor junge niciodata parlamentari!!
Postat 23 Noiembrie 2012, 16:26 de oradeanul informat
deci
ce mai,cum au luat puterea cum i doare la basca de necazurile de zi cu zi a cetatenilor,,am votat USL pe fondul ca nu aveam ce vota,am ales intre doua rele,un rau mai mic care totusi a facut ceva,dar din pacate bolojan nu intelege ca primaria nu e o firma care tre sa iasa pe profit asa ca sa o lase mai moale cu taxele
Postat 23 Noiembrie 2012, 15:11 de gh
CE FETE TRISTE
La forumul de discutii organizat , ce diascurs au tinut oare candidatii prezenti ? Ce chipuri triste aveau ,, spectatorii,, din sala !
Postat 23 Noiembrie 2012, 14:20 de Trasca
cetateni si consilierii de carton
ne-inspirat pe naiba; pana cand, astia de la rogerius aduna la evenimentele lor cetateni cat primaria la 3 sedinte de consiliu local, inseamna ca oamenii aleg sa mearga unde se poate discuta si in concret, si e sansa dezbatere reala. Aia este alta chestie, ca, unde se poate dezbate liber, acolo nu mai apare USL-ul. Ca doar in sedinte e mai simplu: nimeni nu tre sa gandeasca, nu se comenteaza, mana sus, votu curge
Postat 23 Noiembrie 2012, 13:52 de inspiratie respirati
Cei 18 consilieri USL sunt toţi candidaţi la parlamentare ?
Şi ce dacă a fost şedinţă de consiliu local ? Numai pentru USL a fost şedinţă ? Pentru alte partide se pregătea Black Friday ?
Postat 23 Noiembrie 2012, 13:04 de prof.dr. Trăşculescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON